G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale. Administrația centrală…

Sursa foto: Pixabay.com

ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale. Administrația centrală se va muta în ”cloud-ul guvernamental” dezvoltat de STS și Autoritatea pentru Digitalizare. Proiect de ordonanță de urgență

Sistemele IT insulare ale administrației centrale, care nu comunică între ele și au costuri majore de operare și întreținere, vor fi înlocuite cu tehnologia cloud realizată la nivel guvernamental, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență ce va fi discutat la ședința de guvern din această seară.

Autoritățile publice din România au cheltuit miliarde de euro în ultimii ani pe sisteme informatice, iar zeci de achiziții publice în domeniu s-au soldat cu dosare penale și condamnări definitive pentru corupție. În plus, aceste sisteme sunt ”insulare”, adică nu pot comunica între ele, ceea ce se traduce în birocrație suplimentară pentru cetățeni și companii.

Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) și Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) vor avea sarcina de a construi și opera cloud-ul guvernamental, adică un sistem centralizat IT&C, care să permită comunicarea între sistemele informatice ale diferitelor instituții guvernamentale.

Proiectul de OUG arată că sistemul de cloud guvernamental va prelua actualele sisteme IT de la instituțiile publice, cu excepția autorităților locale, a parlamentului, a administrației prezidențiale și a sistemului de justiție.

Prețul realizării acestui sistem nu este precizat în proiectul de OUG, dar textul legislativ arată că va fi finanțat atât din fonduri guvernamentale, cât și din fonduri europene.

Proiectul prevede că, de la data intrării în vigoare a acestei OUG, sistemele informatice achiziționate de către autoritățile și instituțiile publice vor fi dezvoltate astfel încât să fie pregătite pentru migrare în Cloud-ul Guvernamental. Autoritățile și instituțiile publice au obligația migrării și integrării sistemelor informatice în sistemul de Cloud Guvernamental, în termen de 2 ani de la data primirii notificării transmise în acest sens de către Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Citește aici proiectul integral al OUG pentru cloud-ul guvernamental

Sursa foto: Pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Cea mai buna decizie ever.

    • Nu m-as grabi…
      Ordonanta NU prevede SANCTIUNI, deci DACA o Primarie NU doreste asa ceva, nici o problema!!
      In plus, experienta in domeniu arata ca astfel de Sisteme IT scumpe a mai platit Romania pana acum si zac nefunctionale,(exemplu celebrul portal eRomania, implementat de Guvernarea PD-L cu 12 milioane de euro, bani publici, ar fi trebuit sa ofere informatii Actualizate despre toate unitatile administrativ-teritoriale din Romania sau despre stadiul unor proiecte legislative zace Neactualizat si NEFOLOSIT!) si tot cu Sute de mici Sisteme IT greoaie, depasite, NELEGATE intre ele lucreaza Institutiile publice!

  2. Si cam cat e comisionul?
    Tot sute de milioane de euro?

  3. Cred ca e gresit ce spuneti: ca Ordonanta NU se aplica Autoritatilor LOCALE!
    GRESIT!
    Art. 1, al. (5) din Ordonanta Guvernului spune:
    „Prezenta ordonanță de urgență NU se aplică sistemelor informatice ale autorităților publice din domeniul apărării și securității naționale, și nici celor ale autorităților publice prevăzute în Constituție în Titlul III, Capitolele I, II și VI.”
    Titlul III, Capitolele I, II si VI se refera la Parlamentul Romaniei(I), Presedintele Romaniei(II) si Autoritatea Judecatoreasca(VI).
    DECI: Ordonanta se aplica Autoritatilor LOCALE, care intra la Titlul III, Capitolul V din Constitutie!

    Mai grav e altceva: Ordonanta NU prevede SANCTIUNI, deci DACA Primaria Turnu Magurele-Teleorman REFUZA, nici o problema!!
    Sabin Sărmaș, președintele Autorității pentru Digitalizarea României, spune că Autoritatea pe care o conduce a propus sancțiuni, dar că pe parcurs s-a renunțat.
    Contactat de HotNews.ro, Sabin Sărmaș, Autorității pentru Digitalizarea României (ADR), a admis faptul că lipsa unor sancțiuni ar putea crea probleme în implementarea acestui proiect IT.
    „Autoritatea pentru Digitalizarea României, în calitatea de coinițiator al acestui act normativ, a propus sancțiuni, însă ele au fost ELIMINATE ca urmare a procesului de CONSULTARE INTERINSTITUTIONAL. De altfel nu este pentru prima dată când noi susținem sancțiuni pentru instituțiile care NU doresc să se digitalizeze și care în acest mod afectează calitatea serviciilor de care românii beneficiază”, a declarat miercuri pentru HotNews.ro Sabin Sărmaș, președintele ADR.

    Va amintiti Articolul din 24 Octombrie de pe G4media, scris de Radu Burnete, FIX asta spunea: Politrucii Romaniei NU vor Digitalizarea Administratiei publice!
    „Dacă voi nu vreți, noi vrem. Despre rezistența la digitalizare (Op-ed)
    https://www.g4media.ro/daca-voi-nu-vreti-noi-vrem-despre-rezistenta-la-digitalizare-op-ed.html

    Rezistenta la schimbare, REZISTENTA la Digitalizare…

    • Inca o bere din partea Redactiei pentru @lili!

      Ce dracu’ faceti, ma baieti, cu documentarea pentru articole!?! 🙁

    • @Sanitarul: Multumesc!
      Cred ca un jurnalist TREBUIE sa CITEASCA obligatoriu Constitutia Romaniei, cand scrie pe subiect(sper ca a citit aceasta OUG)… imediat ar fi inteles EROAREA: Articolul acesta de pe G4media mentioneaza ca EXCEPTII la aplicarea acestei OUG, „parlamentul, administratia prezidentiala si sistemmul de justitie”, adica 3 Domenii din Constitutie mentionate separat de Constitutie, dar mai apare ca exceptie „cu exceptia autoritatilor locale”, ceea ce ar insemna al IV-lea domeniu alaturi de cele 3 de mai sus!
      Titlul III din Constitutie defineste Autoritatile publice: Parlamentul(Capitolul I), Presedintele(Capitolul II), Guvernul(Capitolul III), Administratia publica – Centrala si Locala(Capitolul V) si Autoritatea Judecatoreasca(Capitolul VI).

      In Art. 1, al (5) din OUG sunt mentionate la EXCEPTII numai 3 Capitole din Constitutie(I, II si VI) plus Domeniul apararii si securitatii nationale(uitat de autorul articolului, NEDOCUMENTAT articolul, intr-adevar!), deci apare imediat eroarea, nu?!

  4. Puteam avea de mult datacenters, cloud și sistem de operare specializat opensource netc, dar au trebuit sifonați bani către M$$…

  5. Orcicum multe inregistrari dispareau instantaneu la mutari pentru zugravit sau alte operatiuni planificate.

  6. O decizie care in mod normal ar fi laudabila numai ca STS are firmele lor de casa care nu prea au livrat ceva util pana acum, eu cred ca doar vor sa dea un ultim tun. Sunt institutii de stat carora le pica ba internetul ba chiar serverele din datacenterele STS asa ca pe langa decizie mai trebuie asigurata si competenta care cam lipseste.