G4Media.ro

UE vrea să reformeze piaţa de electricitate pentru a reduce costul regenerabilelor…

Sursa foto Pixabay

UE vrea să reformeze piaţa de electricitate pentru a reduce costul regenerabilelor / Comisia Europeană vrea să extindă suprataxarea și la companiile care activează în sectorul energiilor regenerabile

Comisia Europeană vrea să reformeze piaţa de electricitate a blocului comunitar UE pentru a da prioritate energiei electrice produsă din surse regenerabile, a declarat comisarul european pentru Energie, Kadri Simson, în pofida avertismentelor venite din industrie că reformele ar putea afecta investiţiile în parcurile eoliene şi fotovoltaice, transmite Agerpres.

Într-un interviu acordat Financial Times (FT), Kadri Simson a dezvăluit că Executivul comunitar este „supus unor intense presiuni politice” pentru a revizui piaţa de electricitate şi a diminua facturile plătite de consumatori, într-un moment în care UE se confruntă cu cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii.

Comisia Europeană a informat că va demara o procedură de consultare cu privire la posibilele reforme şi va da publicităţii propunerile sale până la finele lunii martie.

„Lucrăm în circumstanţe extraordinare pentru a livra reforme mai rapid decât o face de obicei Comisia”, a pus Kadri Simson. Oficialul a adăugat că Executivul comunitar analizează modalităţile prin care să poată oferi consumatorilor „beneficiile unei ponderi mai mari a regenerabilelor”. „De asemenea, avem nevoie de centrale pe gaze, dar nu vrem să punem la punct un sistem în care acestea vor funcţiona non-stop”, a explicat Kadri Simson.

Potrivit unui proiect de lucru privind posibilele reforme, consultat de Financial Times, Comisia sugerează că energia din sursele regenerabile ar trebui să reflecte mai adecvat „costurile reale de producţie”, având în vedere că după ce infrastructura este construită, sursa de energie pentru un parc de eoliene sau unul fotovoltaic este practic gratuită.

De asemenea, Executivul comunitar propune extinderea taxei pe profiturile excepţionale şi asupra companiilor care activează în sectorul energiilor regenerabile, iar sumele colectate ar urma să fie transferate către consumatorii. Taxa ar urma să expire în 2023.

Conform datelor Comisiei Europene, regenerabilele au fost responsabile pentru două cincimi din producţia europeană de electricitate în 2020, în timp ce 36% a fost asigurată de electricitatea produsă pe bază de combustibili fosili şi 25% de energia nucleară.

Potrivit FT, propunerile vizând reformarea pieţei de electricitate din blocul comunitar vin după mai multe luni de presiuni venite din partea unor state membre, în special Franţa şi Spania, care au cerut comisiei să pună capăt unui sistem în conformitate cu care cel mai scump combustibil din blocul comunitar, care în prezent sunt gazele naturale, fixează preţul pentru toată energia electrică generată. Acest model dă prioritate regenerabilelor şi energiei nucleare pentru a acoperi cererea de electricitate, urmate de gaze naturale şi cărbune. Preţurile sunt fixate de ultima instalaţie de generare care este chemată pentru a acoperi cererea, ceea ce înseamnă că preţurile la electricitatea din surse regenerabile sunt deseori stabilite în funcţie de costul combustibililor fosili.

Această situaţie a stimulat investiţiile în capacităţi regenerabile, care au avut de profitat de pe urma creşterii preţului gazelor naturale, dar în acelaşi timp consumatorii plătesc preţuri mai mari pentru energia din surse regenerabile, deşi costurile de producţie pentru acest tip de energie sunt mai mici.

Politicienii europeni susţin că preţurile record înregistrate anul trecut la gazele naturale pe piaţa europeană precum şi creşterea numărului de proiecte regenerabile au subminat sistemul actual.

