G4Media.ro

UE lansează facturarea electronică pentru companii / Italia, Malta și România, în…

sursa foto: Unsplash

UE lansează facturarea electronică pentru companii / Italia, Malta și România, în topul țărilor care colectează cel mai puțin TVA

”În vremuri economice dificile precum cele prin care trecem, finanțele publice au nevoie de venituri fiscale solide pentru a sprijini atât serviciile noastre publice, cât și muntele de investiții pentru tranziția verde și digitală și securitatea energetică. În același timp, cetățenii cer echitate fiscală și acțiuni puternice împotriva fraudei și evaziunii fiscale”, a declarat comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, prezentând noul pachet de inițiative UE pentru alinierea sistemului fiscal la lumea digitală și pentru îmbunătățirea și digititalizarea TVA-ul pentru întreprinderi, transmite ANSA, citată de Rador.

Comisia Europeană lansează facturarea electronică pentru întreprinderile care operează transfrontalier în UE. Noul sistem de raportare introduce comunicarea digitală în timp real pentru a intensifica lupta împotriva fraudei, în special împotriva așa-numitelor fraude de tip ”carusel”. Trecerea la facturarea electronică va contribui la reducerea fraudei în materie de TVA cu până la 11 miliarde de euro pe an și va reduce costurile administrative și de conformitate pentru companiile europene cu peste 4,1 miliarde de euro pe an în următorii zece ani. potrivit estimărilor UE.

În 2020, țările UE au pierdut 93 de miliarde de euro sub formă de venituri din TVA, dintre care un sfert poate fi atribuit direct fraudei. ”Aceste pierderi sunt în mod clar dăunătoare finanțelor publice”, subliniază Bruxelles-ul, indicând că acțiunile propuse astăzi, precum facturarea electronică, ”vor ajuta statele membre să colecteze cu până la 18 miliarde mai multe venituri din TVA pe an”.

Comisia UE lansează, de asemenea, noi reguli de transparență fiscală pentru toți furnizorii de criptomonede: indiferent de dimensiunea sau sediul lor, aceștia vor fi obligați să raporteze toate tranzacțiile efectuate de clienții rezidenți în UE. „Autoritățile fiscale nu dispun în prezent de informațiile necesare pentru a monitoriza veniturile obținute cu ajutorul cripto-activelor, care pot fi tranzacționate cu ușurință peste granițe. Acest lucru le limitează sever capacitatea de a se asigura că impozitele sunt plătite efectiv” ceea ce face ca „cetățenii europeni” să piardă „venituri fiscale importante” , subliniază Bruxelles-ul.

Italia este pe primul loc în UE în termeni absoluți la necolectarea TVA-ului: în 2020, diferența era de 26,2 miliarde (20,8%). Urmează Franța cu 14 miliarde în valoare absolută (8%) și Germania cu 11,1 miliarde, valoare echivalentă cu 4,8%. În termeni procentuali, Italia este precedată de Malta (24,1%) și de România (35,7%). În 2019, diferența dintre TVA-ul colectat și TVA-ul așteptat de Italia a fost de 31,08 miliarde, ceea ce înseamnă un procent de 21,8%.

Sursa: ANSA/ Rador/ Traducerea Cătălina Păunel

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...