G4Media.ro

UK: Militari care au luptat în Afganistan s-au sinucis în ultima săptămână…

foto: Ministerul britanic al apărării

UK: Militari care au luptat în Afganistan s-au sinucis în ultima săptămână din cauza retragerii britanice de acolo – ministru adjunct al apărării

Ministrul adjunct al Apărării în Guvernul britanic, James Heappey, fost ofițer de armată, a spus că „știe cât de dureros este pentru veterani” după retragerea din Afganistan, dezvăluind că mai mulți militari, inclusiv un fost coleg cu care a fost amplasat acolo în ultima sa misiune în Afganistan, și-au luat viața săptămâna trecută.

„Acest lucru este extrem de îngrijorător și supărător pentru oameni ca mine care sunt acum la guvernare, care au servit acolo și știu cât de mult suferă comunitatea veteranilor”, a declarat Heappey la Sky News.

El a spus că aceia care au luptat în Afganistan în ultimii 20 de ani ar trebui să fie mândri de ceea ce au făcut și ceea ce se întâmplă acum este „o judecată politică, dar care nu invalidează sau diminuează în niciun fel realizările lor în timpul misiunilor”.

Ministrul Heappey, a cărui ultimă misiune în Afganistan a fost în 2009, a adăugat: „Trista realitate este că, pe parcursul ultimului deceniu, pe măsură ce aceia care au slujit în Helmand s-au confruntat cu lucrurile îngrozitoare pe care le-au văzut, prea mulți și-au luat viața.”

„De aceea, guvernul, națiunea, trebuie să dea o mână de ajutor veteranilor noștri, să le spună cât de mândri suntem de ceea ce au făcut și să ne asigurăm că separăm orice furie pe care o simt oamenii cu privire la deciziile politice luate în acest an, atât la Londra, cât și la Washington, și Paris, și Berlin și peste tot, de profunda noastră mândrie și recunoștință pe termen lung pentru cei care au servit în Afganistan în acei ani extraordinar de grei”, a mai spus Heappey.

Sursa foto: Ministerul britanic al apărării

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. Dar, de ce este asa de dureroasa retragerea din Afganistan, pentru militarii care au luptat acolo, incat sa se sinucida? Oricum, ei au fost platiti pentru ceea ce au facut.

    • Pentru că sunt acolo de ani buni și aia pentru unii aia e toată viața lor. Și pușcăriașii intră în depresie când ies din pușcărie după ani mulți.

    • Din demnitate! Vad ca s-au sacrificat degeaba atatea vieti de soldati din intraga lume si de civili afgani, si au capitulat la ordin in fata talibanilor. Nu e suficient pentru un soldat?
      Nu te duci numai pentru babi intr-un teatru de razboi unde risti sa mori in fiecare clipa daca nu ai si ceva idealri sau stoca de soldat.

    • pt ca toate tarile au comis atrocitati asupra afganilor,
      Absolut toti militarii au facut asta, insa au fost sub ordine…
      in prezent este posibil sa se afle de acele atrocitati si militarii sa fie judecati pt ele (din veteran cu x medalii, sa ajungi sa pierzi pensie militara si toate cele ba poate chiar la parnaie pe viata)

      Singura explicatie 🙂
      pace

  2. Da’ Boris?

  3. Oameni au suflet și prejudecăți.

  4. Probabil, ca au ajuns la concluzia ca au luptat degeaba si au pierdut ani si camarazi pentru o cauza care acum este alta.

    • Corect.Este dramatic pentru un militar autentic sa stie ca si-a pierdut camarazi, sau au ramas mutilati in zadar.

  5. Dar nimeni nu se întreabă cât de timorată a fost națiunea afgană, odată cu lansarea războiului în 2001 pt interesele Americii. Nimeni nu se întreabă ce datorie aveau afganii sa fie atacați de americani și lăsați pe drumuri cu familiile decimate- victime colaterale, ale conflictul inițiat de americani. De fapt tot răul se datorează războiului lansat de americani, nu neapărat talibanilor care recâștigat teren în propria lor țară.

    • Aveti dreptate.

    • Mancati rahat.
      De asta se inghesuie disperati mandrii afgani sa fuga din calea celor ce isi „recastiga” tara…

    • Americanii au declarat de la a inceput la sfarsit ca au venit sa se razbune pentru 11 septembrie 2001, adica nu pe natiunea afgana.Afganii par ca regreta plecarea americanilor, nu raman fericiti cu talibanii.
      Americanii s-au relaxat prea repede, au calculat gresit ca talibanii nu mai au sponsori puternici, iar asta nu in tara lor, au venit din exterior.
      Si d-ta, daca aveai un ban in plus, il dadeai probabil talibanilor sa recastige ” teren in propria lor tara”, ca si cum locuiau singuri acolo, puteau sa taie si sa spanzure, sa experimenteze sharia.

    • De fapt, tot raul in Afganistan l-au pornit rușii in 1980 când au invadat Afganistanul și au instalat la Kabul un guvern marioneta comunist care sa le servească interesele. Tot ceea ce a urmat sunt consecințele acestei invazii.

  6. Păi cum să nu-i ia depresia când știu că tot ce au făcut acolo a fost degeaba. Mă rog, a fost degeaba pentru ei și pentru civili și plătitorii de taxe, adevărații câștigători au fost companiile petroliere și complexul militar-industrial.

  7. Oamenii nu au fost creați pt război. Impactul psihologic este prea mare ca să mai rămâi intrag la cap după ce-ți petreci ani inconjurat de arme , dezastre, neputintă și moarte. O zic in calitate de fost militar care nu a participat la misiuni externe dar a vazut colegi care s-au intors mutilati sufleteste si psihic , si unii și fizic.

  8. Esti extrem de limitat; Oamenii aia sunt atasati unui ideal si devin parte din tara si obiectivele alea. Cand un besmetic decide politic sa abandoneze o societate modernizata in mana unor salbatici (talibani) ..acel soldat vede pe viu invalidarea vietii lui iar asta este de nesuportat pentru cineva care-si dezvolta existenta in jurul conceptelor de datorie si demnitate. Cat despre bani, sunt remunerati ca in cazul oricarei meserii si asta este un aspect normal. Ca sa intelegi existenta unui militar trebuie sa renunti la multe din trivialitatile existentei mondene, dimineata cand acel om iese din garnizoana nu stie daca mai revine, are doar speranta, simtul datoriei, atasamentul ideologic si camarazii de arme. Acea tara a inflorit in ultimii 20 de ani iar oamenii civili au capatat drepturi nesperate. Acum femeile au nevoie de insotitor pt a iesi din casa si sunt maritate cu forta. Raul ala occidental a fost facultati, drepturi si educatie…gandeste un pic inainte sa arunxi cu noroi peste chestiuni pe care altii poate le considera pietre de temelie..si ca si concept general nimeni nu se sinucide de inbuibat si fericit..

  9. Cum Africa nu este pentru orase, societati moderne (daca ajungeti acolo veti intelege de ce) … asa nici orientul mijlociu nu este pentru cultura occidentala. Americanii nu aveau ce cauta acolo. Sunt diferente prea mari de cultura, religie intre cele doua entitati pentru a putea fi omogenizate.

  10. cred ca nu pot rezista cu gandul la CRIMELE comise acolo omorand oameni nevinovati care aveau singura vina ca isi aparau tara

  11. …nu „și a luat viața” a renunțat la”ambalaj/corp”. In fine. Puțină lume știe că în acea parte de lume , oamenii sunt extrem de spirituali și puternic energetici. Sa nu i mire pe ” jandarmii mondiali/americanii”, că o i au pe ulei.

    • Explicația ar putea fi mai simplă, legată de buna impresie pe care și-au făcut-o despre ei înșiși pe timpul campaniei, dar pe care nu o regăsesc în rândul concetățenilor la revenirra scasă,. ceea ce îi face, pe unii dintre ei, să simtă inutili și abandonați, ajungând la depresie și sinucidere.

  12. Au dat speranta desarta tinerilor într-o schimbare in bine si afganilor într-o viață normală pe termen lung asa cum este normal sa fie oriunde in lume,si acum datorita intereselor politece meschine iau lasat in iadul in care iau gasit in voia sorți,asta ii doare pe soldați care au onoare si constiinta,nu doar interese meschine asa cum au cei de la butoane,ce vina are o tânără afgana care atunci cand sa invadat afganistanu avea 5 ani și i sa insuflat o educație sănătoasă și un crez într-o viață normală democratică cu drepturi la educație și exprimare liberă si intr o dimineata se trezeste inapoi in iadul pe care doar părinții il cunoșteau,când aduci un copil in casa si ii oferi zeci de ani tot ce trebuie nu l arunci inapoi in strada la o viață mizeră si fara viitor,rusine celor care sau băgat în viața lor dar si mai rusine trebuie sa le fie celor care iau lasat acolo in iadul care sa deschis ptr ei

  13. Zilele aste se observa ca nu au fost chiar degeaba NATO in Afganistan.
    Fetele/femeile au studiat, au trait liber 20 ani. Iar acum am vazut femeile demonstrand si infruntand gloantele si vergile talibanilor pe strazi. Veti vedea ca talibanii nu vor mai indrazni sa fie asa radicali ca la fosta lor guvernare din anii 90…