G4Media.ro

UE analizează noi sancţiuni împotriva Rusiei, între care plafonarea preţului petrolului, noi…

Sursa foto: AFP / Kirill KUDRYAVTSEV

UE analizează noi sancţiuni împotriva Rusiei, între care plafonarea preţului petrolului, noi restricţii pentru exporturile de înaltă tehnologie / Sancțiunile pot fi blocate de Ungaria

Uniunea Europeană analizează stabilirea unui plafon al preţului petrolului, restricţii mai stricte pentru exporturile de înaltă tehnologie către Rusia şi mai multe sancţiuni împotriva unor persoane, au declarat joi diplomaţii, ca răspuns la ceea ce Occidentul a condamnat ca o nouă escaladare în războiul Moscovei în Ucraina, transmite Reuters, citată de News.ro.

UE a fost impulsionată miercuri de retorica nucleară a preşedintelui Vladimir Putin, anunţul unei mobilizări parţiale pentru război şi sprijinul pentru planurile de anexare efectivă a unor părţi din estul Ucrainei.

Miniştrii de Externe ai UE au convenit joi, în cadrul unei reuniuni ad-hoc, să pregătească noi sancţiuni împotriva Rusiei, iar diplomatul de vârf al blocului a spus că acestea vor consta în măsuri ”economice şi individuale”.

De remarcat că, pentru impunerea de sancțiuni, e nevoie de unanimitatea statelor membre. Or, Ungaria a anunțat că se opune oricărei noi runde de sancțiuni.

Şeful Executivului UE, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că acestea vor include ”controale suplimentare la exporturile de tehnologie civilă”, potrivit CNN.

Trei diplomaţi UE de la Bruxelles au declarat că noile sancţiuni se vor concentra în jurul unui plafon al preţului petrolului, care să corespundă celui convenit de G7.

”Ne aşteptăm, de asemenea, la mai multe listări ale unor persoane”, a spus unul dintre diplomaţi, care a vorbit sub condiţia anonimatului.

Unele dintre surse au indicat o listă întocmită de cel mai proeminent critic intern al lui Putin – militantul anticorupţie încarcerat Alexei Navalni – cu 6.676 de persoane pe care le-a numit „mituiţi şi susţinători ai războiului”, ca inspiraţie pentru propria listă neagră a UE, care include până în prezent 108 entităţi şi 1.206 persoane.

Unele ţări doresc să vizeze rudele şi asistenţii apropiaţi ai celor deja sancţionaţi, pentru eludarea măsurilor actuale. Dar ţările UE nu au convenit să recunoască o astfel de ocolire a sancţiunilor drept infracţiune în interiorul blocului.

Ei vor trebui, de asemenea, să decidă ce să facă cu ruşii care fug din serviciul militar obligatoriu, după ce cele trei naţiuni baltice din estul UE au declarat că nu le vor oferi refugiu.

Finlanda şi Polonia au restricţionat, de asemenea, sosirile ruşilor, dar UE în ansamblu a respins până acum o interdicţie generală de călătorie.

Nu a fost clar, însă, imediat ce impact ar avea orice plafonare a preţului petrolului, dat fiind faptul că UE a convenit deja asupra unui embargo petrolier care urmează să intre în vigoare până la sfârşitul anului, deşi cu scutiri, inclusiv pentru Ungaria.

Sunt discutate, de asemenea, şi alte restricţii ale exporturilor de bunuri de lux către Rusia, în timp ce există cereri de interzicere a diamantelor ruseşti şi confiscarea activelor ruseşti în Europa. Alţii, însă, au avertizat că este puţin probabil ca acestă propunere să obţină sprijinul unanim necesar al tuturor ţărilor UE.

Germania, puterea economică a UE, a respins până acum restricţiile economice mai dure, în timp ce premierul ungar Viktor Orban – care cultivă legături strânse cu Putin – a declarat joi că toate sancţiunile ar trebui să fie eliminate.

”Nu ştiu cât de repede putem ajunge de acord asupra unor noi sancţiuni”, a spus un oficial al UE, observând că rezistenţa la mai multe pedepse împotriva Moscovei a unora dintre statele membre ar putea încetini lucrurile.

Comisia Europeană urmează să prezinte săptămâna viitoare o propunere scrisă, iar cei ţările memebre ar putea să o aprobe atunci când se vor reuni la Praga, în perioada 6-7 octombrie, au spus sursele.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. „Sancțiunile pot fi blocate de Ungaria „. Gresit. Profund gresit. Sanctiunile vor fi blocate de Ungaria.

    • Sa le blocheze, se blocheaza tevile de petrol si gaze din rusia care trec prin Ucraina 👍👍👍

    • Ungaria nu mai blocheaza nimic. Au crezut ca sunt shmekeri. S-a cam terminat

    • Dacă vreți ca aceste sancțiuni sa funcționeze, trebuie sa:
      1. Închiderea oricăror întrări de cetățeni rusi în UE. Sa meargă în Belarus și diareea de Nord. Aici valabil inclusiv pt cei care chipurile fug de recrutare. Ați avut 10 ani sa protestati. De ce sa va fie permisa fuga acum? Ieșiți în strada și protestati pentru viata voastră!
      2. Demonstrați ca aveți cojones. Qsa cum puțin ju concepea ca poate fi sancționată Rusia acum un an, suspendați cumva Ungaria din UE. Sau tăiați I orice euro finanțare de la UE. Nu e posibil sa fii 25 de tari și Ungaria sa micțiune cu bolta pe toate restul…

    • Toate multinaționalele să plece din hun-garia.BoZZgorii drakku !

    • Orb, orb, dar perseverent ! 😂😂😂

  2. Si aici s-ar putea sa fie o scoala. Europa se face ca vrea sanctiuni, de ochii amerlocilor si Ungaria, ce sa vezi, se opune. Europa dupa ce si- tras un glonte in picior, cu alte sanctiuni, urmeaza sa-l taie detot. Nu cred ca vrea cineva asa ceva, mai putin niste baieti.

  3. Mai tristule, mai da si tu drumu la mesaje, ca zau, esti enervant rau de tot. Te crezi buricul pamantului sau ce ? Pe bune, tu chiar intelegi ce se discuta aici ? Ma indoiesc.

  4. Mai există export de înaltă tehnologie către Rusia permis încă??!

  5. Ar fi frumos sa existe un mecanism de contrapondere. Daca sanctiunile pot fi blocat de Ungaria, ar trebui sa sanctiunile sa fie deblocate de Romania. Sau mai bine zis, de „Romania” dulapului alogen.

    Si asa traiam prea bine, ar fi pacat sa nu o luam in jos.