G4Media.ro

UE ia în calcul să le ceară statelor membre, inclusiv României, planuri…

Sursa foto: Turnul Sfatului

UE ia în calcul să le ceară statelor membre, inclusiv României, planuri concrete de economisire a energiei electrice

Comisia Europeană analizează posibilitatea de a cere statelor membre planuri de reducere a consumului de energie electrică, în linie cu acordul voluntar privind scăderea cu 15% a consumului de gaze, transmite Agerpres.

Comisia vrea însă dezbateri cu ţările din UE înainte de a concretiza vreo măsură adiţională.

„Se lucrează la măsuri de urgenţă privind preţurile la electricitate. De asemenea, ar putea apărea ceva legat de reducerea cererii de energie electrică”, a afirmat directorul general pentru Energie din CE, Mechthild Worsdorfer, la Comisia pentru Industrii din Parlamentul European.

Această posibilitate va reprezenta una dintre temele pe care le vor aborda miniştrii Energiei din ţările Uniunii Europene la reuniunea extraordinară convocată la Bruxelles, pe 9 septembrie, unde, de asemenea, se va discuta despre posibilitatea decuplării preţului gazelor de cel al energiei electrice sau impunerea unui preţ maxim la gaze.

„Odată ce avem un plan de economisire a gazelor în derulare, cu siguranţă electricitatea este alt domeniu pe care am putea, posibil, să îl luăm în calcul. Dar este puţin prematur să spunem că o să propună Comisia Europeană”, a spus, la o conferinţă de presă, purtătorul de cuvânt pentru Energie al Executivului comunitar, Tim McPhie, citat de Agerpres.

Planurile de economisire a gazelor, pe care deja le implementează o serie de state membre, precum Spania sau Germania, includ deja măsuri pentru reducerea consumului de electricitate, ca de exemplu în ceea ce priveşte iluminatul stradal, măsuri apreciate de Worsorfer.

Autoritățile centrale și locale din România nu au anunțat nici un plan concret pentru reducerea consumului de energie. Dimpotrivă, majoritatea primarilor au anunțat că vor păstra iluminatul festiv de Sărbători.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Bani aruncati in aer: iluminat festiv, artificii, concerte ….. cheltuiala din banul public platita de mediul privat !

  2. România o să facă ce știe mai bine, o să înființeze un comitet, plătit cu bani publici și generos care o să se gândească dacă e bine să apeși întrerupătorul.

  3. De ce sa economisim in loc sa producem?

  4. Să plece Comisia Europeană mai întâi.

  5. Ma indoiesc eu ca Romania va fi in stare sa faca un astfel de Plan care sa poata fi implementat!
    Mai tineti minte MASTER Planurile la Transporturi cerute de Comisia Europeana?!
    A facut Romania N’spe Master Planuri d-astea pline de Autostrazi si Drumuri expres, prezentate in studiourille TV cu PIXul la tabla, de ziceai ca acum apar autostrazile, ramase si azi pe hartie!!
    Mai tineti minte celebrele Programe de guvernare votate de fiecare data in Parlament, la investirea fiecarui Guvern, Programe de care nici un guvern nu mai pomeneste la 1 Luna dupa ce s-a instalat la osul de ros?!!!!

  6. 30 Decembrie 2021: „Master Planul de Transporturi, modificat de către Guvern, condiție necesară pentru derularea PNRR.
    Executivul a aprobat joi 30 decembrie 2021, Hotărârea de Guvern pentru modificarea și completarea HG 666/2016 pentru aprobarea documentului strategic Master Planul General de Transport al României, act normativ prin care este aprobat Programul investițional pentru dezvoltarea infrastructurii de transport pentru perioada 2021-2030.
    Aprobarea Programului Investițional este parte a jaloanelor asumate de România în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență până în 31.12.2021, fiind în același timp o condiție favorizantă pentru aprobarea noului cadru financiar multi-anual 2021-2027, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Transporturilor.”

    Ati mai auzit vreun cuvant despre el, stiati de existenta lui??!!!

  7. Romania este un net exportator de energie, printre putinele state din Europa, alaturi de Franta si Norvegia, de exemplu. Cu toate acestea, pretul la kWh aici este unul dintre cele mai mare de pe continent. De ce oare? Pe langa aceasta treaba, Romania, incepand cu anii 90′, a intrat intr-un proces accelerat de deindustrializare, reducandu-si enorm amprenta de carbon generata anual de industrie. Cu toate acestea, Comisia Europeana ne forteaza sa ne reducem emisiile de CO2, sa ne deindustrializam in continuare, asta in conditia in care „contributia” Romaniei la capitolul poluare este cu totul si cu totul insignifianta. De ce oare?

  8. Mi se pare o aberație să economisești curent eliminând iluminatul stradal sau reducându-i programul. Așa favorizezi infracțiunile. Hoțul e cel mai bucuros de întuneric.
    În ce haos a ajuns Europa și ce mulțumiți sunt de-alde Biden și alții ca el, bunii noștri prieteni de suflet. Vor mai băga niște bani în susținerea războiului din Ucraina.

  9. O solutie ar fi interzicerea autovehiculelor electrice.

  10. #yoyo….ia ti trotineta! Sic!!!!

  11. Nu va obliga nimeni sa mancati gandaci! Exista o cerere pe piata asa cum exista una de cola si alte alimente nesanatoase.

  12. Pe înțelesul tuturor. Germania a luat câteva decizii foarte proaste. Ca să scape de consecința lor măcar parțial este necesar implicarea tuturor tari membre UE.

    • Germania să facă bine și să își redeschidă centralele nucleare pe care tot niște idioți verzi germani le-au închis uitind că această energie e cea mai „verde” cu condiția să depozitezi corect deșeurile.
      Germania se face că uită că după ce a cerut și altora să nu mai folosească energia din cărbune, a fost prima care atunci cînd a dat puțin de greu, și-a redeschis termocentralele pe cărbune în timp ce idioții lor verzi, ca și ai noștri continuau sa țipe la noi să le închidem pe ale noastre.
      Germania declară că și așa românii se încălzesc mai mult cu lemne iar gazul care e al lor, nu le mai trebuie și mai bine îl exportă. Probabil pentru confortul nemților la iarnă.
      Germania cere proștilor sa facă economii la energie pentru a avea stocuri numai bune de exportat în Germania acuși la iarnă la prețuri vechi.
      Germania oare nu a poluat și nu poluează cind arde gazul pentru energie și produse industriale pe care să le exporte proștilor pe care i-a forțat să își închidă industriile?
      Nu sunt contra UE sau contra Germaniei, dar nu vreau să fim luați de fraieri. Probabil că dacă vom avea destule resurse, vom da și partenerilor noștri, fără să le mai amintim unora de politica profund duplicitara din ultimii ani.