G4Media.ro

UE şochează Balcanii: Macron refuză negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia…

UE şochează Balcanii: Macron refuză negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord

Preşedintele francez Emmanuel Macron împiedică UE să înceapă negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. O greşeală, consideră Bernd Riegert într-un comentariu pe Deutsche Welle.

Dezamăgirea este mare în Macedonia de Nord şi Albania. De înţeles. Potrivit Comisiei Europene, Parlamentului European şi preşedintelui Consiliului European, Donald Tusk, ambele state din Balcanii de Vest au îndeplinit condiţiile necesare pentru a începe negocierile de aderare cu UE. Încă din 2003 li s-a promis atât lor, cât şi celorlalte state din Balcani că vor deveni membre cu drepturi depline ale Uniunii Europene. Din 2009, Macedonia de Nord întruneşte criteriile formale, iar din 2018 şi Albania se poate lăuda cu această performanţă. După ce Macedonia de Nord a rezolvat şi problema denumirii cu Grecia, Skopje aştepta o decizie la finalul actualului summit.

Un singur şef de stat, preşedintele francez Emmanuel Macron, respinge cu hotărâre aderarea. El spune „nu” candidaţilor şi un „nu” decis negocierilor de aderare. Alţi doi lideri, premierul olandez şi şefa guvernului danez au preferat să se ascundă în umbra lui şi să respingă negocierile cu Albania.

Veto-ul inexplicabil al lui Macron aruncă UE, nu doar în Balcani, ci şi la Bruxelles, într-o dublă criză de credibilitate. Ce valoare mai au promisiunile UE dacă, în ciuda aplicării tuturor reformelor şi a eforturilor depuse de candidaţi, ele nu se respectă? Pentru ce mai verifică, ani la rând, minuţios, nu mai puţin criticabila Comisie Europeană candidaturile, dacă în final un simplu „nu” de la Paris transformă totul în simplă maculatură?

Noua preşedintă a Comisiei, Ursula von der Leyen, care se declară în favoarea extinderii spre Balcani, nu va avea o misiune uşoară în faţa rezistenţei franceze. Nu ajută nici că Macron i-a făcut rost de funcţie, fiind apoi jignit de respingerea candidatei franceze la postul de comisar. Macron este supărat pe Bruxelles. Nici lobby-ul făcut de cancelara Merkel, în favoarea extinderii, nu a ajutat la nimic.

Macron are alte interese

Credibilitatea UE şi urmările din statele balcanice, adică frustrări şi mai puţină voinţă pentru aplicarea reformelor, nu par a conta în faţa politicii interne, care are prioritate pentru Macron. Evident că opoziţia populistă de dreapta îi pândeşte fiecare mişcare, fiind împotriva imigraţiei şi criticând mai tot timpul UE. Ceea ce nu înseamnă însă că politica europeană comună trebuie sacrificată. Şi în Germania, populiştii de dreapta critică extinderea graniţelor comunitare. Dar cancelara nu se arată impresionată.

Argumentul lui Macron, potrivit căruia Albania nu ar putea începe negocierile de aderare, pentru că mulţi albanezi au solicitat azil în Franţa, nu are nicio susţinere.Exact 74 de albanezi au primit azil în Franţa, în anul 2018. Restul de 8.000 de solicitanţi sunt probabil migranţi din motive economice şi pot fi repatriaţi. Mai interesant de ştiut ar fi de ce situaţia economică din Albania este atât de proastă, încât oamenii iau calea exilului. Procesul de aderare, care va dura în mod sigur peste 10 ani, ar putea fi folosit pentru a ajuta ţara să ajungă la standarde UE. Este clar doar că Albania şi Macedonia de Nord nu aderă mâine, şi nici cetăţenii celor două ţări vor beneficia imediat de dreptul la liberă circulaţie. Din contră.

Din greşelile pe care le-a făcut în timpul procedurii de aderare cu Bulgaria, România şi Turcia, UE a învăţat ceva. Astăzi, procedurile sunt mai complexe şi mai rigide. O ajustare, pe care preşedintele francez este îndreptăţit să o lanseze, trebuie să aibă loc însă în timpul şi nu înaintea negocierilor. Aderarea nu reprezintă doar bifarea unor criterii, ci un proces în care se reacţionează la evoluţiile din statele candidate. Cel mai bun exemplu îl reprezintă negocierile de 14 ani cu Turcia, care sunt practic îngheţate din cauza regimului autoritar instaurat de preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Fără perspectiva de a face parte, la un moment dat, din UE, pacea dintre ţările balcanice este periclitată, Influenţa Rusiei, a Chinei şi Turciei ar putea spori. Ceea ce nu-şi poate dori în mod serios preşedintele francez.

