Alianța USR PLUS respinge măsurile ”populiste” de amânare a plăților și plafonare a prețurilor și propune reducerea impozitării salariilor mici și bonificații pentru plățile anticipate
Alianța USR PLUS propune un set alternativ de măsuri pentru sprijinirea companiilor și angajaților afectați de epidemia de coronavirus, caracterizând drept ”populiste” multe dintre propunerile și deciziile guvernului sau ale altor partid.
Principalele propuneri ale USR, detaliate într-un cmunicat de presă, sunt:
– Reducerea impozitării muncii pe salariile mici.
– Amânarea la plată proporțională cu reducerea veniturilor.
– Sumele astfel neîncasate ar trebui finanțate prin credite bancare, garanții de stat, operațiuni de factoring și orice instrument de plată, astfel încât economia să continue să funcționeze, chiar daca la un nivel mai scăzut. Astfel, vom evita paralizarea circuitelor economice și colapsul economic.
– Instituirea de bonificații pentru plata cu anticipație a obligațiilor fiscale și nu numai.
– Statul – prin Ministerul Finanțelor și BNR – trebuie să-și asume un rol activ și responsabil pentru păstrarea pe linia de plutire a angrenajului economic.
– Găsirea surselor financiare externe care să sprijine efortul deosebit care revine statului.
Critici pentru deciziile guvernamentale
”Măsurile propuse de guvern și de parlament par a veni în sprijinul oamenilor, dar nu este așa! Aceste măsuri nu-i vor ajuta pe oameni deloc. Întreaga țară – firme, angajați, pensionari, oameni în căutarea unui loc de muncă – va fi într-un blocaj economic. Dacă cineva ne spune că putem consuma fără să plătim, ne minte. Acești oameni vor să câștige încrederea și simpatia celor mai vulnerabili, fără a le păsa de consecințele reale. Cei mai afectați sunt cei mai vulnerabili, dar ajutorul oferit acestora trebuie să fie unul real, fără a crea dificultăți unor sectoare economice”, arată Alianța USR PLUS.
Măsurile propuse de majoritatea politicienilor sunt incomplete, creează blocajul economiei și dispariția banilor din economie, susține alianța, adăugând că România va ajunge în câteva luni într-o criză și mai serioasă. Prin OUG-urile aprobate si prin proiectele de legi din Parlament (inițiate de PSD, Pro Romania și ALDE), marea majoritate a firmelor și a cetățenilor sunt încurajați să nu mai plătească facturile de utilități, ratele lunare la creditele bancare, taxele și impozitele către stat.
Toate amânările de taxe, impozite și plata furnizorilor ar fi sustenabile dacă această criză ar dura numai o luna. Aceste companii ar putea suporta costul crizei timp de o lună, în semn de solidaritate cu cei afectați. Dar dacă această criză durează 3-6 luni, atunci nici chiar marile firme nu vor putea suporta povara crizei și vor recurge la oprirea plătiților către furnizorii lor, către stat si la concedieri. Problemele economice în lanț vor afecta economia si vor reduce posibilitatea de reluare a activității economice. Pierderile vor fi uriașe, arată comunicatul citat.
În schimb, Alianța USR PLUS laudă decizia guvernului privind susținerea companiilor care au apelat la soluția temporară a șomajului tehnic. ”Este o măsură care ajută la supraviețuirea firmelor și angajaților afectați de reducerea bruscă a activității. În același timp, încurajăm băncile să ofere amânarea parțială a ratelor bancare pentru clienții aflați în șomaj tehnic, precum și pentru firmele profund afectate. Banca Națională a României a luat deja măsuri pentru asigurarea lichidităților în sistemul bancar. Dar amânarea ratelor bancare pentru (aproape) toți clienții băncilor, pentru nouă luni, le va pune pe acestea în imposibilitatea de a-și continua activitatea. Din ratele lunare pe care le plătesc clienții, băncile plătesc dobânzile la depozitele populației, împrumută statul pentru plata obligațiilor, rambursează împrumuturi de la terți din care au finanțat împrumuturile către cetățeni, firme, stat, plătesc salariile angajaților și costurile legate de propria funcționare. Băncile sunt intermediari financiari, nu sunt proprietarii banilor pe care i-au dat cu împrumut”.
Plafonarea prețului la alimente este un alt exemplu de măsură populistă, potrivit alianței. Aceste produse cu preț plafonat pur si simplu vor dispărea de pe piață. În magazine vom găsi mai degrabă produse scumpe, de lux, decât cartofi, faină, mălai și orez.
Foto: Dan Barna și Dacian Cioloș (Inquam Photos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii