G4Media.ro

UE îi transmite Americii lui Trump: Avem și alte opțiuni / Ursula…

UE îi transmite Americii lui Trump: Avem și alte opțiuni / Ursula von der Leyen arată că Europa nu va cerși un tratament favorabil și că poate învinge SUA în multe privințe esențiale

Uniunea Europeană nu are chef să cerșească un tratament favorabil în fața agendei „America pe primul loc” a președintelui american Donald Trump, relatează Politico, citând-o pe președinta Comisiei, Ursula von der Leyen, care a spus că Europa are o mare putere economică care învinge SUA în multe privințe esențiale și care este deschisă afacerilor cu țări precum Mexic și China – în timp ce Trump se află pe un curs de coliziune cu aceste națiuni.

Vorbind la Forumul Economic Mondial de la Davos, în primul său discurs politic major de la inaugurarea de către Trump, la 20 ianuarie, a unui al doilea mandat, Ursula von der Leyen a evitat criticile directe la adresa președintelui, dar a trasat contraste clare și puternice cu America, în special prin sublinierea angajamentului UE față de pactul climatic de la Paris, pe care Washingtonul îl abandonează.

Europa, a spus ea, are încă „cel mai mare sector comercial din lume”, precum și „o speranță de viață mai lungă, standarde sociale și de mediu mai ridicate și inegalități mai mici decât toți concurenții noștri globali”.

În contrast cu tacticile de forță ale lui Trump, „piața mare și atractivă” a Europei a fost un partener previzibil, a spus aceasta: „Cu Europa, ceea ce vezi este ceea ce primești. Noi jucăm după reguli. Acordurile noastre nu au obligații ascunse”.

Per ansamblu, Ursula von der Leyen a căutat mai degrabă alianțe decât confruntări, în special cu cei aflați în vizorul lui Trump. „Europa va continua să caute cooperarea – nu numai cu prietenii noștri de lungă durată, ci și cu orice țară cu care împărtășim interese”, a subliniat ea.

În ceea ce privește numeroasele probleme ale Europei – care variază de la războiul de la ușa sa la declinul industrial și o creștere a extremei drepte – Ursula von der Leyen a ales să nu insiste asupra acestor subiecte.

În schimb, șefa Comisiei Europene a încercat să inspire încredere în capacitatea blocului de a se schimba, anunțând planuri de reformă care urmează să fie făcute publice în februarie și care vizează unificarea piețelor de capital fragmentate ale blocului, reducerea birocrației și promovarea companiilor de talie mondială.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Cel mai sarac stat din SUA tocmai a depasit cea mai bogata tara din UE in privinta PIB per capita. Asta spune destule. Ursula vorbeste de parteneri comerciali din America latina si Africa. Cati dintre astia sunt dispusi sa cumpere produse scumpe made in UE? Hai sa fim seriosi. Nu o sa vina congolezi sa faca coada la reprezentanti locala BMW sau Audi.

    • Congolezii nu, dar chinezii fac deja coadă și presupun că știți cum se spune:” Ferească Domnu’ să ajungă să își permită chinezu’ să mănânce carne in fiecare zi…”

    • pai de ce nu spui care-i tara aia?

  2. UE ar trebui sa faca afaceri mai multe cu china fara sa importe si ideologia

  3. @Alexutu se ocupa Trump și de pib/capita. Daca te uiți bine, in cifre absolute pe mandatul lui creșterea a fost jumătate din cat a fost pe mandatul lui Biden. Cu politici „tarrifs,tarrifs” o sa și-o ia in frizura galbena rău.

    • Parca pe timpul lui Trump s-a intamplat ceva care a afectat toate economiile planetei. Bah nu-mi mai amintesc . Era parca codrin, covrig, cordon. Ah, era COVID. Dar hai sa ignoram aceste aspect. Asa-i?

  4. Daca Trump chiar pune in practica tot ce a debitat prin campanie,in 3 luni o sa urle americanii de foame. Toate politicile economice sunt axate pe sustinerea oligarhilor ,si americanii vor deconta toate miliardele.