UE va sprijini reformele țărilor din Balcanii de Vest cu 6 miliarde de euro, spune președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Uniunea Europeană intenționează să ajute țările din Balcanii de Vest să continue reformele necesare pentru integrarea în blocul bogat cu o investiție de 6 miliarde de euro, a declarat luni, la Skopje, președinta executivului comunitar, Ursula von der Leyen, scrie Reuters.
Macedonia de Nord, Albania, Kosovo, Serbia, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina trebuie să profite de „fereastra de oportunitate” pentru extinderea UE și să depună eforturi pentru a-și alinia standardele la cele din bloc, a declarat von der Leyen.
Von der Leyen a declarat că noul plan de creștere al UE pentru regiune va include deschiderea pieței sale comune către țările din Balcanii de Vest în domenii precum libera circulație a bunurilor și serviciilor, transportul și energia. De asemenea, a îndemnat țările să deschidă o piață regională comună și să o continue cu reformele necesare.
Macedonia de Nord, de exemplu, trebuie să își reformeze mediul de afaceri, să creeze o administrație publică eficientă, să aibă finanțe publice solide și să îmbunătățească lupta împotriva corupției. De asemenea, trebuie să modifice constituția pentru a-i recunoaște pe bulgari ca minoritate, așa cum a cerut Bulgaria, pentru a permite țării să adere la UE.
„Aceste reforme vor veni cu investiții”, a declarat von der Leyen în timpul unei conferințe de presă cu prim-ministrul Macedoniei de Nord, Dimitar Kovacevski, la începutul turneului său în Balcanii de Vest.
Von der Leyen a declarat că UE este pregătită să înceapă să plătească 100 de milioane de euro pentru asistență microfinanciară, dar „trebuie să facem mai mult, trebuie să ne apropiem economiile”, întrucât economiile țărilor din Balcanii de Vest reprezintă aproximativ 42% din venitul mediu al UE.
„Ceea ce ne propunem să facem împreună este să vă dublăm economia în următorul deceniu”, a spus ea.
Mai târziu în cursul zilei, ea a vizitat Kosovo, unde a îndemnat țara să acorde mai multă autonomie minorității sârbe, care reprezintă aproximativ 5% din populație, prin crearea unei asociații de municipalități care să o deservească.
Ea a declarat că normalizarea relațiilor cu Serbia și, mai ales, crearea asociației „este crucială și, bineînțeles, va deschide, de asemenea, ușa pentru accesul la planul de creștere (pachetul UE)”.
După ce i s-a promis aderarea la UE cu ani în urmă, procesul de aderare în întreaga regiune a încetinit, în principal din cauza reticenței celor 27 de membri ai blocului și a lipsei de reforme în întreaga regiune.
Serbia și Muntenegru au fost primele din regiune care au lansat discuții de aderare la UE, iar Albania și Macedonia de Nord au început apoi discuțiile cu Bruxelles-ul anul trecut. Cu toate acestea, Bosnia și Kosovo se află încă mult în urma vecinilor lor în acest proces.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii