G4Media.ro

UE va îndemna marii poluatori să își înăsprească angajamentele privind clima până…

Sursa foto: Pexels

UE va îndemna marii poluatori să își înăsprească angajamentele privind clima până la summitul COP27

Uniunea Europeană va îndemna cele mai mari economii ale lumii să își îmbunătățească obiectivele de combatere a schimbărilor climatice înainte de summitul ONU din acest an privind clima și va avertiza că eforturile actuale ale statelor sunt insuficiente, potrivit unui proiect de document consultat de Reuters.

În ciuda unei serii de noi angajamente de reducere a emisiilor pe care țările le-au anunțat la summitul privind clima COP26 de anul trecut, „acțiunile globale în domeniul climei rămân insuficiente”, a declarat UE într-un proiect al mandatului său de negociere pentru summitul COP27 de la Sharm El Sheikh, Egipt, din noiembrie.

Proiectul, care va fi supus unor săptămâni de negocieri și care ar putea suferi modificări înainte ca țările UE să îl aprobe în octombrie, afirmă că poluatorii trebuie să își revizuiască obiectivele pentru ca încălzirea globală să nu depășească 1,5 grade Celsius.

„[UE] face apel la toate părțile să prezinte obiective și politici ambițioase și îndeamnă în special economiile majore care nu au făcut încă acest lucru să revizuiască sau să consolideze obiectivele”, se arată în raport.

Aproape 200 de țări se vor reuni la COP27, după o vară devastatoare pentru multe dintre ele, marcată de secetă, valuri de căldură și alte fenomene extreme legate de climă.

Dar discuțiile privind modul de reducere a emisiilor și de finanțare a acestor eforturi se vor desfășura în contextul dificil al unei crize energetice care epuizează bugetele de stat și care determină unele țări să ardă mai mult cărbune.

UE este al treilea cel mai mare emițător din lume, după Statele Unite și China.

Până în prezent, Beijingul a rezistat solicitărilor Europei de a-și accelera planul de a atinge nivelul maxim al emisiilor până în 2030. China a întrerupt discuțiile cu Statele Unite privind clima în această lună, după vizita în Taiwan a președintelui Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi.

India, al patrulea mare emițător, a aprobat în această lună un plan mai ambițios privind clima – reducerea intensității emisiilor din PIB-ul său cu 45% în acest deceniu față de nivelurile din 2005.

Statele Unite au aprobat în această lună un proiect de lege uriaș privind cheltuielile pentru a-și atinge obiectivul de a reduce la jumătate emisiile până în 2030, față de nivelurile din 2005.

Indonezia și Mexic, ambele țări din G20, se numără printre cele care analizează angajamente mai ambițioase. Frans Timmermans, responsabilul UE pentru politica climatică, și miniștrii pentru climă din țările G20 se vor întâlni săptămâna viitoare la Bali pentru a discuta despre eforturile lor.

Obiectivul UE, care cuprinde 27 de țări, este de a reduce emisiile nete cu 55% până în 2030, față de nivelurile din 1990.

Progresele înregistrate în cadrul negocierilor UE cu privire la legile care să permită atingerea acestui obiectiv, precum și propunerile recente de extindere mai rapidă a energiilor regenerabile și de renunțare la gazele rusești ar putea servi drept obiectiv consolidat al blocului înainte de COP27.

De asemenea, Europa se confruntă cu o presiune sporită din partea țărilor vulnerabile care doresc ca COP27 să stabilească un fond prin care emițătorii bogați să plătească pentru daunele și pierderile ireversibile pe care schimbările climatice le-au provocat țărilor sărace.

UE și Statele Unite s-au opus de mult timp unor astfel de solicitări. În proiectul de document se arată că UE a susținut discuțiile privind „aranjamentele pentru finanțare” pentru a aborda pierderile legate de schimbările climatice, dar nu a sprijinit un nou fond.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. stim si cine s cei mai mari poluatori, aia cu opel corsa 1.2 care fac 3000 de km pe an, si trebuie sa treaca la cazane pe bacterii si sa haleasca gandaci. Alta intrebare!