ULTIMA ORĂ Maia Sandu vrea anticipate sau referendum pentru demiterea sa
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marți seară că va continua să susțină provocarea alegerilor anticipate. Ea nu a spus pașii pe care îi va urma după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul prin care voia să propună pentru a doua oară ca premier o candidată respinsă în primă fază de Parlament.
Ea a făcut o paralelă cu situația din 2015, când oligarhul Vlad Plahotniuc a impus un premier peste voința președintelui Nicolae Timofti și ”a capturat statul”.
Maia Sandu a anunțat că opțiunile sale sunt fie alegerile anticipate, fie declanșarea unui referendum pentru demiterea sa.
”Eu le-am promis oamenilor că vom face ordine. Pentru asta am obținut voturile. Nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor semnează alianțe pentru păstrarea fotoliilor și intereselor. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Ori la alegeri Anticipate, ori la Referendum”, a spus Maia Sandu.
Ea a spus că reformele sunt imposibile cu actualul parlament: ”cum să facem reforma justiției cu cei care sunt în Parlament după ce au furat miliarde?”
Context. Curtea Constituțională a declarat marți neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie curent, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, transmite Radio Chișinău. Curtea a admis parțial sesizarea depusă de deputații din Partidul Socialist, pro-rus.
Maia Sandu voia ca, prin re-desemnarea Nataliei Gavriliță după ce aceasta picase la primul vot din Parlament, să provoace și a doua cădere la vot a unui guvern propus, ceea ce ar fi putut declanșa alegerile anticipate.
Maia Sandu vrea să declanșeze alegerile anticipate după demisia guvernului Chicu, dat fiind că țara este acum într-o profundă criză politică: președinția e controlată de Maia Sandu (pro-europeană, pro-reforme), în timp ce majoritatea parlamentară e asigurată de alianța a două partide anti-reformiste și pro-ruse: Partidul Socialiștilor – controlat de Igor Dodon, și Partidul Șor – controlat de oligarhul Ilan Șor, dat în urmărire internațională în mai multe dosare de corupție.
Curtea Constituțională a decis că președintele și grupurile parlamentare trebuie să înceapă noi consultări pentru desemnarea unui nou candidat la postul de premier.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii