UE avertizează că introducerea 5G va duce la o ”expunere sporită la atacuri”, dar nu a exclus explicit Huawei în ciuda presiunilor SUA/ Europa, divizată pe tema colaborării cu gigantul chinez
Standardele de securitate 5G vor fi amplificate pe tot cuprinsul UE, pe fondul temerilor că state din afara UE ar putea încerca să infiltreze următoarea generaţie a reţelelor de tehnologie mobilă a blocului. Totuşi, UE a promis să nu excludă niciun furnizor anume, în pofida presiunilor puternice ale SUA împotriva gigantului telecomunicaţiilor din China, Huawei, transmite Euractiv, citată de Rador.
Anunţul survine în ziua în care, conform relatărilor presei germane, Ministerul de Externe federal german a primit noi dovezi din partea administraţiei americane, care atestă că Huawei a cooperat cu serviciile de securitate de stat chineze, conform ziarului german Handelsblatt.
Huawei neagă cu tărie acuzaţiile.
În cadrul „instrumentarului 5G” prezentat de Comisia Europeană, care a obţinut susţinerea unanimă a statelor membre UE, executivul a reliefat o serie de recomandări neobligatorii între care ameliorarea standardelor de securitate şi totodată instituirea unui profil de risc pentru furnizori, pe lângă adoptarea unei abordări care presupune mai multe firme ofertante.
Instrumentarul a fost stabilit după o perioadă de consultări cu statele membre UE, în timpul căreia ţările au estimat riscurile şi au identificat posibile abordări de contracarare a riscurilor.
Totuşi, raportul evidenţiază totodată „o anume ameninţare din partea iniţiativelor cibernetice ofensive ale unor ţări din afara UE”.
„Mai multe state membre au identificat că anumite ţări din afara UE reprezintă o ameninţare cibernetică particulară la adresa intereselor lor naţionale, pe baza precedentelor modalităţi de atac folosite de anumite entităţi sau privind existenţa unui program cibernetic ofensiv al unui terţ stat împotriva lor”, afirmă documentul.
Lecturarea de către comisie a reacţiilor statelor membre duce totodată la constatarea că în urma introducerii viitoare a 5G în bloc, s-ar putea să existe o „expunere sporită la atacuri şi mai multe porţi de intrare potenţiale pentru atacatori”. Aceasta „ar putea facilita totodată actorilor ameninţării să aplice inserţii maliţioase produselor şi să le facă mai greu de detectat”.
Margrethe Vestager, vicepreşedinta comisiei pentru problemele digitale, a spus că cibersecuritatea este o prioritate a UE pentru viitoarea instituire a reţelei 5G a blocului.
Ea a adăugat că atacurile sponsorizate de state care vin din afara UE devin „mai sofisticate” şi de aceea este important să existe o colaborare comună între statele membre în eventualitatea unei amplificări a atacurilor în domeniul 5G.
Între timp, Huawei a salutat publicarea recomandărilor comisiei, miercuri. „Această abordare fără prejudecăţi şi bazată pe fapte faţă de securitatea 5G permite Europei să dispună de o reţea mai sigură şi mai rapidă 5G”, a spus un purtător de cuvânt al companiei.
Fragmentarea UE
Anumite state membre UE au adoptat poziţii divergente cu privire la Huawei în ultimele luni, unele luând o atitudine mai strictă, mai apropiată de a Washingtonului.
În august, ambasadorii României şi SUA au semnat un memorandum în vederea dezvoltării unor reţele 5G sigure, inclusiv criteriile de selectare a companiilor cărora să li se permită implicarea în infrastructura 5G.
În septembrie, SUA şi Polonia au semnat o declaraţie comună de colaborare la securitatea 5G, iar vicepreşedintele american Mike Pence a spus că aceasta va „stabili un exemplu vital pentru restul Europei”. Premierul grec Kiriakos Mitsotakis a fost şi el convocat la Washington în 7 ianuarie pentru a discuta despre importanţa securităţii cibernetice 5G cu preşedintele american Donald Trump.
Marţi, o oficialitate de rang înalt a comisiei a recunoscut că statele membre trebuie să ţină cont de propriile situaţii politice, în contextul rolului Europei în înfruntarea dintre SUA şi China. „Fiecare stat membre are propriile realităţi concrete de care trebuie să ţină cont”, a spus oficialitatea pentru Euractiv.
În alte părţi, Regatul Unit a adoptat propria poziţie privind impulsionarea standardelor de securitate 5G, excluzând comercianţii cu risc înalt din aspecte ‘centrale’ ale reţelei şi stabilind o limită de 35% pentru implicarea firmelor de acest fel în domenii care nu presupun vulnerabilităţi. Astfel de furnizori vor fi excluşi de asemenea din locuri cu risc înalt precum baze militare şi centrale nucleare.
Avertismentul lui Pompeo pentru Regatul Unit
Secretarul de stat american Mike Pompeo a îndemnat guvernul britanic să-şi reconsidere decizia de marţi, adăugând că administraţia Trump are nevoie de garanţii că schimbul de informaţii dintre Regatul Unit şi SUA nu va fi prejudiciat de decizia premierului Boris Johnson de a acorda firmei Huawei un rol limitat în introducerea viitoare a tehnologiei 5G în ţară.
„Ne vom asigura că la trecerea informaţiilor americane printr-o reţea, putem fi încrezători că acea reţea este de încredere”, a spus el.
Marţi, Breton a reliefat că deşi Regatul Unit nu s-a alăturat celorlalte 27 de state membre UE la prezentarea documentului de evaluare şi contracarare a riscurilor, stabilirea abordării UE s-a făcut în spiritul colaborării cu Regatul Unit.
Sursa: Euractiv/ Rador/ Traducerea: Adriana Buzoianu/ Sursa Foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii