UE: Parlamentul suspendă toate procesele legislative legate de Qatar
Parlamentul European s-a declarat joi „consternat” de suspiciunile de corupție care planează asupra Qatarului și a câtorva dintre membrii săi și a decis să suspende orice activitate legislativă cu emiratul, potrivit boursorama.com.
Vicepreședintele Camerei Deputaților Eva Kaili se numără printre cele patru persoane reținute duminică în Belgia, în cadrul anchetei pentru „corupție, spălare de bani și organizare criminală”. Kaili se declară nevinovată.
Într-o procedură separată, Parchetul European a anunțat joi că a cerut ridicarea imunității parlamentare a fostei vedete de televiziune grecești, precum și a unui alt europarlamentar grec, Maria Spyraki.
Ancheta se referă la presupuse fraude în utilizarea indemnizațiilor parlamentare, în special în ceea ce privește remunerarea asistenților parlamentari, a precizat Parchetul European (EPPO) într-un comunicat.
Într-o rezoluție adoptată joi cu 541 de voturi pentru, două împotrivă și trei abțineri, Parlamentul European s-a declarat „consternat” de acuzațiile de corupție care o vizează în principal pe Eva Kaili, suspectată că a primit bani din Qatar pentru a influența deciziile din Parlament.
Aproximativ 1,5 milioane de euro au fost confiscate, potrivit unei surse apropiate anchetei.
Deputații europeni „denunță” presupusele încercări de corupție ale emiratului ca fiind „o gravă ingerință străină în procesele democratice ale UE”.
De asemenea, autoritățile din Qatar neagă orice abatere.
Reprezentanții emiratului nu mai sunt acum bineveniți în Parlamentul European, în conformitate cu termenii rezoluției votate joi. Permisele de acces ale oricărui reprezentant al intereselor qatareze sunt suspendate pe durata procedurilor judiciare în curs.
Același lucru este valabil și pentru activitatea legislativă, în special în ceea ce privește politica în materie de vize și deschiderea promisă a cerului european pentru Qatar Airways în cadrul unui acord semnat la sfârșitul anului 2021. Vizitele sunt, de asemenea, înghețate în timpul anchetei.
Parlamentarii sunt, de asemenea, îngrijorați de potențialele conflicte de interese și cer transparență în ceea ce privește activele deputaților europeni și interzicerea finanțării externe.
Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, s-a angajat joi să pună în aplicare un program de reformă solid pentru a „recâștiga încrederea”, recunoscând în același timp că „un sac mare de bani” ar fi în continuare o momeală pentru unii.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii