UE pare că se pregătește să recomande duminică suspendarea unor fonduri pentru Ungaria din cauza corupției
Executivul Uniunii Europene ar trebui să recomande duminică suspendarea unor fonduri de miliarde de euro pentru Ungaria din cauza corupției, primul caz de acest fel din cadrul blocului în cadrul unui nou sistem de sancțiuni, menită să protejeze mai bine statul de drept, relatează Reuters.
UE a introdus noua sancțiune financiară în urmă cu doi ani tocmai ca răspuns la ceea ce consideră că reprezintă subminarea democrației în Polonia și Ungaria, unde premierul Viktor Orban a supus instanțele, mass-media, ONG-urile și mediul academic, precum și a restricționat drepturile migranților, ale homosexualilor și ale femeilor în timpul celor peste un deceniu la putere.
De asemenea, blocul a denunțat de mult timp legile privind achizițiile publice din Ungaria pentru insuficiența garanțiilor anti-corupție care întorc o rată excesivă de ofertanți unici și alimentează corupția.
Comisia Europeană, cu sediul la Bruxelles, s-a reunit duminică de la ora 06:30 și se aștepta să aprobe o propunere de suspendare a fondurilor din bugetul comun al blocului pentru 2021-27, în valoare totală de 1.100 de miliarde de euro, în valoare de până la o zecime din economia Ungariei.
Propunerea ar urma să fie transmisă țărilor membre ale UE, iar acestea vor avea la dispoziție până la trei luni pentru a lua o decizie cu majoritate de voturi, ceea ce înseamnă că nicio țară nu poate bloca pedeapsa, așa cum se întâmpla în cadrul poliției democratice anterioare, ineficiente, a blocului.
Orban, care se autointitulează un „luptător pentru libertate” împotriva viziunii liberale a Occidentului, neagă faptul că Ungaria – o țară ex-comunistă de aproximativ 10 milioane de locuitori – este mai coruptă decât alte țări din UE.
El a refuzat mult timp să își modifice legile, dar acum a fost presat să ajungă la un acord cu Bruxellesul pentru a asigura bani pentru economia sa aflată în dificultate și pentru forint, moneda cu cea mai slabă performanță din estul UE.
Corupție
Comisia blochează deja aproximativ 6 miliarde de euro din fondurile prevăzute pentru Ungaria în cadrul unui stimulent separat de redresare economică COVID, afirmând că, în caz contrar, banii ar risca să fie folosiți în mod necorespunzător.
Reuters a documentat în 2018 modul în care Orban canalizează fondurile de dezvoltare ale UE către prietenii și familia sa, o practică despre care organizațiile pentru drepturile omului spun că a îmbogățit imens cercul său de apropiați și i-a permis lui Orban, în vârstă de 59 de ani, să se consolideze la putere.
Ungaria a avut nereguli în aproape 4% din cheltuielile cu fondurile UE în perioada 2015-2019, potrivit OLAF, organismul antifraudă al blocului comunitar, de departe cel mai slab rezultat dintre cele 27 de țări ale UE. OLAF a declarat în 2016 că Budapesta ar trebui să ramburseze peste 280 de milioane de euro cheltuiți pentru metroul din Budapesta din cauza „fraudei și a posibilei corupții”.
Dar procedurile complexe și disputele politice au permis Ungariei să evite o sancțiune financiară majoră de la aderarea la bloc în 2004, lucru care s-ar putea să nu mai fie dat, deoarece UE își testează noua sancțiune preventivă.
De asemenea, Orban i-a deranjat pe mulți membri ai blocului prin cultivarea unor legături strânse și continue cu președintele Vladimir Putin și prin amenințarea de a refuza unitatea UE necesară pentru a impune și a menține sancțiunile impuse Rusiei pentru războiul purtat împotriva Ucrainei.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii