G4Media.ro

UEFA dorește eliminarea clauzei de politică externă din proiectul de lege privind…

Facebook/UEFA

UEFA dorește eliminarea clauzei de politică externă din proiectul de lege privind reglementarea fotbalului în Marea Britanie / Presiune pentru Anglia privind găzduirea Campionatului European 2028

Guvernul Marii Britanii se află sub presiune din partea UEFA pentru a elimina o clauză controversată, care ar obliga noua autoritate independentă de reglementare a fotbalului (IFR) să țină cont de „politica externă și comercială” atunci când ia decizii privind proprietarii și directorii de cluburi. Totuși, zvonurile care spun că Anglia va fi exclusă de la Euro nu par veridice, conform publicației The Times.

UEFA a avertizat administrația laburistă că anumite prevederi din proiectul de lege privind guvernanța fotbalului, care urmează să fie reintrodus în parlament în acest an, ar putea fi considerate drept interferențe guvernamentale în fotbal.

Proiectul de lege, elaborat sub guvernul conservator anterior, stipula că deciziile referitoare la proprietarii actuali sau viitori de cluburi „trebuie să țină cont și de obiectivele de politică externă și comercială ale Guvernului Majestății Sale în Regatul Unit”.

O scrisoare trimisă de secretarul general UEFA, Theodore Theodoridis, către secretarul pentru cultură, Lisa Nandy, subliniază: „Mai multe aspecte ale proiectului de lege ridică îngrijorări legate de independența IFR și de riscul de interferență politică și guvernamentală, în special clauza care obligă IFR să ia în considerare obiectivele de politică externă și comercială ale guvernului Regatului Unit atunci când evaluează adecvarea proprietarilor actuali și viitori”.

Theodoridis a avertizat că UEFA nu va accepta interferența guvernamentală și a menționat că „sancțiunea maximă ar fi excluderea federației din UEFA și a echipelor din competițiile europene”.

Anglia urmează să co-organizeze, împreună cu Scoția, Țara Galilor și Irlanda, Campionatul European din 2028. Deși Ministerul Culturii, Media și Sportului susține că nu există nicio amenințare asupra desfășurării acestei competiții, UEFA monitorizează atent legislația pentru a se asigura că noua autoritate nu va dobândi puteri excesive, dincolo de asigurarea sustenabilității financiare și supravegherea controalelor asupra directorilor și proprietarilor de cluburi.

Săptămâna trecută, The Times a raportat că guvernul analizează posibilitatea de a acorda IFR controlul asupra plăților compensatorii, cele 49 de milioane de lire sterline plătite cluburilor retrogradate din Premier League, și de a face recomandări în privința prețurilor biletelor.

Surse din UEFA subliniază că nu se încearcă blocarea introducerii noii autorități de reglementare, ci doar prevenirea depășirii atribuțiilor inițiale. Scrisoarea mai menționează că autoritatea ar trebui să aibă puterea de a interveni în disputele financiare între Premier League și ligile inferioare doar în situații extreme.

Clauza privind politica externă este văzută de UEFA drept o exagerare, deoarece ar putea favoriza partenerii comerciali ai guvernului în defavoarea altor țări. În 2021, guvernul lui Boris Johnson a făcut presiuni asupra Premier League pentru a aproba preluarea clubului Newcastle United de către Fondul de Investiții Publice al Arabiei Saudite.

Tracey Crouch, fost parlamentar și autor al analizei independente asupra fotbalului, a sugerat modificarea clauzei astfel încât autoritatea de reglementare să poată, dar să nu fie obligată să ia în considerare politica guvernului. Totuși, chiar și această modificare ar putea fi considerată excesivă de UEFA. Crouch a declarat că UEFA nu ar trebui să fie îngrijorată.

„Au fost implicați în întregul proces sub guvernul anterior, iar UEFA și FA au afirmat că susțin autoritatea de reglementare și atribuțiile acesteia. Nu înțeleg de ce își exprimă acum aceste preocupări, având în vedere că guvernul nu intenționează să extindă rolul autorității. UEFA nu are de ce să se teamă”, a spus Crouch.

Damian Collins, fost parlamentar conservator și susținător al reformei fotbalului, a afirmat că proiectul de lege necesită clarificări.

„Cred că textul proiectului trebuie ajustat astfel încât să fie clar că se referă la persoane sau organizații sancționate, care deja nu au voie să dețină afaceri sau bunuri în Marea Britanie. Nu ar trebui să impună ca proprietarii să fie aliniați cu obiectivele mai largi ale politicii externe britanice”, a explicat el.

Departamentul pentru Cultură, Media și Sport (DCMS) a insistat că IFR nu va compromite participarea Angliei la Euro 2028 sau a cluburilor engleze în competițiile europene.

Un purtător de cuvânt a declarat: „Autoritatea de reglementare nu va afecta independența organismelor de conducere din fotbal. Colaborăm îndeaproape cu UEFA și FA la elaborarea Proiectului de Lege privind Guvernanța Fotbalului, care va rămâne strict concentrat pe sustenabilitatea financiară și protejarea patrimoniului sportiv.”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează