G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Eugen Tomac cere oficial Comisiei Europene să atace în justiție…

Sursa Foto: www.schengenvisainfo.com - ilustrație generică

ULTIMA ORĂ Eugen Tomac cere oficial Comisiei Europene să atace în justiție decizia Consiliului JAI de a bloca intrarea României în Schengen

Europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP, a cerut marți oficial Comisiei Europene să atace la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) decizia Consiliului UE din 8 decembrie prin care a fost blocată intrarea României în spațiul Schengen.

”Libera circulație a persoanelor si a bunurilor sunt libertățile fundamentale ale Tratatului privind Funcționarea Uniunii Europene. Deși România a semnat aderarea la UE încă din 2005, aceste libertăți ii sunt in continuare negate. Deși Romania îndeplinește condițiile de aderare la spațiul Schengen, fapt confirmat in repetate rânduri încă din 2011, acest drept ii este si astăzi, încă o dată, încălcat. Comisia Europeana a confirmat că România are dreptul la Schengen. Parlamentul European – de asemenea. Singura instituție care refuză fără nicio justificare dreptul de aliniere al României cu celelalte state europene este Consiliul UE. Prin urmare, cer Comisiei să acționeze îndată împotriva Consiliului la Curtea de Justiție a Uniunii Europene și să blocheze astfel de acțiuni anti-europene care încalcă tratatele UE”, a declarat Eugen Tomac pentru G4Media.

Întrebat care este termenul legal în care Comisia Europeană trebuie să răspundă cererii sale, Tomac a spus că ”termenul legal e de 30 de zile, dar ținând cont de context, o decizie poate fi luată mult mai rapid, având în vedere că prin decizia Consiliului se încalcă Tratatul UE. Comisia Europeană are obligația să acționeze deîndată în spiritul apărării tratatelor. În acest moment nu se respectă principiul loialității între instituții, practic Consiliul UE pune sub semnul întrebării activitatea Comisiei Europene, nerecunoscând rapoartele și evaluările făcute de Comisia Europeană”.

Care sunt pașii următori dacă totuși Comisia Europeană nu atacă în justiție decizia Consiliului UE? ”Mai avem și alte instrumente și le vom utiliza doar dacă Comisia nu va acționa”, a spus Eugen Tomac, adăugând că ”Comisia trebuie să rămână loială pozițiilor sale, fiind unul dintre principalii susținători ai admiterii României în Spațiul Schengen”.

Context. Joi, 8 decembrie, Consiliul JAI a respins formal intrarea României în Schengen în urma veto-ului Austriei și Olandei. Olanda a menționat că s-a opus doar aderării Bulgariei, dar pentru că România și Bulgaria sunt legate juridic, veto-ul său s-a contabilizat și în dreptul României.

Consiliul JAI este o formațiune a Consiliului UE. Consiliul UE este instituția comunitară care reunește guvernele statelor membre UE.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

38 comentarii

  1. Bravo Eugen, dreptatea se cauta in justitie.👍

    • Au mai facut asta polonia si ungaria si au pierdut. Atat timp cat regulamentul spune clar ca admiterea unei tari se face prin votul unanim, atunci adio!

    • Chiar Eugen Tomac a mai dat Austria in judecata si a castigat. Citeste revista presei! Vom castiga, doar ca va lua ceva timp.

    • Felicitări! Trebuie cineva sa apere și demnitatea românilor!

  2. Si eu care credeam ca tovarasii Ciuca si Ciolacu se zbat.
    Chestia ca e greu sa te zbati cand esti un p0rk gras si ne/simtit.

  3. Tomac a luat-o pe aratura! 🙂
    1. Cum sa ataci in justitie dreptul de veto al altei tari? E o prostie!
    2. Un asemenea proces poate dura cativa ani. Isi permite Romania sa astepte atat de mult? E clar ca – daca exista asemenea proces – Austria nu va mai vota admiterea Romaniei in Schengen pana nu se termina actiunea in justitie.

  4. Ok, si peste 5 ani să zicem că avem dreptate, oare nu trebuie ca si Bulgaria să aibă același parcurs cu Olanda ca să intrăm efectiv in Schengen? Putem intra doar noi? Nu este doar o mișcare pentru votantul român, fără aplicabilitate in practică?

    • Votantu’ român pune botu’ la orice. N-are timp şi nici dorința de a gândi. Poate nici n-are cu ce.

    • Exista doua variante de aderare. Decuplarea de Bulgaria sau tragerea Bulgariei dupa noi in Schengen. Asta se poate doar dupa ce scapam de Austria. Hai s-o luam pas cu pas. Nu se pot face toate odata.

    • #ABC….+1! Spune I și lui trotineta,care mi a furat nickname ul! E greu pt ăștia cu 8 clase care plimba steaguri la chemarea lui simion! Sosiaca,deja e o trotineta stricata! Apropo de subiect….dreptul de veto inseamna veto….nu te justifici!

  5. Se contrazice de la o zi la alta. Tolomac a spus că nu e posibil mai devreme de 2025. G4media.ro/eugen-tomac-oricine-incearca-sa-aduca-in-discutie-o-aderare-la-schengen-mai-devreme-de-2025-nu-intelege-mecanismele-ue.html

  6. Tomac pune paie pe foc. Eu unul nu vad rezovarea in acest mod. Dimpotriva cred ca o sa ne indepartam si mai mult de obiectiv.

  7. Nu ai cum sa fii primit in shengen atata timp cat ai razboi la granita si contrabanda din tara respectiva.i in floare. Va dati seama , daca se introduc tigari, se pot introduce si arme ce pot ajunge in europa fara un control la granita. Deci pana nu se termina razboiul, se face galagie doar sa arate ca le „pasa”.

  8. Declaratie pur politica.Trebuia sa va zbateti de ani de zile pentru Schengen si trecerea la moneda euro.Da voi politicienilor oricum o duceti foarte bine cu si fara schengen. Treceti prin frontiera pe culuarul diplomaților.Ia stati si voi la rand ca toata lumea si pe urma zicetti de incalcarea dreptului la libera circulatie.

  9. Tomac a prins un subiect si isi face propaganda electorala. Se face ca lucreaza, la fel ca Ciolacu,Bode, Ciuca and company

  10. Bravo, asa se face, presiune, presiune, presiune!

  11. Dar Romania si Bulgaria de ce nu pot da in judecata Consiliul?

  12. Nici o sansa! Dreptul „veto” e sfant conform regulilor si regulamentelor acceptate de toate statele! Doar daca s-ar renunta la „veto” prin acceptarea tuturor statelor, s-ar ajunge la treaba aia inscrisa in analele democratiei: „majoritatea castiga”. Altfel, in conditiile actuale ar fi trebuit procedat precum Croatia (care intra-n Schengen din prima, noi….), dar de unde gasim noi reprezentanti/autoritati competenti/patrioti/cu coloana vertebrala care sa ne reprezinte interesele? Noi, pe astia ii alegem de peste 30 de ani: plagiatori/corupti/lasi.

    • Abuzul de putere dat de dreptul la vot nu e sfânt, e demonic. Ca și tine, șteoarfă ruscoptă.

  13. Omul e paralel cu UE si cu strategia,sta degeaba acolo, nu a inteles ca Austria a fost doar instrumentul 1 iar Olanda, prin vot a demonstrat ca era solutia de rezerva

    • Corect,
      A spus si Paleogu acum o luna ca va fi o tara desemnata sa ne respinga oficial, sa incaseze injuraturi. Dar de fapt nu ne vrea nimeni in Schenghen.

    • Tolomac e p.r.o.st, dar nu chiar atat de p.r.o.st. Face galagie pentru voturi pe care spera sa le castige in Romania.

  14. Dacă o acțiune în justiție ar putea fi făcută pe această temă ar trebui sa tina cont că:
    1. Libera circulație a mărfurilor și persoanelor este un fapt cert in UE și nu putem considera că este restrânsă prin acțiuni care vizează securizarea frontierelor care este la libera alegere a fiecărui stat în parte.
    2. Spațiul Schengen este corelat cu securizarea frontierelor și se poate extinde sau restrânge după caz dacă membrii spațiului Schengen considera că există probleme de securitate care impun acest lucru.

    În acest context în urma unei decizii a CJUE probabil s-ar putea ajunge la o extindere a spațiului Schengen fără votul Austriei, iar Austria să fie obligată să-și securizeze frontierele.

    Logic pare posibil, dar nu cred că este probabil.

    • Este o aberatie ce sustii, ar fi ca si cum Austria ar trebui sa renunte la propriile granite prin vointa altora. Nu ne vor si cu asta basta, nu avem cum sa ii obligam. Doar sa ii convingem.
      Degeaba facem spume la gura, nu obtinem nimic asa.

    • @antiUSL
      Juridic este posibil sa fie o aberație.
      Logic ar putea fi posibil având în vedere că legislația europeană are o anumită dinamica de adaptare la context.

    • „legislația europeană are o anumită dinamica de adaptare la context” – vrei să spui că se îndoaie cum bate vântul ?

  15. ,,,un adevăr ROMÂN !
    ,,, felicitări EUGEN TOMAC

  16. Raspuns Comisia Europeana: uite acus…

  17. Bravo! Gata cu diplomatia! Am ajuns la punctul cand ne trebuie alte metode. Una dintre ele este boicotarea produselor si serviciilor Austriece. Pana la un punct! Incepem sa mirosim a fraieri…

  18. Astea sunt povești. Nu poate nimeni să infrânga voința unui stat, și nici să-i anuleze dreptul de veto, sau să-i sancționeze votul.

    • Se poate înfrânge voința unui stat doar în stil Rusia, cu „operațiune specială”.

    • @ Max
      Nimeni nu contestă dreptul de veto al Austriei, dar nici nu poate fi nimeni obligat să-i păzească granițele (toate granițele) sau mai mult, sa plătească orice preț pentru asta.

  19. Pib Austria
    468 miliarde $

    Pib România
    300 miliarde $

    Degeaba facem gălăgie, suntem o țară coruptă și necivilizată, cu o infrastructură jenantă, mult sub Austria dpdv economic.

    • Multumim de info, asta stiam deja ca am fost in Austria deja pe la ei pe la conace.
      Daca sunt asa bogati ce cauta la noi in Romania sa cumpere BCR-ul si mai ales gaze naturale?

  20. De sute de ani,”nobilul veninez „este educat într-un singur mod:dacă vrei să o duci bine fără să muncești , ține in sărăcie lucie (iobăgie) nația asta de români,luându-le tot ce au, sub aparența celor mai cinstite afaceri.Dar ,mai ales nu ii lăsați nici o clipă să ridice capul, să prospere,pentru că lucrul acela înseamnă dispariția voastră.Din când în când,aruncați-le câte un oscior;se vor simți băgați în seamă.In felul acesta veți avea viitorul asigurat pe veci,cu efort minim.

  21. Numai cei curați pot sa stea cu fruntea sus , ceilalți dau din gura ca asta e scenariul ptr. șpăgile luate