G4Media.ro

UE vrea noi puteri, inclusiv controlul exporturilor pentru a proteja lanțul de…

Sursa foto: Pexels.com

UE vrea noi puteri, inclusiv controlul exporturilor pentru a proteja lanțul de aprovizionare a blocului comunitar

Uniunea Europeană analizează posibilitatea de a dobândi noi puteri, inclusiv cea de a controla exporturile, care i-ar oferi capacitatea de a proteja lanţul de aprovizionare al blocului comunitar în perioade de criză, transmite Bloomberg, citată de Agerpres.

Comisia Europeană, Executivul comunitar, va dezvălui o propunere în acest sens în primăvara anului următor, a dezvăluit un oficial european din apropierea acestui plan.

Noile reguli vor face parte dintr-un aşa-numit Single Market Emergency Instrument, o propunere destinată să răspundă la unele dintre provocările cu care UE s-a confruntat în perioada pandemiei de Covid-19, când statele membre au avut dificultăţi în a-şi procura vaccinuri şi echipamente de protecţie.

Comisia Europeană va propune noi măsuri pentru a cuantifica, anticipa şi contracara orice perturbări la adresa pieţei unice, inclusiv asupra lanţurilor de aprovizionare industriale, a precizat oficialul citat de Bloomberg.

„Avem nevoie de soluţii structurale pentru următoarea criză care, indiferent de natura sa, poate declanşa şocuri majore asupra cererii sau ofertei care să ne afecteze industriile şi să ne fragmenteze piaţa noastră unică”, a scris comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton, într-o scrisoare trimisă subordonaţilor săi în data de 22 decembrie şi consultată de Bloomberg.

Una dintre ideile discutate ar fi aceea ca Executivul comunitar să monitorizeze livrările către ţările terţe în perioade de stres, copiind sistemul de control al exporturilor de vaccinuri. Conform acestui program, care expiră la finele acestei luni, companiile au nevoie să obţină aprobarea organismelor naţionale şi comunitare înainte de a livra doze de vaccin Covid-19 în afara blocului comunitar.

De asemenea, printre propunerile analizate se află şi posibilitatea ca Bruxelles-ul să dobândească un rol mai important în ceea ce priveşte revizuirea restricţiilor naţionale cu privire la fluxurile de bunuri pe piaţa unică, în ideea de a evita măsurile unilaterale adoptate de unele state membre în primele zile ale pandemiei.

Oficialul european citat de Bloomberg a spus că liderii UE ar urma să aibă o primă discuţie cu privire la Single Market Emergency Instrument cu ocazia Summitului de la Paris din perioada 10-11 martie, urmând ca propunerea oficială să fie prezentată mai târziu.

Potrivit aceluiaşi oficial, Comisia Europeană s-a inspirat din legea American Defense Production Act, ordinul executiv „America’s Supply Chain” şi alte iniţiative promovate de administraţia preşedintelui SUA, Joe Biden, pentru a răspunde la vulnerabilităţile apărute de-a lungul lanţurilor de aprovizionare.

Noul instrument, anunţat prima dată de preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la începutul acestui an, va include de asemenea măsuri destinate reducerii dependenţelor structurale ale blocului comunitar prin diversificarea surselor de aprovizionare şi creşterea capacităţii industriale a Uniunii Europene.

„Piaţa unică face Europa puternică. De aceea trebuie să o protejăm şi să o facem să funcţioneze, în toate circumstanţele, în special când avem cea mai mare nevoie de ea”, a declarat Ursula von der Leyen într-un discurs ţinut în luna februarie.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Pe repede inainte toate deciziile UE sunt absolut benefice pentru tarile membre .

    • e’adevărat, da – că meleonu’ de euro nu ți-l aruncă nici fratele tău, sau sora ta – darămite .. iordache
      sau U.E.

      însă ăla de-ți bagă ordonanța treișpe noaptea
      n’o să’l vezi să dea 1 milion (fie și pentru asfalt să-ți torni pe stradă sau pt schimbatu’ toaletei școlii din deal, un pod ceva)

      pă când, de bine de rău, ioropeanu
      mai pompează câte’un ban
      la înnoirea feței mândrei românici lăsată’n pielea goală de aleși..

      Deci, ai dreptate.
      Și cecere are dreptate – da’ în alt articol.

    • ~ (nu ți-l aruncă *peste gard) ~

    • Forza UE
      Bravos

  2. O gandire unica, o conceptie unica…restul trebuie doar sa respecte!

  3. Din cite se vede decizia a fost luata deja si lucrurile se pun in miscare .

  4. Nu mai avem timp la dispozitie sa ne mai jucam de-a baba oarba . O uniune puternica este doar una unita .

  5. Felicitari domnilor, pardon, tovarasilor!

    • Urmareste cu jind in continuare de la Tiraspol sau Petersburg.
      Numa’ taci, sclavete de juma’ de rubla.

    • Al treilea inteligent al țării, după Dorel și Floricica dansatoarea, tu fă ce vrei, dar nu te mai văita de regimul comunist dacă îl vrei înapoi

  6. „comitetul de stat al planificării” în varianta europeana.
    Îl propun șef pe Nicolae Văcăroiu!

    Din păcate Uniunea Europeană Sovietizata are obsesia controlului:al exporturilor, al certificatelor etc. Ba mai nou are și obsesia controlului gândirii. Orice nu corespunde gândirii vd leyen/Charles michel/breton/macron/draghi/și mai nou scholz este antieuropean, putinist etc.

  7. Stim ca CE se va asigura sa nu existe sincope in aprovizionarea cu zeama, sa nu aiba probleme aricii care se bucura ca merg la ski, la cinema, teatru, gym, etc, ca stim toti ca vaccinul asta ne ofera! Niste egoisti, nu se gandesc ce lume stramba le vor lasa copiilor! Totzi pensatzii cu glezna la vedere, se bucura ca au drepturi mai multe, dar nu vad mai departe. Istoria se repeta boilor, si pe multzi ii vom popi, ca rabdarea are limite.

  8. Si mai ce vrea UE , o placuta suedeza nu vrea?

  9. Mai pun la butoane pe usa din dos niște birocrați bruxelezi atotputernici si Piața Libera e înlocuită cu Cincinalu’n patru ani si jumătate !
    Ideea cu Vodkăroiu nu e rea, chiar stie Economie Politică marxistă !

  10. Bineinteles ca pentru a proteja (chiar pentru a intari) lantul, de ce altceva?