
UE și Norvegia au stabilit să-și consolideze cooperarea pentru garantarea aprovizionării cu gaze
Uniunea Europeană şi Norvegia au stabilit să-şi intensifice cooperarea pentru a garanta surse adiţionale de aprovizionare cu gaze pe termen scurt şi lung din ţara nordică, într-un context de instabilitate determinat de invazia rusă în Ucraina, a anunţat vineri Comisia Europeană, relatează Agerpres, conform agenţiei EFE.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Într-o Declaraţie comună, cele două părţi au informat şi în legătură cu intenţia de derulare a unei colaborări pe termen lung în materie de energie regenerabilă offshore, hidrogen, captarea şi stocarea carbonului şi cercetare şi dezvoltare în energie.
Vicepreşedintele executiv al CE, responsabil cu Pactul Verde, Frans Timmermans, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, şi ministrul norvegian al Petrolului şi Energiei, Terje Aasland, au stabilit joi „să consolideze şi mai mult strânsa cooperare” deja existentă între cele două părţi în acest domeniu.
În Declaraţie, aceştia au subliniat relaţia „foarte solidă” care există între UE şi Norvegia, în cadrul căreia împart valori fundamentale şi obiective climatice comune, precum şi un cadru de reglementare comun prin intermediul Spaţiului Economic European.
UE a ţinut cont de faptul că Norvegia este cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa, cu o producţie „care contribuie în mod semnificativ” la securitatea energetică europeană, prin furnizarea a circa un sfert din consumul de gaze din statele membre, se mai arată în Declaraţie.
În plus, se mai semnalează că emisiile medii de CO2 şi metan provenite din producţia de petrol şi gaze a Norvegiei sunt scăzute în context mondial, respectiv mai puţin de jumătate din medie.
Totodată, blocul comunicat a apreciat „fiabilitatea” Norvegiei ca şi „furnizor sigur şi prudent” de petrol şi gaze în Europa, în ultimii 50 de ani, extrase din zăcămintele situate pe toată platforma continentală norvegiană.
Pe termen mai lung, UE recunoaşte, de asemenea, că Norvegia poate continua să fie „un mare furnizor” pentru Europa, dincolo de 2030, ţinând cont de „importantele sale resurse de petrol şi gaze, exploatarea continuă şi noile descoperiri şi dezvoltări de zăcăminte
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
Poartă o frumoasă ie românească!
Ia nu e românească. Multe popoare din Europa o au. O au și ucrainenii, belarușii, și popoarele scandinave.
Pacat ca nu este in UE…cu greu am stat 1 an la munca.
Aveți dreptate că în Norvegia pentru a muncii trebuie să îndeplinești multe cerințe dar dar sistemul este chiar prietenos cu oamenii . Nu te tratează din start ca pe un potențial infractor.