G4Media.ro

UE încearcă să recupereze decalajul față de SUA și China în privința…

Sursa foto: Pixabay

UE încearcă să recupereze decalajul față de SUA și China în privința materiilor prime critice, organizațiile de mediu resping legislația adoptată

Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord privind Actul privind materiile prime critice (CRMA), legislația prin care UE încearcă să își asigure accesul la resurse naturale esențiale pentru industrie și sectorul tehnologic. UE a rămas mult în urma SUA și a Chinei în ce privește accesul la aceste resurse și prin noua legislație încearcă să recupereze decalajul.

Mai multe organizații de mediu protestează însă împotriva legislației și susțin că ”ignoră drepturile mediului”.

Actul stabilește o serie de acțiuni menite să asigure accesul UE la o aprovizionare cu materii prime critice sigură, diversificată, accesibilă ca preț și durabilă. Acest lucru este considerat esențial pentru competitivitatea Europei, inclusiv pentru industriile verzi și digitale, precum și pentru apărare și industria aerospațială.

Criteriile de referință convenite precizează că UE ar trebui să aibă capacitatea de a extrage 10 %, de a prelucra 40 % și de a recicla 25 % din consumul său anual de materii prime strategice până în 2030.

Compromisul include, de asemenea, obiectivul de a atenua cererea prin utilizarea eficientă a resurselor și prin progresul tehnologic. UE ar trebui, de asemenea, să își diversifice importurile de materii prime strategice, astfel încât să nu se bazeze pe o singură sursă de aprovizionare pentru mai mult de 65 % din consumul său.

Organizațiile de mediu susțin că, dacă va fi aprobat, actul ”va accelera procedurile de emitere a permiselor, va slăbi legislația de mediu și va deschide calea pentru injectarea a miliarde de euro în corporații miniere iresponsabile din punct de vedere social și de mediu”, potrivit unui comunicat al organizației Mining Watch România.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează