G4Media.ro

UE analizează dacă să ceară statelor membre să-şi umple depozitele de gaze…

sursa foto: facebook

UE analizează dacă să ceară statelor membre să-şi umple depozitele de gaze naturale, pe fondul tensiunilor cu Rusia

Uniunea Europeană va lua în considerare dacă va cere statelor membre să-şi umple depozitele de gaze naturale la nivelul prevăzut, a declarat luni comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, pe fondul temerilor privind tensiunile dintre Rusia şi Ucraina, transmite luni Reuters.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa au atins valori record anul trecut, pe măsură ce livrările limitate au coincis cu o creştere explozivă a cererii odată cu relansarea economiei după pandemia de COVID-19. Preţurile rămân la un nivel ridicat şi în prezent, pe fondul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, principalul furnizor de gaze al Europei. Bruxelles-ul vrea să protejeze sistemul său energetic de şocurile legate de furnizare sau de majorarea preţurilor.

Conform unui proiect de document consultat de Reuters, Comisia Europeană vrea să impună statelor membre UE obligaţia de a-şi umple depozitele de gaze înainte de venirea fiecărei ierni, în ideea de a creşte stocurile şi a face faţă perturbărilor de aprovizionare. Vorbind la trei zile după apariţia informaţiilor privind documentul UE, Kadri Simson s-a referit la legile care sunt deja în vigoare în unele ţări pentru majorarea stocurilor înaintea fiecărei ierni.

„În acest moment este în vigoare legislaţia naţională. Va trebui să analizăm dacă este necesar la nivelul UE acest tip de legislaţie”, a declarat comisarul european pentru energie la o conferinţă de presă la Madrid.

„Va trebui să fim pregătiţi pentru următoarea iarnă”, a explicat Simson.

„Comisia Europeană va propune o cerinţă legală pentru statele membre, astfel încât acestea să asigure un nivel minim de depozitare la data de 30 septembrie a fiecărui an”, se arată în proiectul de document consultat de Reuters.

Potrivit Executivului comunitar, este puţin probabil ca firmele să stocheze cantităţi suficiente de gaze, numai pe baza stimulentelor oferite de piaţa liberă, deoarece preţul gazelor este aşteptat să rămână la un nivel ridicat, cel puţin până la finele acestui an.

Propunerea Comisiei, care ar putea să sufere modificări înainte de publicare, îndeamnă de asemenea statele membre să stabilească un nivel minim pentru companiile care deţin facilităţi de stocare pe teritoriul lor şi precizează că guvernele pot oferi stimulente financiare pentru atingerea acestui obiectiv.

Gazele trebuie să fie depozitate pentru a echilibra variaţiile cererii în cursul zilelor şi a anotimpurilor şi pot fi scoase pentru a acoperi perturbările de livrare, probleme de infrastructură sau o vreme neobişnuit de rece.

Firmele care deţin facilităţi de stocare de gaze au tendinţa de a umple depozitele în alt moment decât sezonul de termoficare de iarnă, în condiţiile în care atât preţurile angro la gaze cât şi cererea scad, de obicei, în sezonul de vară. Însă acest lucru nu s-a întâmplat şi anul trecut, astfel că în prezent gradul de umplere a depozitelor de gaze din Europa este la 32%, comparativ cu aproximativ 40% în urmă cu un an.

Uniunea Europeană importă aproximativ 90% din gazele naturale pe care le consumă, şi aproape 40% din aceste importuri vin din Rusia.

Simson a afirmat că măsurile privind depozitele de gaze nu vor imita reglementările Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA) privind deţinerea de stocuri de urgenţă de petrol.

„În acest moment nu vom propune în cazul rezervelor de gaze strategice un model similar celui referitor la produsele petroliere”, a declarat comisarul european pentru energie.

sursa foto: facebook/ Kadri Simson

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Nu-i nevoie, la noi au anuntat ca de maine la Gazprom, Lukoil, Socar, Rompetrol benzina si motorina se da gratis.

  2. semne asa … le citesti in diferite chei.

  3. suntem condusi de niste circari, pe bune…

  4. Pai umplem, da’ di unde le umplem?
    Ca gaz ieftin niema.

    • Să faci stocuri, că, poate crește și mai mult, daca vine relaxarea și lumea incepe să umble la hotel cu masina

  5. Competență maximă la UE, n-am ce zice!

  6. Pentru noi nu e problemă, le umplem cu aghioase, până la iarna viitoare, e timp!