G4Media.ro

UE dă undă verde pentru reducerea statutului de protecție a lupilor

Sursa foto: Pixabay

UE dă undă verde pentru reducerea statutului de protecție a lupilor

Statele membre ale Uniunii Europene au dat miercuri undă verde reducerii statutului de protecție al lupului, dând dreptate fermierilor, în ciuda protestelor asociațiilor de mediu, transmite AFP.

UE dorește să treacă de la „protecție strictă” la „protecție simplă”, ceea ce ar facilita eliminarea lupilor atunci când aceștia sunt considerați prea numeroși în anumite regiuni, prin stabilirea de cote de vânătoare.

Propunerea a primit o majoritate calificată la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni a reprezentanților permanenți pe lângă UE (Coreper), datorită sprijinului a aproximativ 15 țări, inclusiv Franța și Germania, potrivit unor surse diplomatice.

Cu toate acestea, acesta este doar un prim pas: propunerea mai trebuie să fie aprobată de Convenția de la Berna privind conservarea faunei și florei sălbatice din Europa, înainte ca orice modificări să poată fi aduse legislației europene.

După ce a fost practic eradicată în secolul al XIX-lea, populația de lupi este acum în creștere în UE, cu aproximativ 20.300 de lupi în 23 de țări în 2023.

Această reapariție a lupilor nu a fost lipsită de controverse, în special din cauza atacurilor asupra animalelor, care au dat naștere unor dispute uneori aprinse între susținătorii și adversarii carnivorului.

Poneiul Ursulei von der Leyen

În toamna anului 2023, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care și-a pierdut ea însăși poneiul bătrân din cauza unui lup pe proprietatea familiei sale din nordul Germaniei, a solicitat un nivel mai scăzut de protecție pentru acest animal.

„Concentrarea haitelor de lupi în anumite regiuni europene a devenit un pericol real pentru animale și, potențial, pentru oameni”, a declarat liderul german, stârnind furia ONG-urilor.

În Austria vecină, unde lupul a revenit treptat din 2009, subiectul a invadat tabloidele și rețelele de socializare în această vară, fermierii solicitând „reglementarea masivă” a animalului, spre marea consternare a ecologiștilor.

Asociațiile pentru protecția mediului au cerut în repetate rânduri menținerea statutului actual al animalului.

Relaxarea regulilor este o „propunere motivată politic care nu se bazează deloc pe știință”, acuză Sabien Leemans, responsabil cu biodiversitatea în cadrul ONG-ului WWF. „Principala diferență este că ar permite ca populațiile de lupi să fie vânate”.

Încercând să revizuiască statutul lupului, „Comisia pune în pericol și alte specii: mai multe țări au intervenit deja pentru a solicita retrogradarea ursului și a linxului”, au avertizat unsprezece asociații în martie.

Ecologiștii solicită aplicarea „soluțiilor existente pentru coabitare”, cum ar fi protecția turmelor cu câini de pază, împrejmuirea și trimiterea de voluntari pentru monitorizarea turmelor pe timp de noapte.

Împușcarea ar trebui să fie folosită doar ca „ultimă soluție”, dacă tacticile de alarmare au eșuat, susțin ei.

În conformitate cu Directiva europeană privind habitatele din 1992, majoritatea populațiilor de lupi din Europa beneficiază în prezent de o „protecție strictă”, cu posibilitatea unor derogări. Lupii pot fi uciși pentru a proteja turmele în condiții foarte specifice.

În Franța, unde existau 1.003 lupi în 2023, aproximativ 20% sunt uciși în fiecare an, iar autoritățile intenționează să simplifice procedurile de vânătoare. În 2022, despăgubirile pentru pagubele provocate de lupi s-au ridicat la patru milioane de euro în Franța, mult mai puțin decât cele 65 de milioane de euro plătite pentru pagubele provocate de mistreți și căprioare.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Lupii nu sunt interesanți.

    Urși vor să omoare în România.