G4Media.ro

UE, SUA şi alte cinci ţări cer Israelului să evite colapsul financiar…

Sursa foto: Pexels

UE, SUA şi alte cinci ţări cer Israelului să evite colapsul financiar în Cisiordania

Înalţi oficiali din domeniul finanţelor din Statele Unite, Uniunea Europeană, Australia, Franţa, Japonia, Regatul Ţărilor de Jos şi Regatul Unit au semnat duminică o scrisoare adresată premierului israelian Benjamin Netanyahu în care îl avertizează asupra consecinţelor unui refuz al guvernului său de a nu realiza transferurile între băncile israeliene şi cele palestiniene, ceea ce ar provoca prăbuşirea economiei Cisiordaniei, informează EFE.

„Solicităm să se ia măsuri pentru a evita riscul colapsului economiei din Cisiordania şi pentru ca relaţiile bancare corespondente cu băncile din Cisiordania să fie prelungite cu cel puţin un an”, indică scrisoarea, dezvăluită duminică de Axios şi care este semnată de secretarul Trezoreriei americane, Janet Yellen.
 

„Dorim să subliniem teama noastră că acţiunile întreprinse de unii membri ai guvernului dumneavoastră îi refuză Cisiordaniei resurse, ceea ce dăunează securităţii Israelului şi ameninţă să destabilizeze întreaga regiune într-un moment deja periculos”, se arată în scrisoare.

Acea menţiune este o referire la ameninţările ministrului israelian de Finanţe, Bezalel Smotrich, aparţinând celei mai radicale aripi a guvernului de coaliţie al premierului Netanyahu şi care în vară a spus că nu va semna la sfârşitul acestei luni prelungirea ce permite băncilor israeliene să opereze şi să efectueze tranzacţii cu entităţi financiare din Cisiordania fără a se expune unor acuzaţii de finanţare ilegală sau terorism.

Stoparea acestor transferuri ar distruge stabilitatea financiară fragilă a acestor teritorii palestiniene ocupate şi ar putea pune în pericol supravieţuirea Autorităţii Naţionale Palestiniene aflată la guvernare în Cisiordania.

Ţările semnatare ale acestei scrisori recunosc preocupările israeliene cu privire la finanţarea ilegală în teritoriile palestiniene şi se angajează să colaboreze cu premierul Netanyahu pentru a atenua aceste riscuri.

Semnatarii explică faptul că relaţiile bancare corespondente dintre Israel şi Cisiordania sunt baza pentru un schimb de 13,2 miliarde de dolari, iar fără aceşti bani „orice schimb comercial va înceta, dăunând economiei Israelului şi exacerbând situaţia îngrozitoare din Cisiordania”.

În consecinţă, o astfel de măsură va destabiliza teritoriul palestinian prin „favorizarea dezvoltării unor canale informale de finanţare” şi va supune vieţile israelienilor şi palestinienilor la „un risc mai mare”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Nu e cazul. Dupa ce elibereaza ostaticii.

  2. Da, după eliberarea ostaticilor dar și retragerea coloniștilor, e doar corect. În plus Israelul, după retragerea coloniștilor, dacă nu mai are nevoie de forță de muncă ieftină poate să închidă toate granițele cu vecinii arabi.