UE ar urma să impună noi sancţiuni statului Belarus, pe care îl acuză că trimite migranţi peste graniţă. Propunerea a venit din partea Letoniei
Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană au discutat luni noi sancţiuni economice pentru Belarus, care să fie aplicate şi companiilor din sectorul călătoriilor, pentru a opri ceea ce Bruxelles-ul afirmă că este o politică deliberată a Minskului de a transporta mii de migranţi cu avionul şi a-i trimite peste graniţă, transmite Reuters
Propunerea de sancţiuni, exprimată prima dată de Letonia luni, la Luxemburg, nu se afla iniţial pe agenda miniştrilor de externe ai UE şi ar putea fi un răspuns la o decizie a Belarusului de a-l expulza pe ambasadorul Franţei în weekend, au spus diplomaţii.
Franţa a declarat luni că ambasadorul său a părăsit Belarusul deoarece autorităţile i-au retras acreditarea, după ce acesta nu şi-a prezentat acreditările preşedintelui Alexandr Lukaşenko, pe care UE nu-l mai recunoaşte drept şef de stat legitim.
O înăsprire a sancţiunilor ar urma măsurilor ample impuse asupra economiei Belarusului în iunie, cu privire la reprimarea de către Lukaşenko a protestatarilor care i-au contestat victoria în alegerile din din august 2020.
Protestatarii spun că alegerile au fost trucate, dar Lukaşenko neagă acest lucru.
Multe state UE îl acuză acum pe Lukaşenko că transportă cu avionul migranţi ilegali din Irak, Iran şi Africa pentru a-i trimite peste graniţă în UE, pentru a destabiliza blocul european.
Lukaşenko neagă acest lucru şi dă vina pe Occident pentru ceea ce spune că este o catastrofă umanitară care se apropie în această iarnă, după ce migranţii au rămas blocaţi la frontiera dintre belarus şi Polonia.
„Trebuie să introducem sancţiuni mai stricte … Înseamnă să punem aşa-numitele companii de turism care organizează zboruri (sub sancţiuni)”, a declarat ministrul leton de Externe Edgars Rinkevics, la o întâlnire cu omologii săi din UE la Luxemburg.
„De asemenea, cred că trebuie să sancţionăm compania Belavia în totalitate, astfel încât să nu poată primi niciun fel de sprijin”, a spus el, referindu-se la compania aeriană naţională din Belarus, deja interzisă în spaţiul aerian al UE.
Belavia închiriază avioane din ţări UE, în special din Irlanda, care au fost prudente cu privire la măsurile care ar interfera cu contractele de leasing existente, deşi ministrul de Externe Simon Coveney a declarat că este deschis să împiedice viitoarele tranzacţii.
„În timp ce Irlanda doreşte să crească sancţiunile şi presiunea asupra regimului din Belarus, trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că acest lucru este practicabil şi implementabil”, a declarat el reporterilor din Luxemburg.
UE pregăteşte, de asemenea, un nou pachet de sancţiuni împotriva unor persoane din Belarus, care l-ar putea include şi pe ministrul de Externe, acuzat de un rol în campania de promovare a migraţiei ilegale în UE.
Din august, Polonia, Lituania şi Letonia au raportat o creştere a trecerilor ilegale ale frontierei din Belarus. Aceştia acuză Minskul că a folosit o reţea de agenţi de turism în Irak şi în Africa subsahariană pentru a oferi migranţilor vize belaruse şi pentru a-i transporta la frontiera UE.
Ministrul de Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, a declarat că nu a existat nicio scădere a fluxurilor de migranţi, chiar şi după ce UE a reuşit să oprească plecările din Irak şi Iordania.
„Angajează noi zboruri din mai multe ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord pentru a înşela oamenii cu speranţa intrării uşoare în Uniunea Europeană”, a spus el.
Ministrul german de Externe Heiko Maas a declarat după reuniunea UE că vor avea loc alte discuţii în zilele următoare. „Vom pune mai multă presiune asupra companiilor aeriene care aduc oameni din diferite locaţii la Minsk, de la care sunt aduşi, cu sprijinul conducătorului de acolo, la graniţe”, a spus el.
sursa: News.ro, sursa foto: Grupul PPE
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank