G4Media.ro

UE trebuie să reducă numărul de vaci dacă vrea să îşi atingă…

Sursa foto: Pixabay

UE trebuie să reducă numărul de vaci dacă vrea să îşi atingă obiectivele de reducere a emisiilor de metan (studiu)

Uniunea Europeană va avea dificultăţi în a-şi atinge obiectivele de reducere a emisiilor de metan, dacă nu reduce şeptelul în regiune, arată un nou studiu publicat marţi, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

Blocul comunitar „va avea dificultăţi” în a-şi respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30% până în 2030, a emisiilor pentru unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, arată raportul realizat de firma de consultanţă CE Delft pentru ONG-ul Changing Markets Foundation.

Potrivit sursei citate, dacă blocul comunitar va reuşi să convingă 10% dintre cetăţeni să facă trecerea la o dietă care să conţină mai puţine lactate și carne, atunci ar fi atinsă o reducere de 34%.

Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect tabu în Europa, unde guvernele preferă să se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din producţia de combustibili fosili sau deşeuri. Creşterea animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol.

Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului. Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune şi cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziţiei la diete mai sănătoase cu mai puţine lactate și carne, sunt complet absente din planurile UE”, susţine Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets.

În conformitate cu actualul scenariu de tip „business-as-usual”, emisiile de metan ale bovinelor ar urma să scadă cu mai puţin de 4% până în 2030, însă o trecere la o dietă care să conţină mai puţină carne ar duce la o reducere de 30-38%, arată studiile.

Comparativ, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din UE şi de acea măsurile adoptate în acest sector ar putea avea un efect limitat dacă nu vor fi luate măsuri similare la nivel global.

Peste 100 de ţări au semnat angajamentul Global Methane Pledge, dezvăluit anul trecut cu ocazia summitului COP26 de la Glasgow. În schimb, reglementările anunţate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au lăsat deoparte sectorul agricol, optând să se concentreze pe emisiile de metan realizate în urma producţiei de petrol şi gaze.

Sursa foto: Pixabay

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. Fraierilor, mancati carne si respirati prea mult.
    Ca sa nu mai zic de pirtzuri, sunteti plini de ele.
    La pascut si mers pe jos cu voi!
    Si stingeti lumina!

    • Daca vrei ca urmatoarele generatii sa mai existe, da trebuie sa faci asta . Pentru ca lumea a trait in exces pana acum. Clar sunt si oamen care sunt traiesc in saracie dar cei care isi permit fac exces zilnic de orice, de curent, mancare, haine si electronice. Ca si tine crezand ca cea ce traiesti tu acum e tot ce conteaza.

    • @qwetz
      Tine-ti repiratia juma’ de ora.
      Dupa aceea IQ-ul mondial va creste.

  2. Pai si daca treci pe fasole nu tot acolo ajungi?

    Dincolo de glume, treaba cu bovinele e pe bune. Sunt multe analize facute in acest sens. Poti hrani mai mult si mai sanatos o cantitate mai mare de oameni cu resursele pe care le cheltui cu cresterea bovinelor, iar amprenta de carbon este muuuuult mai redusa. Insa trebuie sa ne reeducam si noi, dar e greu pentru ca … stomac, placeri etc.

  3. Între timp, vacile braziliene produc de 11 ori cât metan produc vacile europene, pentru că Amazonul este defrișat masiv pentru a face loc pentru pășuni.

    • Zici ca numai Europa produce gaze de sera. Aici trebuie sa fie totul mai scump și sa plătim toate rahaturile „verzi” în timp ce în us se merge cu mașini de 4000, China e zero barat la masuri de peotectia mediului, India la fel, etc…

    • China investește anual 80 de miliarde de dolari în energie regenerabilă. Și ce gândire bolnavă ai, „dacă altul face rău, o să fac și eu rău, hai să nu evoluăm niciodată”.

  4. Despre poluarea provocata de razboi de ce nu se vorbeste?

    De ce vrem sa reducem numarul de vaci adica sa limitam hrana in loc sa blocam provate jets si cursele auto/moto???? Paine si circ pt popor?

