G4Media.ro

UE renunță la planurile de reglementare a brevetelor tehnologice, a răspunderii pentru…

Sursa foto; Unsplash / Guillaume Périgois

UE renunță la planurile de reglementare a brevetelor tehnologice, a răspunderii pentru AI și a confidențialității online

Comisia Europeană a renunțat miercuri la proiectele de norme care reglementează brevetele tehnologice, inteligența artificială și confidențialitatea consumatorilor în aplicațiile de mesagerie, afirmând că nu se așteaptă ca acestea să primească undă verde din partea legislatorilor și a țărilor UE, relatează Reuters.

Toate cele trei propuneri s-au confruntat cu lobby intens din partea industriilor și a Big Tech.

Printre acestea se numără o normă care vizează reglementarea brevetelor esențiale standard utilizate în tehnologii pentru echipamente de telecomunicații, telefoane mobile, computere, mașini conectate și dispozitive inteligente, propusă în urmă cu doi ani pentru a pune capăt litigiilor lungi și costisitoare.

Executivul UE a declarat în programul său de lucru pentru 2025 că nu vede niciun acord previzibil și că va evalua dacă ar trebui depusă o altă propunere.

Reglementarea privind brevetele a primit critici din partea unor firme precum Nokia, Ericsson și Qualcomm, care dețin brevete esențiale valoroase, producătorilor de automobile, Apple și Google, care doresc să le utilizeze, disputa vizând nivelul redevențelor care trebuie plătite.

Nokia – care, împreună cu Ericsson și Siemens, s-a opus proiectului de norme – a salutat decizia de a le elimina.

„Aceasta ar fi avut un impact negativ asupra ecosistemului global de inovare, în special asupra stimulentelor pentru companiile europene de a investi miliarde de euro în fiecare an în cercetare și dezvoltare”, a declarat Nokia într-o declarație.

Fair Standards Alliance, printre ai cărei membri se numără BMW, Tesla, Alphabet Google și Amazon, a declarat că a fost uimită de decizia Comisiei.

„Retragerea trimite un semnal teribil pentru întreprinderile inovatoare care se bazează pe un sistem previzibil și echitabil de acordare a licențelor SEP”, a declarat grupul de lobby.

Al doilea proiect de normă eliminat de Comisie, Directiva privind răspunderea în domeniul AI, propusă în 2022, ar fi permis consumatorilor să solicite despăgubiri pentru prejudiciile cauzate de vina sau omisiunea unui furnizor, dezvoltator sau utilizator de tehnologie AI.

Executivul UE a declarat că va evalua dacă să vină cu o altă propunere.

„Nu ar trebui să presupunem că această mișcare semnalează o schimbare a direcției politice a Comisiei în ceea ce privește reglementarea AI”, a declarat Rod Freeman, șeful practicii globale de produse a firmei de avocatură Cooley.

„În prezent, în Europa sunt în vigoare noi legi inovatoare care reglementează AI, al căror impact încă nu l-am văzut”, a spus el.

De asemenea, executivul UE a renunțat la un plan care ar fi impus ca platformele Meta WhatsApp, de la Meta, și Skype, de la Microsoft, să fie supuse acelorași norme stricte ca furnizorii de telecomunicații în ceea ce privește confidențialitatea utilizatorilor.

Regula cunoscută sub numele de regulamentul eprivacy, care datează din 2017 și a fost în suspensie din 2020, a încercat să creeze condiții de concurență echitabile între Big Tech și operatorii de telecomunicații.

Acesta a fost blocat de dezacordurile dintre țările UE cu privire la normele privind cookie-urile care urmăresc activitățile online ale utilizatorilor și la dispozițiile privind detectarea și ștergerea pornografiei infantile.

Comisia a declarat că nu se așteaptă niciun acord din partea co-legislatorilor și că propunerea este „depășită având în vedere unele acte legislative recente”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.