G4Media.ro

UE vrea să simplifice regulile ce privesc ajutoarele de stat pentru a…

Sursa foto: © Paulgrecaud | Dreamstime.com / Photo 61190226

UE vrea să simplifice regulile ce privesc ajutoarele de stat pentru a stimula investiţiile în tehnologii curate

Uniunea Europeană are în vedere reguli mai simple şi mai ţintite cu privire la ajutoarele de stat, în ideea de a încuraja investiţiile în tehnologiile curate şi a îmbunătăţi competitivitatea industrială a regiunii în raport cu SUA şi China, transmite agenția de știri Bloomberg, citată de Agerpres.

Executivul comunitar urmează să îşi dezvăluie strategia, intitulată „Clean Industrial Deal”, în data de 26 februarie. Strategia va fi însoţită de un nou cadru de reglementare referitor la ajutoarele de stat, care va preciza cum anume statele membre pot concepe măsuri de sprijin cu dublu scop (decarbonizarea producţiei şi o mai bună poziţionare a industriei în raport cu rivalii globali), potrivit unui proiect de document consultat de Bloomberg News.

Planul, discutat într-un moment în care UE se confruntă cu preţuri mari la energie, pune la dispoziţia ţărilor membre granturi, facilităţi fiscale şi împrumuturi subvenţionate, precum şi alte instrumente. Obiectivul este accelerarea introducerii energiilor regenerabile şi asigurarea unor capacităţi suficiente de producere a tehnologiilor curate.

Pentru a atrage mai mult capital privat din partea unor investitori care sunt reticenţi la risc, cum sunt fondurile de pensii şi companiile de asigurări, noile reguli le vor oferi statelor membre posibilitatea de a reduce riscul investiţiilor în portofolii sau proiecte, potrivit documentului consultat de Bloomberg, care este posibil să sufere unele modificări înainte de adoptare.

De asemenea, guvernele naţionale vor putea introduce facilităţi fiscale sub forma unei deprecieri accelerate la achiziţia activelor de tipul tehnologii curate.

Printre proiectele care se vor califica pentru ajutoare de investiţii se numără producţia de biocombustibili, biogaz, combustibili regenerabili de origine non-biologică şi stocarea de electricitate, precum şi tehnologii mature precum energie fotovoltaică, eoliană şi hidro. Cadrul va include criterii detaliate pentru acordarea de ajutoare.

În unele cazuri, statele membre vor putea, de asemenea, să ajute decarbonizarea industrială dub forma investiţiilor în echipamente de captare a carbonului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.