UE şi Japonia au creat cea mai vastă zonă de liber schimb comercial din lume. Ce înseamnă pentru consumatorul european
Cea mai vastă zonă de liber-schimb din lume (600 de milioane de consumatori şi circa 30 % din PIB-ul mondial) a fost creată acum, transmite publicația Les Echos, preluată de Rador. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, însoţit de preşedintele Consiliului, Donald Tusk, au semnat marţi la Tokyo, împreună cu premierul japonez Shinzo Abe, acordul de liber schimb între cele două blocuri economice.
Parlamentele european şi japonez urmează să ratifice acest text, care va putea intra în vigoare începând de anul viitor. «Ziua de astăzi este una istorică, deoarece celebrăm semnarea unui acord comercial extrem de ambiţios între cele două cele mai mari economii ale lumii», au declarat cei trei semnatari. Evenimentul «arată lumii voinţa politică de neclintit a Japoniei şi a Uniunii Europene de a deveni campioanele liberului-schimb şi de a duce lumea în această direcţie, deşi protecţionismul se răspândeşte tot mai mult», a insistat Shinzo Abe. «Trimitem un mesaj clar afirmând că noi facem front comun împotriva protecţionismului», a subliniat la rândul său Donald Tusk.
Un miliard de euro economie
De facto, acordul suprimă marea majoritate a drepturilor de vamă ce trebuia obţinute (un miliard de euro în fiecare an) de către întreprinderile Uniunii Europene. Sectorul agroalimentar european este unul din marii beneficiari, deoarece 85 % din produsele Uniunii vor putea intra în Japonia fără drept de vamă. Sunt prevăzute perioade de tranziţie. Pentru vită, de exemplu, taxele impuse vor trece progresiv de la 38,5 % la 9 % în 15 ani. Orezul, un produs simbolic pentru japonezi, este exclus din acord.
Peste 200 de indicaţii protejate
Tokyo se angajează să recunoască peste 200 indicaţii geografice protejate, dintre care 40 produse franceze precum Roquefort, prunele uscate de Agen, Comté, jambonul de Bayonne sau stridii Marennes Oléron. Negocierile au fost complexe în special în privinţa unor produse lactate, sector sensibil pentru Tokyo. Acordul va elimina drepturile de vamă foarte ridicate pe mai multe tipuri de brânză, dar perioada de tranziţie va putea dura 15 ani.
Acces la pieţele publice
Acordul facilitează de asemenea pentru întreprinderile din Uniunea Europeană furnizarea de servicii pe piaţa japoneză, în special în sectoare ca telecomunicaţiile, transporturile şi serviciile financiare, păstrând în acelaşi timp dreptul de a proteja serviciile publice. Textul garantează un acces non discriminatoriu al întreprinderilor europene pe pieţele publice în 48 de mari oraşe japoneze. Se deschide sectorul feroviar al Japoniei. Japonezii obţin la rândul lor un acces liber pe piaţa europeană pentru industria de automobile, însă doar la capătul unei perioade tranzitorii de şapte ani, în medie.
Protecţia investiţiilor, principalul punct de împotmolire a discuţiilor, nu este cuprinsă în acord. De aceea, textul nu necesită să fie ratificat de parlamentele naţionale ale ţărilor Uniunii.
Armonizarea protecţiei datelor
Cu câteva ore mai devreme, liderii au convenit un acord complementar referitor la schimb şi la datele personale, recunoscând echivalenţa sistemelor lor de protecţie. Cetăţenii japonezi şi europeni vor beneficia de o protecţie a datelor personale, în timp ce întreprinderile vor putea transfera, într-un mod sigur şi gratuit, datele dintre cele două blocuri economice. Sistemul pus în scenă ar urma să devină operaţional până în toamna viitoare.
Traducerea Rador: Ruxandra Lambru
Foto: Comisia Europeană
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.