G4Media.ro

UE cere separatiștilor pro-ruși din Transnistria să accepte oferta Moldovei de aprovizionare…

Sursa foto: Ina FASSBENDER / AFP

UE cere separatiștilor pro-ruși din Transnistria să accepte oferta Moldovei de aprovizionare cu energie

Autoritățile din regiunea separatistă transnistreană a Moldovei ar trebui să înceteze să mai respingă ofertele de aprovizionare cu energie alternativă, a declarat Comisia Europeană, în contextul în care tensiunile politice au crescut după decizia Rusiei de a întrerupe fluxul de gaze naturale, transmite Politico.

Sute de mii de persoane din Transnistria au rămas fără încălzire și apă caldă după ce Gazprom, compania energetică de stat a Rusiei, a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul pe termen lung de tranzit al gazelor prin Ucraina vecină.

„Înțelegem că guvernul moldovean a oferit deja Transnistriei energie și, de asemenea, asistență umanitară, care nu a fost acceptată până acum”, a declarat Anitta Hipper, purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru afaceri externe.

Hipper a răspuns la o întrebare din partea POLITICO, care a publicat săptămâna aceasta o corespondență care dezvăluie faptul că conducerea pro-Kremlin a regiunii separatiste, cu sediul în orașul Tiraspol, a refuzat ofertele moldovenești de a furniza gaze de pe piața europeană și a refuzat ofertele de ajutor umanitar.

„Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale”, a declarat Hipper.

Luni, în cadrul unei convorbiri cu ușile închise cu jurnaliști și înalți funcționari ai administrației, prim-ministrul moldovean Dorin Recean a acuzat Moscova că a creat intenționat acest impas. „Aceasta este o criză de securitate pe care Rusia, prin militarizarea energiei, încearcă să o inducă în regiune”, a spus el.

„Au oprit aprovizionarea cu gaz a regiunii pe care o controlează, inclusiv prin faptul că au staționat ilegal trupe militare acolo și nu permit nimănui să ajute regiunea”, a spus Recean.

Transnistria a rămas autonomă de facto de la războiul dintre regiunea separatistă și Moldova după căderea Uniunii Sovietice în anii 1990 și găzduiește peste o mie de soldați ruși.

După ce acordul care permitea tranzitul gazului rusesc în Europa prin Ucraina a expirat la 1 ianuarie, guvernul moldovean susține că Moscova a refuzat să exporte gaz natural în Transnistria prin rutele alternative disponibile, ca parte a unei încercări de a inflama tensiunile înainte de alegerile parlamentare cruciale de la sfârșitul acestui an.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.