G4Media.ro

UE ar putea folosi un decret belgian din 1944 dacă Ungaria blochează…

BELGA PHOTO POOL OLIVIER MATTHYS

UE ar putea folosi un decret belgian din 1944 dacă Ungaria blochează sancțiunile împotriva Rusiei (FT, surse)

Oficialii UE pregătesc măsuri de rezervă, inclusiv utilizarea unei legi vechi de 81 de ani, care îl implică pe regele Belgiei, pentru a proteja sancțiunile blocului comunitar împotriva Rusiei, după ce Ungaria a amenințat că se opune prelungirii acestora, scrie Financial Times.

În decembrie, prim-ministrul ungar Viktor Orbán le-a spus celorlalți 26 de lideri ai blocului comunitar că ar putea bloca reînnoirea din această lună a sancțiunilor UE împotriva Rusiei, care necesită aprobare unanimă – o mișcare care ar duce la expirarea măsurilor la 31 ianuarie.

Orbán a declarat că așteaptă luni învestirea lui Donald Trump ca președinte al SUA. Dacă Trump va relaxa sancțiunile SUA împotriva Moscovei, Orbán a declarat că va insista ca UE să-i urmeze exemplul.

„Acum există o schimbare semnificativă în administrația SUA … ar trebui să aibă loc un schimb semnificativ înainte de a decide să prelungim regimul de sancțiuni pentru încă șase luni”, a declarat joi reporterilor János Bóka, ministrul afacerilor europene al Ungariei.

Administrația demisionară Biden a reintrodus miercuri aproximativ 100 de entități din sectoarele financiar, energetic și al apărării pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei, în temeiul unei legi diferite care implică Congresul, în încercarea de a complica orice eforturi ale lui Trump de a le scoate de pe lista sancțiunilor împotriva Rusiei.

În timp ce oficialii UE afirmă că principalul lor obiectiv este să îl convingă pe Orbán să mențină sancțiunile împotriva companiilor și a activelor suverane rusești înghețate în UE, aceștia elaborează măsuri care ar putea proteja cel puțin o parte dintre acestea.

Printre acestea se numără active ale statului rus în valoare de aproximativ 190 de miliarde EUR aflate la depozitarul central de valori mobiliare Euroclear, cu sediul în Belgia. Profiturile rezultate din aceste active vor rambursa un împrumut de 50 de miliarde de dolari acordat Ucrainei, iar oficialii consideră că acestea reprezintă o parte esențială a unui potențial acord de încetare a focului.

În cazul în care sancțiunile ar înceta, un oficial a declarat că „banii s-ar afla în Rusia a doua zi”, deoarece intermediarii financiari nu ar avea niciun temei juridic pentru a-i păstra. Restricțiile comerciale și sancțiunile sectoriale, cum ar fi interzicerea importurilor de petrol, ar înceta, de asemenea.

„Sunt foarte îngrijorat de acest lucru și alții ar trebui să fie la fel”, a declarat un diplomat UE de rang înalt care discută în mod regulat cu oficialii maghiari. „Există o șansă mare ca Orbán să nu cedeze”.

Având în vedere că activele statului sunt deținute fizic la o entitate belgiană, o opțiune de rezervă este utilizarea unui decret de război adoptat în 1944, care îi permite regelui Filip să blocheze transferul de active din țară, potrivit a patru oficiali implicați în discuții.

Palatul Regal a refuzat să spună dacă regele a fost contactat, adăugând că responsabilitatea pentru un astfel de decret revine guvernului, deși acesta ar trebui să fie semnat de suveran.

Euroclear a refuzat să comenteze.

„Belgia, împreună cu celelalte state membre ale UE, face tot posibilul pentru a ajunge la un acord privind reînnoirea sancțiunilor împotriva Rusiei. Am reușit să ajungem la un acord în trecut și vom continua să depunem eforturi pentru a ne asigura că acest lucru se va întâmpla și de data aceasta”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Belgiei.

Belgia s-a împotrivit mult timp punerii în aplicare a măsurilor naționale pentru activele imobilizate, temându-se că ar fi expusă unor provocări juridice din partea Rusiei. Un oficial belgian a declarat că utilizarea puterilor extraordinare ar încălca un tratat bilateral de investiții pe care Belgia îl are cu Rusia.

„Dacă Orbán nu cedează, singura soluție este una națională”, a declarat un înalt funcționar al Comisiei implicat în discuții.

Mai multe state membre au avansat propunerea de a retrage Ungariei dreptul de vot pentru a forța reînnoirea, dar o astfel de măsură drastică nu ar reuși probabil să obțină sprijinul unanim necesar din partea tuturor celorlalte state.

Anitta Hipper, purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, a declarat că „se lucrează în continuare pentru a asigura un acord fără probleme și în timp util” din partea statelor membre pentru prelungirea sancțiunilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Pe regele Belgiei îl cheamă Philippe. Din ce știu eu numele nu se traduc.

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.