UE intenționează să organizeze o misiune de antrenament pentru armata ucraineană
UE ia în considerare organizarea unei misiuni de „instruire și asistență” pentru armata ucraineană în țările vecine, a declarat luni Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, citat de Le Figaro.
Propunerea va fi discutată săptămâna viitoare la Praga, în cadrul Consiliului miniștrilor apărării din UE, a declarat Josep Borrell, într-o conferință de presă la Santander (nordul Spaniei). „Sper că va fi aprobată”, a adăugat el.
Un război care durează
„Uniunea Europeană desfășoară misiuni de pregătire militară pentru armatele țărilor cu care cooperăm”, a spus el. „Am făcut-o recent în Mali, tocmai am început să o facem în Mozambic și am făcut-o în Niger”, a spus el. „Un război care durează și se pare că va dura necesită un efort nu numai în ceea ce privește furnizarea de echipamente, ci și de formare și asistență în organizarea armatei”, a adăugat el despre conflictul ucrainean, care a început în urmă cu șase luni, în 24 februarie, prin invadarea țării de către forțele rusești.
De asemenea, UE ia în considerare o creștere semnificativă a sprijinului său militar pentru Ucraina, sub forma unei misiuni „majore” de antrenament pentru armata ucraineană, a dezvăluit luni șeful diplomației europene. „Ne confruntăm cu un război pe scară largă”, „un război convențional”, a explicat el. „Nu un război de gherilă asimetric”, ci „un război care mobilizează resurse extraordinar de mari și sute de mii de soldați”.
„Prin urmare, orice misiune trebuie să fie proporțională cu conflictul”, a rezumat el. „Acesta nu este un război mic”, a spus el. „Zece milioane de ucraineni și-au părăsit țara, este ca și cum 20% dintre spanioli ar fi părăsit Spania”, a declarat Josep Borrell, care este el însuși spaniol. „Este ceea ce se discută între statele membre și va fi discutat politic lunea viitoare, la Praga, în cadrul Consiliului miniștrilor apărării” din UE, a declarat Josep Borrell.
Reuniunea va avea loc la Praga, deoarece Republica Cehă deține în prezent președinția UE până la sfârșitul anului. Josep Borrell a reamintit că un număr mare de țări, atât din UE, cât și din afara ei, furnizează echipamente militare Ucrainei și că „unele” îi oferă deja, în mod bilateral, „pregătirea necesară pentru utilizarea acestor echipamente”.
Cu toate acestea, el a refuzat să ofere mai multe detalii, în special cu privire la numărul de personal pentru o astfel de misiune, afirmând că nu poate „anticipa detaliile unui acord care trebuie să fie încheiat de toate statele membre”. Josep Borrell s-a aflat la Santander în cadrul unui seminar pe tema „Nașterea Europei geopolitice”, organizat de Universitatea Internațională Menéndez Pelayo.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.