UE începe achiziții de energie la comun pentru statele membre. Comisia Europeană a înființat un grup de lucru special pentru a negocia cu furnizorii din afara Rusiei
Comisia Europeană a înființat un nou grup operativ în cadrul Direcției Generale Energie pentru a negocia în numele statelor membre achiziții la comun de energie, potrivit unui comunicat al executivului european.
Mecanismul pentru achiziții va fi similar cu cel de la cumpărarea vaccinurilor anti-Covid și are ca scop sprijinirea statelor membre care vor să scape de dependența de gazele și petrolul din Rusia.
După o decizie a Consiliul European în martie 2022, Comisia Europeană și statele membre au înființat Platforma energetică a UE pentru a coordona măsurile de asigurare a aprovizionării cu energie a UE, inclusiv prin achiziționarea comună voluntară de gaze prin conducte, GNL și hidrogen. Noul grup operativ va contribui la îndeplinirea obiectivului de a reduce dependența de combustibilii fosili din Rusia, permițând statelor membre și țărilor vecine să aibă acces la surse alternative de energie la prețuri accesibile în anii următori.
Grupul operativ pentru platforma energetică își va începe activitatea săptămâna viitoare, la 1 iunie, și va aborda imediat noile sarcini descrise în planul REPowerEU adoptat la 18 mai. Aceasta va lucra în vederea agregării cererii, a coordonării capacității și a negocierii aprovizionării cu energie, oferind în același timp sprijin pentru grupurile operative regionale ale statelor membre și ale țărilor vecine. În plus, va gestiona relațiile cu partenerii internaționali.
Noul grup operativ va fi alcătuit din trei unități, conduse de un director, care va raporta unui director general adjunct nou numit, Matthew Baldwin, și directorului general pentru energie, Ditte Juul Jørgensen, sub supravegherea politică a comisarului pentru energie, Kadri Simson. Unitățile grupului operativ se vor ocupa de: cererea globală și negocierile internaționale; relațiile cu statele membre și cu țările vecine; și relațiile internaționale.
Comisarul pentru energie, Kadri Simson, a declarat că „în planul nostru REPowerEU am subliniat modul în care Europa poate scăpa de combustibilii fosili ruși. Acum ne oferim instrumentele necesare pentru a realiza acest lucru. Este timpul să ne diversificăm aprovizionarea cu energie și să ne folosim cât mai bine infrastructura. Grupul operativ al platformei energetice va contribui la securitatea și independența energetică a Europei. Prin intermediul ponderii politice și economice colective a celor 27 de state membre ale UE și a celor 440 de milioane de cetățeni, vom depune eforturi pentru a asigura importuri de energie la prețuri accesibile și sigure”. (Sursa foto: European Council)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii