G4Media.ro

UEFA Euro 2024: Portugalia se califică la limită în fața Sloveniei, după…

X/UEFA Euro 2024

UEFA Euro 2024: Portugalia se califică la limită în fața Sloveniei, după un meci încheiat la penaltyuri / Programul meciurilor de marți: România joacă împotriva Olandei în optimile Euro 2024

Portugalia se califică în sferturile de finală ale Euro 2024, după un meci dramatic cu Slovenia, încheiat la penaltyuri. Echipele nu au fost despărțite după 90 de minute, iar în prelungiri, Ronaldo a ratat un penalty, în timp ce slovenii au fost foarte aproape de victorie pe final.

Prima repriză a început cum era de așteptat: Portugalia în atac, Slovenia în apărare. Deși în cele 45 de minute mingea a fost la portughezi, aceștia nu au reușit să creeze ocazii mari și nu au amenințat cu adevărat poarta apărată de Oblak.

A doua repriză a fost mai dinamică: Portugalia a crescut puțin viteza, iar Slovenia a încercat să contraatace când a avut ocazia. Mai multe incursiuni ale lui Joao Cancelo au destabilizat pentru un moment apărarea slovenă, în timp ce aceștia au avut o mare șansă prin atacantul Sesko, care l-a depășit pe Pepe în viteză, dar a tras paralel cu poarta, în ceea ce părea o ocazie clară de gol.

Prelungirile au dus dramatismul la cote maxime. După o acțiune frumoasă pe cont propriu a lui Diogo Jota, acesta a fost faultat în careu, iar Portugalia a beneficiat de un penalty, executat de Cristiano Ronaldo. Oblak a ghicit colțul și a reușit să scoată mingea superb. Cristiano a avut un moment de descărcare emoțională în pauza dintre cele două reprize adiționale, în care a plâns și a fost calmat cu greu de colegii săi. A doua repriză de prelungiri a adus marea ocazie a slovenilor, prin care puteau produce surpriza turneului. Pepe a greșit ca ultim apărător și a scăpat mingea la Sesko, care a ajuns într-o situație de unu la unu cu portarul Diogo Costa. Costa a ieșit învingător, după ce atacantul sloven l-a luat la țintă.

Portugalia nu s-a mai încurcat la penaltyuri și a lăsat-o pe Slovenia să o facă. Lusitanii au înscris toate loviturile, în timp ce slovenii le-au ratat pe toate – sau, mai bine zis, Diogo Costa le-a apărat pe toate, cu niște parade colosale, fiind singurul portar care a parat 3 lovituri de departajare la un Euro. Astfel, Portugalia se califică mai departe și va juca împotriva Franței pe 5 iulie, la Hamburg. Slovenia este eliminată, chiar dacă nu a suferit nicio înfrângere în 90 de minute la acest Campionat European.

Salvatorul Diogo Costa a fost desemnat Jucătorul Meciului. „A avut câteva momente remarcabile. În afară de cele trei intervenții fără precedent la loviturile de departajare, a reușit o oprire de excepție în prelungiri în fața lui Šeško. A dat dovadă de un nivel ridicat de concentrare pe tot parcursul meciului, caracteristic unui portar de top în marile competiții”, a declarat Comisia de Observatori Tehnici a UEFA.

Meciurile așteptate astăzi

Ziua de marți va decide soarta echipei naționale a României la Euro 2024 și va completa tabloul sferturilor de finală. Cu un program similar zilei de luni, vom avea România – Olanda de la ora 19:00 și Austria – Turcia de la ora 22:00. Ambele partide se vor putea vedea pe Pro TV.

Meciul dintre România și Olanda este așteptat de o națiune întreagă și ar putea scrie istorie. Confruntarea va avea loc pe Allianz Arena din Munchen. Tricolorii au declarat că vin motivați pentru meci și că vor da totul pe teren, mai ales că au un adversar de calibru în față. De cealaltă parte, olandezii au mărturisit că nu pot subestima România și că va fi un duel echilibrat.

România a terminat pe primul loc în grupa E, reușind cea mai mare victorie a naționalei la un turneu final: 3-0 în fața Ucrainei, la Munchen, în meciul de deschidere. Ulterior, a pierdut cu 2-0 în fața Belgiei, dar a avansat pe primul loc după o remiză 1-1 cu Slovacia, toate cele patru echipe din grupă terminând cu patru puncte.

Olanda părea pregătită să avanseze fără probleme după o victorie cu 2-1 în fața Poloniei în prima zi a Grupei D. Aceasta a fost urmată de o remiză fără goluri împotriva Franței, iar o înfrângere cu 3-2 în fața Austriei le-a permis învingătorilor să urce în fruntea clasamentului și i-a împins pe olandezi pe locul al treilea, în spatele Les Bleus.

Olandezii au câștigat zece din cele 14 meciuri disputate împotriva României, marcând 29 de goluri. Ultima victorie a naționalei împotriva Țărilor de Jos este în 2007, cu 1-0 în grupa de calificare la Euro, potrivit UEFA.

Câștigătoarea acestui duel va juca împotriva Austriei sau Turciei în sferturile de finală, la Berlin, pe 6 iulie.

Și meciul dintre Austria și Turcia poate fi de interes major pentru români, mai ales dacă naționala va reuși să treacă de giganții olandezi. Confruntarea va avea loc pe Red Bull Arena din Leipzig. Ambele echipe sunt gata pentru o calificare în sferturi, după ce n-au avut adversare prea accesibile în grupe.

Perspectivele Austriei la Euro 2024 au fost în pericol după o înfrângere cu 1-0 în fața Franței, dar victoriile împotriva Poloniei (3-1) și Olandei (3-2), cu Marcel Sabitzer marcând golul victoriei în minutul 80 în ultimul meci, i-au făcut pe austrieci câștigătorii grupei.

Turcia și-a început campania în grupa F cu o victorie impresionantă, 3-1, împotriva debutanților din Georgia, dar a fost apoi învinsă cu 3-0 de Portugalia, câștigătoarea grupei. Cu toate acestea, turcii s-au redresat rapid și au învins Cehia în ultimul meci. Un gol marcat în minutul 90+4 de Cenk Tosun i-a asigurat locul 2 echipei lui Vincenzo Montella.

Cele două naționale s-au întâlnit recent într-un meci amical pe stadionul Ernst Happel din Viena, pe 26 martie, unde Austria a obținut o victorie remarcabilă cu 6-1, conform aceleiași surse.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...