G4Media.ro

UE, criticată de Curtea Europeană de Conturi pentru că nu reușește să…

sursa foto: Captură video Washington Post

UE, criticată de Curtea Europeană de Conturi pentru că nu reușește să repatrieze persoanele cărora la refuză dreptul de ședere în țările blocului comunitar

Uniunea Europeană trebuie să amelioreze modul în care cooperează cu ţările din afara blocului comunitar pentru a-şi îndeplini obiectivul de a deporta mai mulţi migranţi cărora li s-au respins cererile de azil, potrivit unui raport publicat luni de Curtea Europeană de Conturi, relatează DPA şi AFP.

„Cooperarea UE cu statele non-UE nu a fost eficientă în asigurarea faptului că migranţii aflaţi ilegal pe teritoriul UE se întorc în propriile ţări”, le-a declarat Leo Brincat, membru al Curţii Europene de Conturi, jurnaliştilor, prin videoconferinţă.

Numai o treime din cei circa 500.000 de oameni cărora li se refuză dreptul de şedere într-o ţară UE în fiecare an sunt de fapt obligaţi să părăsească blocul comunitar, relevă raportul Curţii Europene de Conturi. Această rată de repatriere scade sub 20% când este vorba despre state situate în afara continentului european.

Motivele pentru această rată scăzută de repatriere – care a făcut obiectul unui plan de acţiune al Comisiei Europene în 2015 – sunt variate. Dificultăţile în a determina state non-UE să-şi primească cetăţenii înapoi reprezintă o parte a problemei, a spus Brincat.

Analizând strategia UE în privinţa a zece ţări cu număr mare de cetăţeni nereturnaţi între 2014 şi 2018, Curtea Europeană de Conturi vede numai progrese limitate în semnarea de acorduri de readmisie, dar mai mult succes în încheierea unor înţelegeri informale.

În plus, UE ar putea face mai mult în a determina alte ţări să-şi îndeplinească obligaţiile de readmisie, menţionează raportul.

„Voinţa politică arătată de ţările din lumea a treia a fost şi rămâne esenţială”, a spus Brincat, încurajând blocul comunitar să folosească o abordare de tipul „morcovul şi băţul” pentru a determina statele non-UE să-şi primească cetăţenii înapoi.

Stimulente precum liberalizarea vizelor sau ajutorul de dezvoltare ar putea funcţiona dar nu au dus mereu la efectul dorit, a spus el. De asemenea, sancţiunile pentru eşecul de a coopera în materie de deportări ar putea fi eficiente, dar ar putea avea şi un efect contraproductiv, a observat Brincat.

„Concluzia este că nu poţi forţa cooperarea ameninţând o ţară”, a spus el.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Captură video Washington Post

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu i-a chemat nimeni și dacă nu justifică prezența să le ofere o posibilitate de a muncii pentru biletul de întoarcere. Leii, euroii, coroanele, zloții nu cresc în copaci.

  2. Fiecare țară UE să ia exemplul Danemarcei. Lege drastică pentru azil și cât timp se decide statul stai pe o insulă în afara teritoriului național. Dacă te acceptă e O. K. Dacă nu. Zici sărut mâna pentru un bilet de întoarcere.

  3. Sunt de acord cu orice taxă care va urma să fie folosită pentru deportarea indivizilor ăștia cu interzicere de intrare pe teritoriu UE. Le plătim biletele, numai să se care în mm de aici. Facem GoFundMe. Orice.

  4. Nu vor tarile lor sa-si ia cetatenii inapoi?Treaba lor …voi UE le asigurati barcile cu care au venit si le trimiteti in larg.E treaba imigrantilor in ce directie se vor duce.Cum au venit asa pleaca e atat de simplu