G4Media.ro

UE pregătește un încărcător universal care poate fi folosit indiferent de marca…

sursa foto: Pexels/ Steve Johnson

UE pregătește un încărcător universal care poate fi folosit indiferent de marca telefonului

Comisia Europeană dă „tuşa finală” unui proiect de reglementare pentru impunerea unui încărcător de telefon universal, a declarat luni vicepreşedinta sa însărcinată cu politica de concurenţă, Margrethe Vestager, relatează AFP.

„Să ai un încărcător universal care se poate cumpăra independent de marca telefonului permite economisirea de resurse şi simplificarea lucrurilor”, a declarat comisarul european pentru Franceinfo.

„Ne aflăm în ultima linie dreaptă pentru a da tuşa finală acestui proiect. Nu cunosc calendarul cu exactitate, dar credeţi-mă, suntem în ultima fază”, a adăugat ea.

În ianuarie 2020, eurodeputaţii au adoptat o rezoluţie neconstrângătoare în favoarea unui încărcător universal pentru telefoanele mobile în Europa, în numele drepturilor consumatorilor şi mediului.

Ei au cerut atunci o legislaţie europeană în termen de şase luni, dar s-au lovit de mari reticenţe din partea industriei, cu Apple în frunte.

„Acest tip de normă este genul de lucruri la care putem şi trebuie să ne aşteptăm în Europa, noi toţi cetăţeni europeni şi utilizatori ai acestor diferite echipamente”, a mai spus Margrethe Vestager luni, insistând asupra cantităţii mari de încărcătoare depăşite stocate în gospodării.

Întrebată despre intrarea în vigoare a planului european pentru impunerea de noi constrângeri marilor giganţi din domeniul digital, comisarul european a afirmat că îşi pune speranţele în preşedinţia franceză a UE, în primul semestru a lui 2022.

„Avem afaceri juridice în curs în mai multe ţări”, a declarat ea, citând „probleme” cu Google, Amazon şi Apple. „Nu este suficient, trebuie ca reglementarea să acţioneze înainte chiar de a exista o suspiciune privind orice ilegalitate”, a adăugat ea.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Pexels/ Steve Johnson

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Asta e o veste deosebita… ne-a repus economia pe picioare… mulțumim ue ca te gândești la noi. Am rezolvat o problema majora.

    • Eu am in casa 8 tipuri de incarcatoare.
      Si un singur telefon.
      E ca si cum ai cumpara cate un cutit la fiecare ceapa taiata in ciorba.

    • Ce faci cu celelalte 7 „tipuri” de încărcătoare, dacă ai doar un telefon? Ce deosebește un tip de altul pentru tine?
      Ce o să poată mandata, să se folosească USB-C exclusiv pe încărcătoare, să se elimine USB-A? Adică să standardizeze un capăt al cablului. Producătorii au recul la standardizarea puterii, pentru că o putere acoperitoare pentru majoritatea produselor a) mărește nejustificat costurile într-o piață foarte competitivă, unde fiecare cent contează în devizul de materiale b) poate handicapa încărcarea rapidă c) obligă la dimensiuni suboptimale, pentru a susține puterea minimală standardizată.
      În rezumat, soluții socialiste generate de birocrați care nu înțeleg, sau nu le pasă ce standardizează. Alt defect de concepție este că dacă chiar se implementează aberația asta, și predictibil majoritatea producătorilor implementează puterea minimă specificată, pentru un echipament/tabletă ce consumă mai mult, producătorul lui tot va trebui să includă un charger specializat, pe care trebuie să îl ții minte oricum. Sau poate în mintea birocraților urmează și o normă care să plafoneze și puterea maximă consumată.

    • cred ca e o confuzie. in poza e cablul, nu incarcatorul. toate tel au la capatul care intra in incarcator mufa usb sau usb-c. nu poti obliga insa producatorul sa puna in telefon ce mufa vrei tu, cum cred ca ai inteles tu. de exemplu apple o sa continue cu lightning daca asa vor, dar incarcator poti avea ce vrei tu, ca incarcatorul e una si cablul de legatura alta.

    • @geniul care ii explica Anei

      Nu e greu sa folosesti logica. Eu am aruncat anul trecut cateva dupa ce am mai strans prin casa si am gasit cutii de acum tzshpe ani. Nu e greu sa ajungi cu mai mutle tipuri diferite.

      Inainte de smartphone fiecare producator avea propriul incarcator si chiar si acelasi producator avea diferite mufe in functie de model, ani, ce-or mai fi evoluat tehnologic, marime sau mai stiu eu ce. Desi mini-USB-A a fost „fortat” ca standard, au fost si reticente. Posibil ca cei de la Apple au avut si motive tehnologice, nu doar moftul de a fi „altfel” sau poate nu.

      Cat despre „Ce o să poată mandata, să se folosească USB-C exclusiv pe încărcătoare, să se elimine USB-A?”. Presupunand ca se va trece pe un mini-USB-C, cam tocmai asta e ideea si pe mufa originala: sa se treaca de la USB-A, la USB-C. Nu e greu sa se inteleaga de ce, sper ca nu incerci sa pari surprins de asa o posibila mutare.

      Cat despre punctele tale:
      a) cum sa mareasca nejustificat costurile?! cand ceva devine standard fiind tot mai multi care produc/folosesc automat se vor gasi metode de a creste numarul de piese produse pe zi sau pe ora, fie prin tehnici noi, fie prin tehnologii noi; poate chiar si folosind alte materiale sau construind-ule/manipulandu-le de la zero, dupa caz; asta reduce costurile, tocmai d-aia daca tu cumperi acum un adaptor de DYI te va costa sub 50 de lei, fata de cat te-ar fi costat acum 20 de ani cand WiFi era ceva SF si era ceva „custom”, nu ceva standard pe aproape orice dispozitiv; exemplele de cazuri sunt nenumarate

      b) cum adica „poate handicapa incarcarea rapida”? Nu stiu daca stiai, dar poti livra curent si prin alt tip de mufe… iar USB-C nu are de ce sa nu ofere suport pentru asta; nu mufa conteaza; dar ca fapt divers poate te va soca o cautare despre cat de repede se incarca ceva prin USB-C fata de USB-A, dar nu forma mufei e motivul, cum nu forma mufei e motivul pentru care USB-C e mai rapid… de exemplu USB-A cu cele 3 generatii ale sale au aceeasi forma dar viteze diferite si de transfer si de incarcat

      c) dimensiuni suboptimale?! despre ce vorbesti?

      In rezumat, vorbesti prostii. Exista un motiv pentru care ceva standardizat iar acel motiv nu este pentru ca sunt „birocrati” carora le plac „solutii socialiste”. Sugerez sa mai pui mana pe o carte. Sau mai multe se pare.

      Legat de puterea maxima consumata, poate ai auzit de STANDARDELE (cuvantul pe care il detesti) A+++ ? Pentru ca stiu ca nu poti folosi google:

      https://en.wikipedia.org/wiki/European_Union_energy_label

      Cu placere!

    • Da, andrei, nu poti obliga producatorul sa nu ceara 50 de dolari pe un incarcator (neinclus in pachet cu telefonul ultra scump), dar poti sa-l obligi sa standardizeze incat si alti producatori sa poata vinde incarcatoare compatibile cu Apple. Si ghici ce, NU vor costa decat 10% din pretul celui „original” (din acelasi material, pe aceiasi tehnologie, aceiasi calitate).