  5. Pentru a importa aceeasi carne din Australia sau Ameruca de Sud, adusa cu vapoare Diesel. Asta inseamna sa fii proost.

  6. astia-s nebuni complet.

  7. poate nici numarul de boi nu e tocmai mic

  8. Fiecare joiana sa fie dotata cu partometru si taxata. Asa nu mai merge!

  9. Dar reduceți și chiar anulați dracu tot ce stă la baza vieții umane, ce o tot mermeliti cu una cu alta!

  10. Și cu zecile de milioane de vaci din India care sunt tabu, ce facem?

  11. Cam câți din cei de la UE sunt duși cu sorcova, 80%, 90%?!!!

  12. Vino cu dovezi, mincinos patologic ce ești.

  13. Tu îl ai pe Putin, care te trimite să mori pentru el.

  14. Europa total poluare:7 la sută din poluarea globului!un Kim da cu bula când i se scoală,un Putin face praf o țară, câțiva vulcani răbufnesc,China poluează la greu!noi strângem gunoaiele și tot noi sa ne restrângem?dar chiar ne credeți legume???

  15. Mai puțină carne mâncată!!! 100 g /zi 3 zzile pe săptămână este suficient să fii sănătos!
    Chiar si aceea este de preferat să fie de peste si pui, poate doar o dată pe săptămână să fie roșie!

    • @Volodea
      Dupa vaci vor urma studii despre cat de mult polueaza puii si pestii.
      Ba de la pui poti sa iei gripa aviara, deci mai bine interzicem puii.
      Pesti sunt oricum putini, deci tot la mancat buruieni din santul drumului ajungem, ca e mai sanatos, mai eco si cu efect estetic pentru drmuri.
      Problema e ce facem cu partzurile? Ca astea raman.
      Volodea, eu cred ca tu esti cel mai mare partz.

    • @sfinx Peștii sunt mult mai puțini de la pescuitul excesiv, iar puii poluează si ei dar nu cât vacile. De aceea , dacă limitam consumul cât să fim si sănătosi si să nu fie impactul maxim pe această minunată întâmplare care este Pământul, nu văd de ce n-am face- o! Eu cred ca Putin este un mare partz!

  16. Vedeți ca „s-au inventat” vacile care nu mai emana atât de mult metan. Sau vreți sa trecem toți pe ros iarba?

  17. Pai sa extermine toate animalele, ca elimina gaz metan si sa crapam si noi de foame, sa lasam o planeta super pentru… extratereștri.

  18. Auzi, dar The Economist este revista cu o orientare liberala clasica? Nu de alta, dar ei spun astfel si indraznesc sa cred ca asa este dupa o traditie care bate spre doua secole… doar ce acum cateva luni aveau un titlu in care spuneau ceva de genul: „cresterea vitelor ar trebui tratata precum carbunii” si aveau grafice si studii despre cata energie consuma cresterea vacilor…

    Acum nah, probabil ca aia nu-s suficient de liberali clasici pentru un anonim pe internet, dar ce sa-i faci!? Parca mai degraba m-as increde in ei…

  19. Incepeti cu vacile si boii de la Bruxelles,Studii facute la comanda de oameni cu interese economice ca celebra Greta experta.Gata cu fermierii trebuie sa faca bani doar Gates cu carne sintetica.Cat de prosti santem ca nu mergem peste ei sa le spunem noi ce vrem

  20. Să înceapă cu cele de la Bruxelle !…

  21. Toate viețuitoarele care flatulează, să fie exterminate , așa planeta va fi salvată .

  22. F. Adevărat. Bălegarul de vaca este foarte nociv ptr mediu.e într-adevăr cel mai mare poluator. E dovedit de mulți ani. Dar el este decât 30% din tot ce poluează. Ce facem cu restul de 70%?mașini, arderi combustibili solizi, plastic etc?

  23. Este imposibil sa postezi ceva concret aici.