„Să vorbeşti de reformarea pieţei de electricitate în ideea de a reduce marjele de profit imaginate este o concepţie greşită într-un moment foarte critic”, susţine Ulrik Stridbaek, responsabil cu reglementarea la compania daneză de electricitate Orsted.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Preambul pentru taxarea fotovoltaicelor inutile de pe case si a lanternelor cu roti si cabina cu numere “verzi”:))

  2. Cand birocratii intervin in piata, se duce dreaq totul.

    • corect. cand birocratii inventeaza suprataxe din pix pentru gaz, termo, nuclear si subventioneaza la greu cele mai ineficiente modalitati de producere a energiei ca fotovoltaic si eolian, chiar se duce dreaq totul!

  3. Stați că vă traduc eu, ca să vedeți ce birocrați leneși și rupți de realitate ne conduc de la Bruxelles.
    Se produce energie: o parte din arderea gazului, o parte din panouri. Ăla care arde gaz o produce la 100 de coins, ăla care are panouri la 40. Valorile și moneda sunt fictive, doar cu titlu de exemplu.
    Comiția zice că prețul, per ansamblu, e dictat de valoarea cea mai mare și așa se face că ăla cu panouri obține un profit bun de tot.
    Acuma… de ce zic de birocratul leneș și degrabă puitor de taxe? Pentru că, în loc să corecteze algoritmul și să pună la punct un sistem echitabil, singura mărgică pe care i-o poate făta mintea lui a creață e să mai inventeze o taxă, care, bineînțeles, se va întoarce către consumatori. Vorba aia: unu’ care are un ciocan va vedea cuie peste tot. Așa și onor Comiția: taxe știe, taxe pune, mai ales că e vorba de un nou flux de bani pe care îl poate controla/redirecta după necesități.
    Desigur, faptul că o taxă mărită pe regenerabile e în contradicție cu cealaltă dorință a Comiției (în afară de cea de a păpa bani pentru administrarea mentei), și anume green deal-ul, cu energie verde, mașini electrice și aer curat, nu reprezintă o problemă pentru birocratul bruxellez.

    • vezi ca ai inversat cifrele, poate 40 la gaz si 100 la panouri. eficienta si costul sistemului pe gaz depaseste de cateva ori bune eficienta reala a panourilor. daca n-ar fi taxele inventate din burta pe gaz si subventiile mari pe panouri, n-ar face nimeni productie pe fotovoltaic care este o pacaleala absoluta!

    • doar cei din franta si spania vor asta din cauza ca vad eolienele o amenintare pt nuclear
      si acuma vor sa taxeze si eolienele sa nu faca profit prea mare
      atata ii duce capu pe unii coruptii din europa de sud

  4. Stiu bai UE!
    Hai sa facem o loterie anuala in care selectam 10000 de oameni si le dam un premium un bani pt 1 an iar la final ii eutanasiem.
    Sa vezi atunci cum scad emisiile de carbon.
    Hai UE!

  5. Majoritatea pietelor libere stabilesc pretul de echilibru pe baza principiului de pret marginal, adica pe baza costului de productie a ultimei unitati cerute. Ce este amuzant e ca nimeni nu se vaita acum 2-3 ani cand pretul electricitatii era foarte scazut datorita gazului ieftin, Pv si eolienele obtinand oricum subventii generoase.

  6. Putin absurda mi se pare teoria ca electricitatea de la eoliene si fotovoltaice este gratis (cu „mentiunea” ca trebuie investit la greu in infrastructura de stocare si transport).
    Aceste surse sunt varianile si insuficiente azi pentru a acoperi chiar si cererea actuala ( sa nu mai vorbim de masini electrice si pompe de caldura care vpr fi in plus). Prin urmare electricitatea nu poate fi ieftina, pricat ne-am imagina noi tot felul debreforme.

  7. Smecherie de doi bani. Eu daca am surplus de energie mi-l pot baga in fund. Asa e legislatia. Chiar mai mult,daca vreau sa dau gratis la vecin…pu*a,nu ai voie,de esti prins te baga la evaziune ect. Totul e hotie „verde”.