G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Guvernul a stabilit modul de acordare și de plată a…

Sursa foto: Pixabay

ULTIMA ORĂ Guvernul a stabilit modul de acordare și de plată a zilelor libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ

Guvernul a stabilit modul de acordare și de plată a zilelor libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ, anunță Ministerul Muncii într-un comunicat, potrivit Eupedu.ro.

„Guvernul a aprobat modul de acordare a zilelor libere pentru părinții care își supraveghează copiii până la 12 ani, în situația suspendării cursurilor sau închiderii temporare a unităților de învățământ. Hotărârea de Guvern stabilește ca zilele lucrătoare până la încetarea situației de urgență decretată, cu excepția celor din perioada vacanțelor școlare, să fie zile libere acordate, la cerere, unuia din părinți.

Reamintim faptul că zilele libere se acordă doar după epuizarea tuturor opțiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfășurarea activității și cu obligația asigurării continuității activității, inclusiv prin decalarea programului de lucru sau implementarea formelor de muncă flexibile.

Cererea pentru acordarea zilelor libere va fi însoţită de o copie a certificatului /certificatelor de naștere al/ale copilului/copiilor și de o declaraţie pe propria răspundere a celuilalt părinte, din care să rezulte că acesta nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni, potrivit Legii nr. 19/2020, și nici nu se află concediu de odihnă sau fără plată.”

Legea 19/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial săptămâna trecută, iar Guvernul a aprobat acum normele de aplicare.

Menționăm că actul normativ stabilește că nu pot benenficia de zilele libere:

  • persoanele aflate în șomaj tehnic,
  • cele aflate în concediu pentru îngrijirea copilului,
  • angajații ai căror soți/soții nu înregistrează venituri.

Modul de plată a zilelor libere acordate părinților:

  • pentru fiecare zi liberă, angajatorul acordă părintelui o indemnizație în cuantum de 75% din salariul de bază, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
  • Indemnizația este asimilată veniturilor din salarii și supusă impozitării și plății contribuțiilor, conform Codului Fiscal.

Citește articolul integral pe Edupedu.ro

FOTO: pixabay.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

7 comentarii

  1. Cum poti munci de acasa cand ai in grija un copil de doi ani iar celălalt părinte este medic si nu poate veni acasa decât atunci când își termină programul? Sau daca e nevoit să plece la serviciu la o ora dupa ce a ajuns acasa pentru ca un pacient internat are probleme? Cum se așteaptă angajatorul ca eu sa pot lucra de acasa in situatia asta? Ce productivitate sau eficiența este așteptată de la mine daca programul de lucru este haotic si fractionat? Cat sa te accepte si angajatorul in situatia asta? Cate zile de concediu de odihna sa ai? Cate zile de medical sa iti dea si medicul de familie? Asta cu munca de acasa si ingrijitul copiilor care iti solicita intreaga atentie nu prea se pupa.

  2. in ce monitor este publicata og privind aplicarea legii 19/2020. e important pentru ce perioada solicita aceste zile libere. daca si pentru perioada de vacanta.
    E IMPORTANT SI PENTRU ANGAJATOR

    • In lege scrie că se acorda zile libere pe toată perioada stării de urgență. In normele de aplicare scrie că se acorda pe toată perioada stării de urgență mai puțin în perioada vacanțelor scolare. Ce sa mai înțelegi….???

  3. ACTUL NORMATIV?

  4. actul normativ de completare a legii 19/2020, care este?

  5. ESTE LEGAL CA CEI DE LA LOCUL DE MUNCA (un depozit auto) SA MA OBLIGE SA IMI IAU ZILE DE CONCEDIU DE ODIHNA , EI SUSTINAND CA IN LEGEA 19/2020 NU SE MENTIONEAZA CATE ZILE AM DREPTUL DE A RAMANE ACASA PENTRU A-MI SUPRAVEGHEA COPILUL PANA LA REINCEPEREA SCOLII?

  6. Cum se procedeaza daca unul din părinți muncește în străinătate?
    Parintele care munceste in țară beneficiaza de aceasta lege?