G4Media.ro

UE examinează livrările de energie, inclusiv ale Gazprom

Sursa foto: Nord-Stream.com

UE examinează livrările de energie, inclusiv ale Gazprom

Decizia Gazprom de a limita furnizarea în pofida majorării cererii este „provocatoare” şi a determinat autorităţile de reglementare să examineze livrările de energie, inclusiv cele ale companiei ruse, a declarat joi Margrethe Vestager, conform Reuters.

„Am trimis chestionare unui număr de furnizori de energie în acest domeniu. Avem o mulţime de răspunsuri dar încă aşteptăm altele, inclusiv de la Gazprom. Aşteptăm cu nerăbdare informaţiile de la ei pentru a face progrese în analiza noastră”, a afirmat oficialul UE la o conferinţă de presă.

Problema preţurilor ridicate la energie este prioritatea de vârf a Comisiei Europene, a dat asigurări Vestager.

În ultimele săptămâni, preţul gazelor în Europa a crescut la un nivel record, în urma încetinirii livrărilor din Rusia în mijlocul iernii. De asemenea, Rusia este acuzată că nu livrează gaze suplimentare către Europa prin Ucraina, din cauza tensiunilor dintre Moscova şi Kiev, dar autorităţile ruse au dezminţit acuzaţiile. Occidentul suspectează Rusia că limitează în mod voluntar livrările pentru a pune presiune pe europeni şi a câştiga în unele cazuri, inclusiv obţinerea aprobărilor pentru lansarea noului gazoduct Nord Stream 2, relatează Agerpres.

Miercuri, şeful Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, a acuzat Rusia de strangularea livrărilor de gaze naturale către Europa, într-un moment „de tensiuni geopolitice accentuate privind Ucraina”.

Fatih Birol a declarat că IEA crede că Rusia nu a pus la dispoziţie cel puţin o treime din gazul pe care l-ar fi putut trimite către Europa, în timp ce a utilizat facilităţile de stocare pe care le controlează pe continent pentru a spori impresia de livrări reduse.

„Credem că există dovezi ale încordării de pe piaţa europeană a gazelor din cauza acţiunilor Rusiei. Aş atrage atenţia că fluxurile scăzute de gaze ruseşti din prezent către Europa coincid cu „tensiunile geopolitice accentuate privind Ucraina”, a declarat Birol. Acesta a adăugat: „Rusia ar putea majora livrările spre Europa cu cel puţin o treime – acesta este mesajul cheie”.

Birol a explicat că ţările europene, inclusiv Marea Britanie, trebuie să se pregătească de viitoare crize, asigurându-şi capacităţi suplimentare de stocare a gazelor pentru a reduce influenţa oricărei ţări pe piaţă în momentele tensionate. El a evidenţiat rolul Gazprom în reducerea volumelor de gaze din facilităţile de stocare pe care le controlează în UE.

„În ceea ce priveşte deficitul din facilităţile de stocare din UE, în mare parte este cauzat de Gazprom”, a explicat Birol, arătând că nivelul stocat total este la aproximativ 50% din capacitate, faţă de 70% în mod normal în ianuarie.

În trimestrul patru din 2021, livrările de gaze ruseşti spre Europa au scăzut cu 25%, faţă de perioada similară din 2020, şi sunt mai reduse cu 22% faţă de nivelul de dinaintea pandemiei, arată datele Agenţiei Internaţionale a Energiei. Moscova a plafonat livrările spre continent în timp ce alţi furnizori, cum ar fi Norvegia, Algeria şi Azerbaidjan, le-au majorat, a declarat Birol.

Sursa foto: Nord-Stream.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ce nu explica europenii este de ce trebuie sa livreze Rusia neaparat prin Ucraina? ca asa vor americanii? sa plateasa Europa 3 miliarde USD anual taxa de tranzit pentru a tine in carca guvernul ucrainian?
    Si de ce si-au redus americanii gazul lichefiat catre Europa? ca sa-l vanda pe piata asiatica unde este profitul mai mare? Nu le pasa de „aliatii strategici”?

    • Nu mai dezinforma.
      Conducta Yamal, care trece prin Bielorusia, Polonia, Germania duce de SAPTAMANI gaz inapoi! Nu trece prin Ucraina. Germanii pompeaza gaz ca sa alimenteze o parte din Polonia si probabil Ucraina. Daca nu ar face asta ar fi dezastru acolo.
      E absolut clar ca e o tactica demna de un camatar. Strange robinetul ca sa santajeze Europa, sa poata invada Ucraina. Tui sfera de influenta lui Putin…

  2. Inca n-am auzit ca cineva sa fi dat in judecata rusii pt ca ar fi livrat mai putin gaz decat cel prevazut in contracte. Noi am importat de la ei cu 60% mai mult in 2021.
    Chiar voi ati scris ca Rusia detine doar 30% din piata Europeana.
    Sa fie doar ea de vina pt dezastrul energetic?

    • Ani de zile Gazprom a vandut gaz prin contracte PLUS cantitati pe piata spot, in functie de cererile punctuale. E logic sa nu contractezi gaz ca p rostul daca nu esti sigur ca-l consumi. Faci contract pe cantitatile pe care le consumi sigur si completezi cumparand in afara „abonamentului”. Si brusc, Gazprom nu mai vinde decat pe baza de contract. Nu vinde nimic pe piata spot, desi cererea si pretul e urias. De ce? Iar contracte nu mai fac decat la preturi de camtata, vezi mega-recordurile platite de Moldova pentru gaz pe contract nou. Daca e cineva de vina e Gazpromul care face camata pentru a obtine „casa” cuiva. Intamplator aia e Ucraina. Moldova e pe faras. Urmam noi, daca nu suntem atenti.

  3. Multumim doamnei Merkel pentru ca a tinut neaparat sa aduga Rusia atat de mult in ecuatia problemei legate de energia termica a Europei, si nu doar ei. Va doresc pensionari usoare si sper sa calcati stramb o data si bine pe treptele de acasa.

  4. Salut, tiberius ca si informare pe yamal nu trimit gaz pt ca nu sunt contracte deci pt ce sa trimita.In schimb germania revinde gazul rusesc cumparat ieftin prin contract la pret mult mai mare ucrainienilor.Deci cine are interes sa speculeze pretul ?Toate preturile la energie au explodat datorita mintilor NE luminate a asa zisilor verzi.Asa se intampla cand in functii ajung oameni care nau nici cele mai vagi viziuni in timp.Ar fi simplu daca se vrea se rezolva f rapid toata pb asta,chiar daca speculantii sar oftica.Cativa fac bani gramada iar restu daca nu gandesc finanteaza vrand nevrand.Eu zic ca e timpul sai tragem de maneca pe desteptii nostri.Apropo amprenta de carbon al europei e sub 8 la suta din cel mondial.,Deci despre ce vb?