UPDATE Bruxellesul anunță că UE ia în considerare toate opţiunile, după ce Parlamentul din Georgia a votat legea de sorginte rusă / Și SUA a condamnat adoptarea legii
UPDATE
Statele Unite au „condamnat” marţi adoptarea finală de către parlamentul georgian a unei legi privind influenţa străină, în ciuda multiplelor demonstraţii şi avertismente din partea comunităţii internaţionale împotriva acestui text modelat după o lege represivă rusă, relatează Agerpres.
„Prin adoptarea acestei legi, partidul de guvernământ, Visul Georgian, îndepărtează ţara de calea integrării europene şi ignoră aspiraţiile euro-atlantice ale poporului georgian care a ieşit în stradă săptămâni întregi pentru a se opune acestei legi”, a declarat presei purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.
Parlamentul georgian, unde partidul de guvernământ are majoritatea, a respins marţi un veto prezidenţial şi a adoptat definitiv această lege privind influenţa străină. Aceasta le impune ONG-urilor sau mijloacelor de informare în masă care primesc mai mult de 20% din finanţarea lor din străinătate să se înregistreze ca „organizaţie care urmăreşte interesele unei puteri străine” şi să se supună controlului administrativ.
Știrea inițială
Uniunea Europeană regretă profund faptul că Parlamentul georgian a decis să treacă peste dreptul de veto al preşedintelui exprimat faţă de legea referitoare la influenţa străină şi să ignore argumentele juridice detaliate ale Comisiei de la Veneţia, care au condus la o recomandare clară de abrogare a acestei legi, a transmis marţi Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, după adoptarea controversatului text de către legislativul de la Tbilisi, transmite News.ro.
„UE a subliniat în repetate rânduri că legea adoptată de Parlamentul georgian contravine principiilor şi valorilor fundamentale ale UE. Promulgarea acesteia duce la un regres în cel puţin trei din cele nouă etape (dezinformarea, polarizarea, drepturile fundamentale şi implicarea organizaţiilor societăţii civile) stabilite în recomandarea Comisiei pentru obţinerea statutului de candidat, aprobată de liderii UE, şi va avea un impact negativ asupra parcursului Georgiei în UE”, avertizează comunicatul comun al lui Borrell şi al Comisiei Europene, citat de The Guardian.
„Dincolo de legea privind transparenţa influenţei străine, până în prezent nu a fost mobilizată suficientă atenţie politică pentru a se înregistra progrese substanţiale în ceea ce priveşte cele nouă etape”, subliniază Bruxelles-ul. „Îndemnăm autorităţile georgiene să inverseze această tendinţă şi să revină ferm pe calea UE. Mai este încă timp pentru a schimba dinamica – dar este nevoie de un angajament ferm din partea autorităţilor guvernamentale”, adaugă comunicatul.
„UE şi statele sale membre iau în considerare toate opţiunile pentru a reacţiona la aceste evoluţii”, subliniază executivul de la Bruxelles.
„Continuăm să fim alături de poporul georgian şi recunoaştem opţiunea majorităţii covârşitoare a acestuia pentru un viitor european pentru ţara sa”, transmit Borrell şi Comisia Europeană.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii