G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Maia Sandu vrea anticipate sau referendum pentru demiterea sa

Foto: Președinția Republicii Moldova

ULTIMA ORĂ Maia Sandu vrea anticipate sau referendum pentru demiterea sa

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat marți seară că va continua să susțină provocarea alegerilor anticipate. Ea nu a spus pașii pe care îi va urma după ce Curtea Constituțională i-a anulat decretul prin care voia să propună pentru a doua oară ca premier o candidată respinsă în primă fază de Parlament.

Ea a făcut o paralelă cu situația din 2015, când oligarhul Vlad Plahotniuc a impus un premier peste voința președintelui Nicolae Timofti și ”a capturat statul”.

Maia Sandu a anunțat că opțiunile sale sunt fie alegerile anticipate, fie declanșarea unui referendum pentru demiterea sa.

”Eu le-am promis oamenilor că vom face ordine. Pentru asta am obținut voturile. Nu am să stau să mă uit cum frăția penalilor semnează alianțe pentru păstrarea fotoliilor și intereselor. Nu avem dreptul să permitem recapturarea instituțiilor statului. Ori la alegeri Anticipate, ori la Referendum”, a spus Maia Sandu.

Ea a spus că reformele sunt imposibile cu actualul parlament: ”cum să facem reforma justiției cu cei care sunt în Parlament după ce au furat miliarde?”

Context. Curtea Constituțională a declarat marți neconstituțional decretul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, din 11 februarie curent, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de prim-ministru, transmite Radio Chișinău. Curtea a admis parțial sesizarea depusă de deputații din Partidul Socialist, pro-rus.

Maia Sandu voia ca, prin re-desemnarea Nataliei Gavriliță după ce aceasta picase la primul vot din Parlament, să provoace și a doua cădere la vot a unui guvern propus, ceea ce ar fi putut declanșa alegerile anticipate.

Maia Sandu vrea să declanșeze alegerile anticipate după demisia guvernului Chicu, dat fiind că țara este acum într-o profundă criză politică: președinția e controlată de Maia Sandu (pro-europeană, pro-reforme), în timp ce majoritatea parlamentară e asigurată de alianța a două partide anti-reformiste și pro-ruse: Partidul Socialiștilor – controlat de Igor Dodon, și Partidul Șor – controlat de oligarhul Ilan Șor, dat în urmărire internațională în mai multe dosare de corupție.

Curtea Constituțională a decis că președintele și grupurile parlamentare trebuie să înceapă noi consultări pentru desemnarea unui nou candidat la postul de premier.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. De unde se vede ca si Moldova si noi avem acelasi sistem conceput expres pentru paralizie a statului si domnie a mafiei in care functionarul public cu cea mai mare reprezentativitate, presedintele, ales prin vot direct, nu poate trimite acasa o sleahta de corupti strecurati in parlament pe baza prezentei pe liste la alegeri, care prezenta se obtine prin coruptie, relatii, aranjamente etc.

    • Moldova e tara parlamentara, acum mafia din parlamentul Moldovei nu are solutii bune, daca declanseaza referendumul de demitere atunci lumea masiv va vota pentru Maia Sandu si dinsa va iesi invingatoare cu inca si mai multa sustinere, daca se organizeaza alegeri anticipate lume la fel voteaza masiv cu Maia Sandu

    • Sleahta de corupti, cum le spui, e votata tot de popor, ca si presedintele. Au un mandat imperativ, fie ca sunt corupti sau nu. Iar constitutia spune ca daca majoritatea sustine un candidat ca premier, presedintele trebuie sa il numeasca sa faca un guvern. Asa e peste tot in democratiile parlamentare. Faptul ca maiei sandu nu ii place candidatul ca nu e de la ea din partid prea putin conteaza.

    • Tocmai asta e si ideea, Maia Sandu merge la riscul de a incalca constitutia ca apoi parlametul sa incerce sa o demita prin referendum, ceea ce nu va putea face deoarece oamenii vor vota masiv ca Maia Sandu sa ramina presedinte. Acest parlament nu mai este reprezentativ, daca ar fi miine alegeri parlamentare anticipate atunci Maia Sandu ar acumula minimum de 2 ori mai mult, iar dodon si sor de 2 ori mai putin. Sor si Dodon nu au fost votati ca sa fure miliardul si sa faca limba rusa limba de stat, si inca multe legi care au fost votate de alianta plahotniuc-sor-dodon in decembrie 2020. Poate nu stii dar dodon e condus direct de un departament special kgb care ii transmitea prin fax discursurile sale pe care el le rostea din numele Moldovei, asa aberatii nici in Africa nu gasesti, va recomand sa mai cititi noutatile legate de Moldova sa fiti la curent.

  2. Interesant ca face paralela cu plahotniuc care a trecut peste vointa presedintelui si si-a impus premierul… Acum sandu face fix la fel: calca peste constitutie ca sa isi impuna premierul. Cu ce e mai breaza maia sandu decat plahotniuc pe care il acuza ca a fost un dictator autoritar? Ea ce este?

    • Ametitule, nu ai inteles nimic.
      Ea respecta vointa Curtii Supreme si nu impune nici un guvern corupt ca Plahotnic.

    • Mai rusnacule, platoniuk e hot notoriu urmarit international, si-a insusit jumatate din RM. Nu ti-e rusine s-o compari pe Maia Sandu cu el?

    • Erou, dar tu nu înțelegi, e ok

    • ametit esti tu, amice… curtea suprema e una, curtea constitutionala e alta. constitutia spune ca e desemnat premier candidatul sustinut de majoritatea parlamentara. punct. asta a spus si curtea constitutionala acum. oaia sandu, in schimb, zice ca asta se aplica doar in conditii normale si ca acum nu sunt conditii normale si ca nu va respecta constitutia.
      acum ai inteles?

    • Dodoane, tu ești?

  3. @Hans cred ca nu ai inteles. Maia Sandu, NU vrea sa-si impuna premierul. Din contra, vrea ca premierul si implicit guvernul propus de ea, sa fie respins pentru a doua oara. Conform Constitutiei, numai asa pot avea loc alegeri anticipate, in urma carora, sa rezulte un parlament majoritar pro-european, asfel incat, reformele atat de necesare si asteptate, promise de ea, sa poata fi infaptuite.

    • baieti, sunteti toti pe langa si ati picat in plasa oaiei sandu… la anticipatele dorite de voi o sa intre in parlament „proeuropeanul” usatii cu vreo 15 la suta. proeuropenii de la psrm o sa aiba si ei vreo 30%. mai intra si proeuropenii lui sor cu 10% cel putin. restul o sa fie de la pas, care o sa faca opozitie inca 4 ani.
      acum ati priceput de ce anticipatele nu sunt o solutie pentru proeuropeni? cu placere.

    • @hans, ultimele sondaje ii dau lui Usatii 6%, lui Dodon 20% iar lui Maia Sandu 53%, deoarece oamenii stiu foarte bine cine si ce prezinta, propaganda rusa e cam cioplita cu toporul daca sa ajuns ca Maia Sandu sa fie comparata cu mafiotii Sor Dodon Plahotniuc, se pare ca nu va platit leeafa timp si in semn de protest incepeti sa aberati, fiti atenti ca aici nu e chat rusesc

    • @ion
      Faci parte probabil dintre trolii lui alaiba ca numai astia o pupa undeva pe oaia sandu si nu accepta alta parere. Sondajele, chiar si alea masluite de arcadie nu ii dau mai mult de 45 la suta pasului. Restul e psrm sor usatii. Sa te vad atunci cum mai explici vointa poporului. Probabil o sa vrei iar anticipate pana iese pas majoritar. Ma indoiesc. Am vazut ce a facut pcrm cand avea 70 de deputati. Am vazut ce a facut si pas ppda cand era la guvernare. Forme fara fond acesti proeuropeni. Nu sunt basarabean si nici unionist, din contra, stati acolo si nu incurcati romania cu prostiile voastre, cu separatisti si cu rusi.

  4. Basarabenii ii sa steie acolo in haznaua lor ruseasca, sa nu mai deie navala peste noi aici la buletine. Sunt niste nespalati nerecunoscatori, nu merita nici un colt de paine uscat, iar la noi in tara sunt bagati la inaintare.

    • Corect, romania le repara gradinite, le face gazoduct, le da granturi, burse la studenti, cetatenie si pasaport, subventii pt agricultori, locuri de munca, ajutor nerambursabil de 100 mil de euro si moldovenii vorbesc ruseste la scoala si la magazin si pe strada si voteaza cu prorusii. Nu mai zic de ue care le da milioane de euro gratis, le trage spa, camalizare, le face drumuri si moldovenii tot injura europa si regreta urss.

    • Catalin judeci ca unu cu 4 clase.Nu ai inteles ca dupa ce Putin isi face mendrele in Moldova urmam noi cei din Romania.Asa ca decat sa avem noi probleme aici mai bine sa aiba rusii in Moldova.