UE promite controale la frontieră mai rapide și mai ușoare până în 2030 cu pașapoartele și cărțile de identitate stocate pe smartphone
În conformitate cu planurile prezentate marți de Comisia Europeană, călătorii care intră și ies din zona Schengen a UE vor putea să își stocheze în format digital documentele de călătorie, scrie Euronews.
Datele stocate în prezent pe cipul unui pașaport sau al unei cărți de identitate pot fi transferate pe un smartphone pentru a permite o trecere mai rapidă a frontierei, a declarat Comisia Europeană.
„Propunerea de astăzi de a digitaliza pașapoartele și cărțile de identitate deschide calea către o experiență de călătorie mai transparentă și mai sigură”, a declarat Věra Jourová, vicepreședintele Comisiei pentru valori și transparență.
Comisia susține că transmiterea în avans a planurilor de călătorie și a documentelor către autorități va reduce timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei, permițându-le acestora să verifice autenticitatea și să se concentreze asupra cazurilor mai problematice, cum ar fi traficanții de migranți.
Planurile trebuie să fie aprobate de Consiliul UE, care reprezintă statele membre, precum și de deputații din Parlamentul European – și vin în contextul în care blocul comunitar se pregătește să introducă un nou sistem separat pentru a verifica intrările și ieșirile din Spațiul Schengen al UE.
Sistemul de intrare-ieșire ar trebui să intre în funcțiune în noiembrie, deși știrile recente sugerează că acesta ar putea suferi întârzieri suplimentare.
Aceasta ar însemna că persoanele din afara UE trebuie să treacă prin scanere atunci când intră în Schengen, zona internă fără pașapoarte care acoperă cea mai mare parte a UE plus Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Elveția, dar exclude Irlanda și Cipru.
Serviciul de pașapoarte digitale va fi voluntar și gratuit, a declarat Comisia, și ar putea intra în vigoare până în 2030.
Comisia Europeană propune în special un cadru comun pentru utilizarea documentelor digitale de călătorie şi o nouă „aplicaţie digitală de călătorie a UE” care să le permită călătorilor să creeze şi să stocheze astfel de documente, notează Agerpres.
Documentele digitale de călătorie vor fi o versiune digitală a datelor stocate în paşapoarte şi cărţi de identitate. Aceste date vor include informaţiile conţinute în cipul paşaportului sau al cărţii de identitate, precum şi imaginea facială a titularului, dar nu şi amprenta digitală.
Un document de călătorie digital va putea fi stocat pe un telefon mobil. Solicitarea sau utilizarea versiunii digitale a documentelor de identitate vor fi voluntare. Statele UE vor fi astfel obligate să elibereze un paşaport digital persoanelor care solicită un astfel de document.
Această versiune digitală a paşaportului, care nu va elimina complet paşaportul fizic, va putea fi stocată de asemenea într-un portofel digital european sau într-un document de călătorie pe care Comisia Europeană intenţionează să le dezvolte mai târziu.
Dacă Consiliul UE (statele membre ale UE) şi Parlamentul European aprobă propunerile Comisiei, va fi dezvoltată aplicaţia „EU Digital Travel” şi vor fi elaborate standardele tehnice necesare.
Aplicaţia va fi disponibilă pentru toţi cetăţenii UE şi din afara UE care deţin un paşaport biometric sau deţinătorilor unei cărţi de identitate a unui stat membru ale UE şi care călătoresc spre sau dinspre spaţiul Schengen.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank