UE actualizează lista paradisurilor fiscale: intră insula Barbados, ies insulele Cayman
Consiliul European a adăugat Anguilla (teritoriul britanic de peste mări situat în Caraibe) și Barbados pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale, anunță UE într-o notă, în care se explică că de pe aceeaşi listă au fost eliminate Insulele Cayman și Oman, deoarece au aprobat reformele necesare pentru a-și îmbunătăți cadrul de politică fiscală, scrie La Stampa, citată de Rador.
Anguilla și Barbados au fost incluse pe lista UE în urma rapoartelor publicate de Forumul global privind transparența și schimbul de informații în scopuri fiscale, care a redus ratingurile Anguilla și, respectiv, Barbados la „neconforme” și „ parțial conform „cu standardul internațional privind transparența și schimbul de informații la cerere (Eoir).
În urma acestei actualizări, pe lista UE rămân douăsprezece jurisdicții: Samoa Americană, Anguilla, Barbados, Fiji, Guam, Palau, Panama, Samoa, Seychelles, Trinidad și Tobago, Insulele Virgine SUA și Vanuatu. Lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale a fost întocmită în decembrie 2017 și a fost revizuită de mai multe ori. Cea mai recentă revizuire substanțială a avut loc în februarie 2020. Începând cu 2020, se așteaptă să fie actualizată de două ori pe an.
Insulele Cayman, continuă nota Consiliului European, au fost eliminate de pe lista „paradisurilor fiscale” după ce în luna septembrie au adoptat noi reforme privind fondurile de investiții colective. Omanul a fost considerat conform cu toate angajamentele sale după ratificarea Convenției OCDE privind asistența administrativă reciprocă în materie fiscală, care a adoptat o lege care permite schimbul automat de informații și a luat toate măsurile necesare pentru a activa schimbul de informații cu statele membre ale UE.
Lista UE acoperă o serie de țări din afara UE care încurajează practicile fiscale abuzive. Identificând aceste țări la nivelul UE, statele membre pot acționa împreună pentru a determina aceste țări să implementeze reforme.
Scopul nu este cel de a le stigmatiza, ci de a încuraja schimbarea pozitivă a legilor și respectivelor practici fiscale, prin cooperare. Jurisdicțiile care nu sunt încă conforme cu toate normele fiscale internaționale, dar sunt angajate în reforme, sunt enumerate într-un document de progres. O jurisdicție este eliminată din listă doar atunci când își îndeplinește toate angajamentele.
Sursa: La Stampa/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu