G4Media.ro

UE cere Ungariei să modifice legislaţia privind achiziţiile publice, în special o…

Foto: Viktor Orban / Facebook

UE cere Ungariei să modifice legislaţia privind achiziţiile publice, în special o mai mare transparenţă şi accesibilitate a datelor, pentru a împiedica fraudele cu fonduri europene / Potrivit OLAF, Ungaria este pe primul loc în UE la fraude cu bani europeni

Comisia Europeană a cerut Ungariei să reformeze legislaţia privind achiziţiile publice pentru a combate fraude în valoare de miliarde de dolari din fondul Uniunii Europene pentru relansarea economică după pandemia de coronavirus, arată un document intern consultat de Reuters.

Comisia, mandatată pentru gestionarea schemei de sprijin în valoare de 750 de miliarde de euro, a comunicat deja mai multor state membre ale UE că trebuie să-şi amelioreze propunerile pentru cheltuielile din fondurile care le revin. În cazul Ungariei, Uniunea doreşte chiar schimbări ale legilor, iar documentul din 26 ianuarie arată că premierului ungar Viktor Orban i-au fost prezentate cerinţe precise în acest sens.

„Concurenţa la achiziţiile publice este insuficientă în practică”, menţionează documentul, adăugând că este vorba de „nereguli sistemice” care „au dus la cea mai mare corecţie financiară din istoria fondurilor structurale în 2019”.

Textul citat cere în special o mai mare transparenţă şi accesibilitate a datelor, argumentând că astfel procesele de achiziţie ar deveni mai corecte şi mai deschise. Concurenţa reală şi responsabilitatea la achiziţii ar evita fraudele şi necesitatea recuperării ajutoarelor cheltuite necorespunzător. Ungaria are una din cele mai mari rate de licitaţii cu o singură ofertă din UE, ceea ce duce la supraevaluări sistemice; în acelaşi timp, legea ungară privind conflictele de interese are multe lacune care permit ocolirea prevederilor.

„Comisia a insistat mulţi ani pentru o analiză mai bună şi un control mai bun al riscurilor la achiziţiile publice, dar se pare că există o opoziţie politică la cel mai înalt nivel. Aceste măsuri sunt simplu de implementat din punct de vedere tehnic şi se încadrează în obiectivele de digitalizare”, mai arată documentul.

Guvernul de la Budapesta nu a răspuns imediat la e-mailul prin care Reuters a solicitat comentarii.

Agenţia reaminteşte că Ungaria, care se confruntă cu UE în mai multe probleme privind statul de drept, urmează să primească împrumuturi nerambursabile de aproape 6,3 miliarde de euro în cadrul schemei de relansare. Planul de cheltuieli trebuie însă aprobat înainte de data-limită de la sfârşitul lui aprilie, apoi acceptat de Bruxelles şi de celelalte ţări europene.

Un raport al OLAF – oficiul de luptă anti-fraudă al Uniunii Europene – afirma anul trecut că în perioada 2015-2019 în Ungaria au avut loc nereguli la cheltuirea a aproape 4% din fondurile europene, media în UE fiind de 0,36%. Chiar şi Slovacia, a doua în acest clasament negativ, a înregistrat doar 0,53% cheltuieli incorecte.

Într-un interviu acordat agenţiei Reuters în septembrie 2020, Orban a contestat datele OLAF, spunând: „Nu accept că Ungaria este mai coruptă decât Austria sau Germania sau Danemarca”.

Într-un alt raport al OLAF, din 2018, era vizat inclusiv ginerele lui Viktor Orban, autoritățile de la Budapesta fiind avertizate să ia măsuri judiciare în legătură cu „nereguli grave” în proiecte în valoare de peste 40 de milioane de euro desfăşurate de o companie controlată în trecut de acesta.

OLAF a precizat atunci pentru The Wall Street Journal că a finalizat o investigaţie de doi ani asupra a 35 de proiecte acordate Elios Innovative Zrt, o companie specializată în tehnologie de iluminat stradal care a fost co-deţinută de Istvan Tiborcz, căsătorit din 2013 cu fiica cea mare a lui Orban, Ráhel. Acordate între 2011 şi 2015, contractele de modernizare a iluminatului stradal din Ungaria au fost finanţate parţial de UE.

„Investigaţia OLAF a dezvăluit nu doar nereguli grave în majoritatea proiectelor, dar şi dovezi de conflict de interese”, a precizat OLAF pentru cotidianul citat.

Conflictul de interese avea legătură cu Endre Hamar, un om de afaceri ungar cu acţiuni în diferite companii implicate în respectivele proiecte, potrivit unei persoane la curent cu acest caz.

La momentul în care au fost alocate contractele, Hamar era proprietarul Sistrade, care ajuta autorităţile locale să pregătească procesul de licitaţie, oferind consiliere privind cerinţele pentru câştigători, potrivit persoanei citate.

Împreună cu Tiborcz, el este acţionar majoritar la Elios, compania care a câştigat multe din respectivele licitaţii.

Sursa: Agerpres

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. blablabla, gargara ieftina deoarece nu sunt prezentate cazuri concrete condamnate in justitie
    (un singur caz mai serios exista, cel cu Alstom, dar si acela este legat de guvernele corupte precedente ale socialistilor. insa este contabilizat in carca actualei guvernari)
    in anul 2019 Olaf a semnalat 5 cazuri de utilizare incorecta a fondurilor europene, din care in 2 ar fi suspiciune de frauda
    in esenta olaf reclama probleme de ordin legislativ si nu fraude in sine

    in caz de frauda sau utilizare incorecta, banii europeni trebuie returnati
    cati bani a returnat, cu cat a fost penalizata tara vecina? concret?
    (utilizarea incorecta a banilor din cauza unor carente legilative nu echivaleaza cu furtul banilor, doar ca olaf baga toate cazurile in aceasi oala)

    doar atacuri motivate deologic, nicidecum pe probe concrete
    daca ar fi asa, investitorii ar fugi din Ungaria, dar, investitiile cresc de la an la an, inclusiv in 2020, pentru ca statul vecin asigura un climat legislativ si un mediu propice
    nu puneti botul la asemenea articole tendentioase: are basca, n-are basca, guvernul vecin tot o va lua pe cocoasa 🙂

    la noi sunt multe cazuri de acest gen, dar nu sunt subiectde Reuters, Politico, NYT, CNN & Co.

    noi din 2 motive nu prea atragem fonduri europene: nu suntem capabili sa inaintam proiecte pt finantare, pe de alta parte banii europeni sunt greu de furat
    de asta preferam noi imprumuturile, nu trebuie sa justifici cum i-ai folosit

  2. Sigur,nu Ungaria e corupta,ci niste cetateni pe care nu-i mai satura nimic…

  3. Cu citiva ani in urma pretul gazului in Europa era undeva la 350$ pentru 1000 metri cubi. Atunci Putin a vizitat Budapeste iar trolii lui V. Orban tot trimbitau precum ca cei doi au semnat un contract strategic de durata unde era indicat ca pretul gazului e de 300$, si concluzia acestor troli era ca Orban e un strateg genial care a reusit sa pacaleasca Europa care plateste mai scump. Insa dupa un timp scurt, dupa ce SUA si Europa au vazut ce face Putin in Ucraina, dupa o serie de sanciuni, sa hotarit sa se diversifice sursele de gaz si petrol, ca urmare pretul petroluli a scazut de 2 ori iar a gazului chiar de 2-3, in final a cistigat intreaga Europa iar Orban a ramas sa plateasca un pret de 3 ori mai mare.

  4. ”superiori” si cand vine vorba de ciordit serios …nu cu bani de seminte.
    Orbanistan nu se joaca iar EU da dovada de impotenta si slabiciune cu magarul populist…