Argumentele Franţei sunt slabe. Emmanuel Macron ar trebui să-şi reconsidere decizia, cu excepţia cazului că ar dori să preia rolul populiştilor. Următoarea şansă o va avea la summitul UE din decembrie.

Foto: Facebook / Emmanuel Macron

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

18 comentarii

  1. Vor fi primiti in decembrie ,dar este evident ca condiitile vor fi mult mai drastice .

  2. Honte à vous, M le président (avec un petit p)

    Mizerabil énarque fara nici o viziune de ansamblu, fara nici un proiect. Vom avea grija sa nu cumva sa mai ocupati postul actual. Avem carti electorale si stim sa folosim votul.

    Albania, Muntenegru si restul tarilor europeene, va rog sa acceptati scuzele noastre. Deocamdata nu il putem destitui, insa nu mai este mult. Mai 2022 vine rapid. Procesul de adhérare va începe rapid si va fi incununat de succès.

    • Bine, olgutzo! Ia vezi ca a scapat Vadim pixul pe jos!

    • Ahahaahahaaa;))))) cel mai penibil trol de până acum, ever. Cu „viziune de ansamblu”, le știe „pe proiecte”, se vede de la o poștă ca e mare specialist în ” marche du tramvai” :)))))

    • @Bad El e trollul preferat si pentru mine, un fel de caniche de-al casei. Postacii autohtoni nazi sunt plictisitori in comparatie si stalcesc niste anglosaxonisme nemestecate pe care le inghit de la tembeli trumpisti mioritici gen Agilica. In general e nevoie de un „insoumis” cu sange mioritic in orice manej care se respecta. Vive la francophonie! Postacii fascisti nu se pot masura cu un francez sincer care isi cere scuze de la muntenegreni (nu stie nici el de ce, procesul lor de aderare nu era pe ordinea de zi). Uaaaa uaaaaa le grand mechant énarque, stai sa vezi tu cand ma duc eu la vot alaturi de ceilalti 6.5% camarazi. Hilar, cateodata nu-ti vine sa crezi ca internetul e (practic) gratis.

      Omul e rageur rau, da rau de tot, ca presedintele lui nu mai vrea potentiali Orbani, Veorici, Borissovi si Babisi (pe care trebuie sa-l suporte in RE ca l-au ales concetatenii) ca sa mearga struna afacerile Germaniei in zona. Asa l-au crescut CDU pe Orban cu manuta lor, a si zis seful lor neamt ca Orban e hot si dictator da e simpatic, si pana la urma e de-al lor.

      Nu stiu daca Monsieur punk stie ca Germania vrea rebate tip britanic in negocierile pentru buget. Ce nu spune Deutsche Welle in articolul de mai sus a spus Macron la conferinta de presa: cei care in public se dau virtuosi ca vai, cum sa nu ne extindem si mai mult, sunt cei care in privat, la discutiile din Consiliu, cer sa plateasca mai putin la buget (cu ce bani rezolvi integrarea Albaniei si lupti impotriva mafiei albaneze?) si se codesc sa introduca mecanisme pentru respectarea statului de drept in toata Uniunea. Ca daca se supara Orban pe producatorii auto nemti? Merkel a recunoscut cu gura ei azi ca nu doar Franta s-a opus, ci si Germania, Olanda si Danemarca, dar se ascund toti in spatele lui Macron pentru ca sunt lasi. La fel cum fac si pentru politici si mai importante. Ne sufocam la 45 de grade vara iar Germania isi ascunde noxele industriei auto si redeschiderea centralelor pe lignit dupa vetoul la strategia reducerii emisiilor dat de esticii in tarile unde isi produce masinile.
      Ca cetatean european informat nu-mi trebuie analize Deutsche Welle care sa stiu ca interesele CDU sunt cele care impiedica dezvoltarea politicilor europene de care avem nevoie.

  3. Tarile alea sunt deja abonate la contracte cu China. Sa fie sanatosi.

    Ni hao.

