G4Media.ro

UE salută victoria Partidului Laburist în alegerile din Marea Britanie, dar nu…

Foto: Brexit / Pexels.com

UE salută victoria Partidului Laburist în alegerile din Marea Britanie, dar nu se aşteaptă la o redeschidere a acordurilor post-Brexit

Liderii Uniunii Europene au salutat vineri victoria zdrobitoare laburistă în alegerile britanice, cu speranţa unei încălziri a relaţiilor dintre Londra şi Bruxelles, însă fără să aştepte bulversări în acordurile post-Brexit, relatează AFP, preluată de News.ro.

”O victorie electorală istorică”, a salutat preşedintele Consiliului European Charles Michel în felicitările către noul premier britanic Keir Starmer,  anunţând că se bucură să lucreze cu Londra Guvernului ”Labour”.

”UE şi Regatul Unit sunt parteneri esenţiali, care cooperează în toate domeniile de interes reciproc pentru cetăţenii noştri”, afirmă Michel, care preconizează să se întâlnească cu Starmer la Summitul Comunităţii Politice Europene (CPE) prevăzut la 18 iulie.

”Vom discuta provocări comune ca stabilitatea, securitatea, energia şi imigraţia”, anunţă el.

Liderul laburist a promis să reducă tensiunile comerciale cu UE, primul partener al Regatului Unit.

Însă el a promis şi că Guvernul său nu va pune niciodată în discuţie Brexitul şi că nu va încerca să revină pe piaţa unică europeană, dând asigurări că vrea doar ca ”Brexitul să funcţioneze” – sloganul său de campanie.

Amploarea unor posibile progrese în vederea unei îmbunătăţiri a acordurilor existente, încheiate după decizia Regatului Unit de a păsări UE, va fi însă destul de limitată, subliniază sub protecţia anonimatului diplomaţi de la Bruxelles.

”Printr-o abordare diferită, bazată pe cooperare şi fără ostilitate, lucrurile vor fi mai uşoare, dar nu neapărat mai simple”, precizează unul dintre ei.

Acordurile post-Brexit din 2020 şi 2023 care încadrează relaţiile comerciale dintre Londra şi Bruxellessunt ”foarte complexe” şi ”includ echilibre greu de schimbat”, subliniază el.

”Tot ceea ce era fezabil (ca aranjamente) s-a realizat deja sau s-a propus deja”, declară alt diplomat.

Doar ajustări marginale rămân posibile în mai multe domenii, ca de exemplu importul de plante sau animale, schimburi de tineret, respectarea anumitor norme europene de către industriile britanice, recunoaşterea reciprocă a anumitor calificări.

„Atmosfera se va schimba”

O mai bună cooperare în domeniile apărării şi securităţii este considerată de ambele părţi ale Canalului Mânecii drept o prioritate.

Preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen a anunţat vineri că abia aşteaptă să acţioneze împreună cu Starmer, între altele, în vederea unei ”consolidări a securităţii europene”.

Premierul eston Kaja Kallas, numită şefă a diplomaţiei UE, a salutat ”angajamentul Regatului Unit faţă de securitatea noastră comună”.

Războiul din Ucraina şi instabilitatea în lume, fără a mai pune la socoteală o eventuală întoarcere a lui Donald Trump la Casa Albă, sunt tot atâta argumente în favoarea unei consolidări a acestei cooperări.

”Este în interesul UE, dar şi al Marii Britanii”, declară unul dintre diplomaţii intervievaţi de AFP.

Directorul Consiliului European de relaţii Internaţionale (ECFR), un think tank cu sediul la Bruxelles, Mark Leonard, consideră că instabilitatea internaţională şi o eventuală revenire a fostului preşedinte american Donald Trump fac cooperarea în domeniul apărării ”mai pertinentă”.

Regatul Unit şi 23 dintre cele 27 de state membre UE fac parte din NATO, o organizaţie aprig criticată ca ”depăşită” de către Donald Trump.

Diverse guverne conservatoare britanice au politizat mult relaţia cu Bruxellesul, pentru a apăra ”suveranitatea post-Brexit” a Regatului Unit, însă viitorul Guvern Starmer ar urma să adopte o atitudine mai ”raţională”, consideră Mark Leonard.

Însă este necesar să se ţină cont de îngrijorări britanice legate de imigraţie.

”Cred că o adevărată linie roşie veritabilă va fi o revenire la libertatea circulaţiei persoanelor. Acesta este singurul semnal care a apărut din referendumul Brexitului” din 2016, apreciază Leonard.

Alegerile britanice nu se află însă, în acest moment, în centrul gândurilor la Bruxelles, avertizează Barry Colfer, directorul însărcinat cu cercetarea la Institute of International and European Affairs.

”Ceea ce se întâmplă în Franţa sau este pe cale să se întâmple în Statele Unite joacă un rol mai central pentru UE”, notează el.

Per ansamblu, Bruxellesul este mai ”optimist” cu privire la atitudinea noului Guvern de la Londra, care este anticipat ca fiind mai ”pragmatic”, însă nu aşteaptă schimbări imediat, potrivit unor diplomaţi.

”Atmosfera se va schimba, dar rezultatele concrete vor avea nevoie de timp”, apreciază unul dintre ei, subliniind ”disponibilitatea” părţii europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...