G4Media.ro

UE deblochează alte 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru Republica…

UE deblochează alte 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile pentru Republica Moldova. Premierul Natalia Gavriliță promite reforme

Premierul Natalia Gavriliță a mers luni în prima sa vizită la Bruxelles, acolo unde a discutat cu oficialii europeni despre planurile de reformă pe care le are și le implementează, dar și despre decizia de rambursare a celei de-a doua tranșă a asistenței OMNIBUS din partea UE către Republica Moldova. E vorba de suma de 50 de milioane de euro, fonduri nerambursabile, bani care vor ajunge la Chișinău la începutul lunii octombrie.

„Expertiza țărilor care au aplicat astfel de mecanisme de protejare a locurilor de muncă va fi foarte utilă pentru țara noastră. Suntem pregătiți să adoptăm deciziile necesare pentru a beneficia pe deplin de implementarea Planului de redresare economică. Suntem încrezători că putem implementa un nou program de asistență macrofinanciară din partea UE, cu creșterea componentei de grant”, a declarat a declarat premierul într-o întrevedere avută luni cu comisarul pentru Economiei al UE, Paolo Gentiloni.

Cei doi oficiali au discutat și despre reformele din domeniul vamal și cel fiscal. În context, prim-ministrul a venit cu detalii despre adoptarea Codului vamal care a fost raliat la legislația Uniunii Europene, aceasta fiind una dintre condițiile importante pentru aprofundarea cooperării cu UE în domeniul vamal. Noul cod are drept scop unificarea, modernizarea și eficientizarea legislației vamale, precum și adaptarea la angajamentele asumate de țara noastră prin Acordul de Asociere cu UE.

Natalia Gavrilița a discutat la Bruxelles despre reforma justiției și anticorupție, inclusiv investigarea fraudei bancare de un miliard de dolari, gestionarea pandemiei COVID-19 și pachetul de suport economic și social necesar pentru relansarea creșterii economice.

„UE este deschisa să sprijine în continuare Republica Moldova și agenda de reforme ambițioase pe care și-o propune. Moldova este un partener important și prioritar pentru noi”, a declarat la rândul său președintele Consiliului European, Charles Michel, în cadrul întrevederi celor doi.

Natalia Gavriliță a mai spus că își dorește impulsionarea relațiilor între Republica Moldova și Uniunea Europeană, astfel încât, în următoarea perioadă, să fie posibilă avansarea dialogurilor la nivel înalt pe securitate, justiție, energie. În context, Natalia Gavrilița a menționat că Republica Moldova este interesată de extinderea domeniilor de cooperare, dar și de dezvoltarea în continuare a politicilor naționale în conformitate cu Acordul de Asociere.

Gavriliță se va afla la Bruxelles pentru două zile – luni și marți – și este însoțită de ministrul de Externe, Nicu Popescu.

Foto: Premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliță, împreună cu președintele Consiliului European, Charles Michel. Sursa/Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Practic USR PLUS e pentru Romania ce e Maia Sandu pentru Moldova.

    Cand nu vom mai vota groparii Romaniei de 31 de ani PNLPSD avem o sansa. Pana atunci, propaganda ieftina cu „toti sunt la fel”. Doar neantul va schimba mentalitatile in Romania.

    • Practic, ori nu stii fenomenele politice, ori nu le intelegi.

    • Și pe cine ar trebui @bogdanele tata sa votam? Cumva pe haur? Mai așteptați! Asta a fost singurul vostru moment de glorie. La viitoarele alegeri nu veți mai fi în parlament.

  2. Iar face UE pomeni pe banii contribuabililor statelor membre! Statele membre mor de foame in falimente succesive si oligofrenii bruxellezi fac pomeni. Pomeni-v-ar dracii-n iad!

  3. Rusofililor, nu a dat Rusia, Republicii Moldova, cât îi dă UE la o singură tranșă, in toată perioada de peste 28 de ani de când o ține dub control.
    Ar trebui să vedeți asta și să înțelegeți că Rusia, spre deosebire de UE, e lozul necâștigător.