  4. albania nu are ce cauta in UE. Criminalii de acolo ne mai lipseau!

  5. „pentru că mulţi albanezi au solicitat azil în Franţa, nu are nicio susţinere.Exact 74 de albanezi au primit azil în Franţa,”
    Exemplu de manipulare: „solicitat” e una, „primit” e cu totul alta.
    „Mai interesant de ştiut ar fi de ce situaţia economică din Albania este atât de proastă, încât oamenii iau calea exilului. ” O simpla vizita in Albania te-ar lamuri. Si despre situatie, si despre lucrurile care nu se spun, pentru ca suntem „politically corect”. Ia vezi, cat rezisti in Albania fara sa ti se fure ceva si fara sa fii agresat!

    • Vorbești tâmpenii, evident, habar nu ai cum e acolo! Am fost anul trecut, cateva zile, in Albania la Dhermi, la mare( Am străbătut o Nord – Sud din Muntenegru până Grecia). Lasand la o parte frumusețea locurilor (era un fel de Transfăgărășan pe coasta, priveliști încredibile, nu exista asa ceva in Romania), nu ne am simțit niciodată in pericol (am fost cu familia, cu 2 copii!!!). Oamenii cumsecade, saritori, nu știu cum dracu se face, au un mare respect pt români. Politie pe toate drumurile, cred ca din 10 in 10 km, dar nu ii opreau decât pe localnici. Dar, in fine, tu balmajeste acolo, nu ai decât sa crezi ce vrei!

    • Multumesc, Ciprian. Nu sunt de acord cu extinderea inaintea reformelor serioase pe care le cere Macron pe buna dreptate, indiferent ce zice Deutsche Welle (care minte, a propos, Olanda, Danemarca si chiar Spania s-au opus si ele aderarii Albaniei), dar asta nu inseamna ca xenofobii mioritici au dreptul sa improaste cu noroi intr-un intreg popor. Au si ei ca si noi uscaturile lor, insa sunt de acord cu impresia ta dupa o vizita de acum do ani.

  6. Dupa experienta cu Ungaria, Polonia, Romania – UE trebuie sa inpuna conditii mult mai drastice pentru apararea statului de drept.

  7. Regulile jocului se vor schimba in UE dupa Brexit, atit politic, militar si economic. Trebuie negociata o noua forma de cooperare UE-M.B. Posibil ca si relatia actuala intre tarile NATO sa se modifice la nivel de organizare si in luarea deciziilor .Noua procuratura europeana trebuie si ea constituita si facute legi in sprijinul acesteia, cea ce va implica schimbarea si a altor legi . Probabil , daca totul in lume se stabilizeaza ,atunci in decembrie vor fi puse in discutie cele doua cereri . Acum agenda este prea aglomerata .

  8. Cu intrarea Macedoniei as fi deacord, dar in niciun caz cu cea a Albanie. Asta ne mai lipseste, libera circulatie in UE a mafiei albaneze ( prostitutie, droguri, arme), cea mai cruda si nemiloasa mafie fin Europa.

    • Ce zici, bat Romania la acest capitol?

    • Mancator de lebede. Acum le pare rau europenilor ca au primit Romania in UE, dar nu mai au de ales. Romania, tara instabila, nu reprezinta siguranta pe flancul estic asa cum ne ametesc unii cu sloganuri. Culmea ar fi ca UE sa repete aceeasi greseala cu Albania.

  9. Când te-ai ars cu țări ca România sau Bulgaria, e normal sa fi mai reticent. Până la urmă îi vor primi, dar cred că vor condiționa acest lucru de anumite reforme!!! Albanezii sunt foarte periculoși, mă refer la interlopii din această țărișoara. Se bat de la egal la egal cu rușii, sârbii….. Ai noștri sunt chiar blânzi pe lângă ăștia!!!

    • Daca as fi UE, as da afara Romania si Bulgaria si le-as reprimi doar atunci cand vor indeplini pe bune toate conditiile si standardele necesare.

    • Interlopii nostri sunt mai civilizati,nu? I-ai testat pe toti,sa vezi diferentele?Fata de politia albaneza,a noastra seamana cu o organizatie de aparare a interlopilor,desteptule…nu ti-au fost suficienti anii astia cu ciuma rosie la butoane cand la guvernare s-a instalat GIO ul infractorilor,mai vrei?