UE discută posibilitatea de a limita circulația diplomaților ruși în Europa, pentru a nu mai putea circula nestingheriți în Spațiul Schengen (Financial Times)
Statele membre ale UE discută despre posibilitatea de a restricționa călătoriile diplomaților ruși, după ce Republica Cehă s-a plâns că „potențialii spioni” sunt greu de controlat din cauza lipsei controalelor la frontierele din spațiul Schengen, scrie publicația FinancialTimes, citată de BBC.
După ce Rusia a început invazia Ucrainei, țările europene au expulzat sute de diplomați ruși, susținând că aceștia erau de fapt agenți de informații. Însă unele țări încă mai eliberează vize pentru diplomații ruși, oferindu-le acces în zona Schengen și dreptul de a călători fără restricții.
Săptămâna trecută, Republica Cehă a distribuit un document cu propuneri privind modul în care să împiedice acest lucru, în cadrul negocierilor asupra celui de-al 12-lea pachet de sancțiuni ale UE împotriva Moscovei, pe care statele membre nu l-au aprobat încă.
Anul trecut, Praga a expulzat peste 70 de ruși în legătură cu războiul din Ucraina și cu suspiciunile de implicare a Rusiei în explozia din 2014 a unui depozit de muniții din Cehia, soldată cu doi morți.
Autoritățile cehe doresc ca diplomații ruși să primească vize și permise de ședere care să le permită să călătorească doar în țara gazdă, și nu în restul zonei Schengen, scrie publicația.
O altă propunere aflată pe masa discuțiilor: UE să accepte doar pașapoartele biometrice, care sunt mai greu de falsificat sau de asociat cu identități false. O problemă separată se referă la oficialii ruși care au primit vize austriece pentru a lucra la agențiile ONU din Viena, și care pot apoi să călătorească în Republica Cehă sau în alte state din spațiul Schengen.
„Agenți ai GRU și ai altor servicii de informații sosesc pe teritoriul Republicii Cehe. Este foarte dificil de controlat acest lucru în spațiul Schengen”, s-a plâns un diplomat european sub rezerva anonimatului.
Dezbaterea se află încă într-un stadiu incipient, iar problemele juridice complexe legate de acest subiect înseamnă că este puțin probabil ca orice modificare în acest sens să figureze în cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, discutat în prezent, rezumă Financial Times.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank