G4Media.ro

Ministerul Finanțelor propune amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni pentru…

Foto: Pexels.com

Ministerul Finanțelor propune amânarea ratelor la bănci timp de 9 luni pentru firme și cetățeni. Amânarea se va face la cerere, prin telefon și email, fără a fi nevoie de certificat de urgență

UPDATE: Într-o postare pe Facebook, Florin Cîțu a spus că amânarea plății ratelor se va aplica atât pentru persoanele fizice, cât și pentru persoanele juridice.

Articol inițial: Florin Cîțu, ministrul Finanțelor, a anunțat miercuri la Realitatea TV că va propune o ordonanță de urgență în ședința de guvern de joi prin care plata ratelor la creditele bancare să poată fi făcută pentru maximum 9 luni la cererea clienților.

Dacă guvernul va aproba propunerea, amânarea la plată se va face pentru toate tipurile de credite, a spus Cîțu.

El a adăugat că cererea de amânare se va face telefonic, urmând să fie confirmată de bănci printr-un email.
”Nu va fi nevoie din partea clienților de nici un certificat de urgență”, a spus Cîțu.

”Am discutat această propunere cu BNR și sistemul bancar. Băncile nu vor avea probleme de finanțare. Nu există nici un fel de limită în ceea ce privește tipul de credit, amânarea se va face doar la cererea clienților. Se va aplica întregului sistem bancar”, a mai declarat Florin Cîțu.

Ministrul Finanțelor a mai spus că nu va exista pericolul ca, după încheierea perioadei de grație, clienții să fie obligați să plătească într-o singur lună mai multe rate cumulate.

BNR a aprobat marți măsuri care ar permite sistemului bancar să ia o asemenea decizie fără a le periclita situațiile contabile.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. F A B U L O S !!

    Cand a fost treaba cu legea Darii in Plata , acelasi sistem bancar s-a opus foarte vehement (cu toate ca aveau de castigat casele romanilor – care pana atunci oricum cotizase la rate , ani de zile ) , pana a futut legea , evident , cu ajutorul jegurilor de la ccr !!

    • Păi acum suntem in „alta paradigmă” 🙁 (era să bag un 🙂 din greseala).
      Probabil ca bancile vor lua credite „fără număr” cu dobândă spre 0 de la BCE / situația este atât de complicată dpdv economic si financiar, si mai ales evolutiile pe termen scurt-mediu, încât cere măsuri care acum 2 luni păreau suprarealiste.

    • E fix aceeasi paradigma: iresponsabilii sunt salvati, ca intotdeauna, pe banii celor responsabili.
      Business as usual. Doar impachetarea este alta.

    • 9 luni, nu e prea mult ? Inteleg maxim 2-3 luni pana trece valul asta! Dar 9 luni! Romanu o sa si uite, o sa zic, bag… nu le mai dau nimic!

      Asta este o miscare pentru a mentine piata imobiliara la valorile aberante din prezent! Catule, nici nu stii cat de mic incepi sa fii!

      Un guvern iresponsabil si inconstient! Ia zi Catule, de ce nu opresti exportul de alimente ? Vindem tot, si in cateva sapt incepe foametea in romania ? e Adevarat Catule ?

    • Sanitare, eu, știi , ca sunt de acord cu modul tău de gândire!

  2. Unde propune? Ca de gargara ăstuia suntem sătui,

    • Cu leasingurile cum ramane ?Si acestea vor fi amenajate la plata sau se va prelungi perioada de creditare ?

    • Tacule nu te cred . ai mai dat tu comunicate de presa ca amani declaratii fiscale, plati, si ce-ai facut? tehnici de-astea sa platesca angajatorii ajutoare ca le dati voi inapoi le-am vazut la concediile medicale. nu te mai arunca in declaratii inainte de a veni cu legea aprobata. cand dai o lege pune si metodologia de aplicare, nu arunca cu promisiuni in periaoda aceasta. mai mult duci in eroare decat sa rezolvi.
      la somajul tehnic de exemplu: ce inseamna capacitate financiara? de ce unul care si-a protejat afacerea sa nu benefizieze de somaj tehnic daca nu mai merge treaba? avea bani ptr o investitie, acum nu o mai face si trrebuie sa dea banii ptr somaj tehnic? ce lege este aceasta.

  3. Daca tot e 100% online e bine. Nu vrea lumea sa umble prin diferite sedii ca au mai fost unii prin trecut de tipau ca li se fura nu stiu ce bla bla. Totul 100% online e bine.

  4. Serios acum , am o rata egala cu salariul minim pe economie , la cere s-ar putea adauga propria rata de 2.000 ron injumatatita. Total 2.200 ron net. Nimic mai mult nimic mai putin.

    • Eu sunt multumit cu amanarea.

  5. Oau, masurile adoptate in Ungaria sunt bune si la noi?
    Ce pilula amara a trebuit sa inghita aiurescu…

  6. Deci muie la toti care au cumparat cu banu jos. Suferiti in sange, fraierilor, daca erati baeti destepti, luati credite pana la limita de indatorare si asteptati sa va salveze guvernu „liberal”.

    • Sincer nu e vina niciunui guvern din Romania, oricare era el la putere acum.
      Problema este sistemul financiar FIAT. Daca eram pe gold standard nu se puteau face deficite asa de mari, insa acum (din 1971 mai exact) se poate devaloriza moneda la infinit (currency debasement) prin deficit bugetar, prin credite cu dobanda 0 sau negativa de la bancile centrale, prin operatiuni repo sau operatiuni permanente.
      Vreti sa scapati de acest sistem?
      Cumparati tot aurul si argintul de pe piata cat timp este subevaluat.

    • Aurul sta la trezorerie, nu la tine acasa. Ti-l da BNR cand vrea ea, nu cand iti trebuie tie. Si la o adica poate fi usor nationalizat, mai usor decat banii peshin.

  7. Pt ca exista persoane care nu-si pierd job-ul si vor sa scape de credit cat mai repede.

  8. Populism gretos…oricum, cine amana sa nu se bucure prea tare, ca nici nu mai pot lua alte credite…PSD=PNL=aceeasi mizerie

  9. Cu executările silite de cămătari de creanțe cum ramine sunt mii de familie care vormuri de foame mulți vor întra în șomaj tehnic , din șomajul tehnic se oprește bani pentru executare

  10. Cum ramine cu executările silite de către cămătari de creanțe,vor fi mulți care vor întra în șomaj tehnic, și din șomajul tehnic se opreste bani, nu era normal cum sa luat decizia cu ratele bancare, sa se ia aceiași decizie sicu executările silite de recuperatori , sau oprit executările făcute de ANAF

  11. Buna ziua!Suntem duși cu zaharelul în contextul în care celelalte țări au adus la cunoștiință băncilor masura de amânare deci,nu au pus oamenii să mai facă cerere.Asta înseamnă ASUMARE POLITICA nu recomandări tergiversate:noi vrem dar nu ne amestecăm în activitatea băncilor.De aceea era necesară oug 114!!Poate învățăm că ceea ce este în folosul cetățeanului este un bun primit,nu trebuie contestat!!!Si pe al nostru îl cheamă Orban dar este Ludovic !!!!nu Victor(Ungaria).

  12. daca golesc cardurile de credit acum ma incadrez? 9 luni este foarte mult, oricum, dar…Pirtzu nu stie decat bombe. Eu inteleg asa: statul nu are bani pentru ca nu da nimic. Eu, de exemplu, vreau plata concediilor medicale din 2018 de la Prahova. Dar ei nu au bani, ei zic asa: sa plateasca patronii salariile si le returnam banii mai tarziu, acum zic sa amane bancile returnarea creditelor, la TVA nu stiu cum sta treaba, din ce am mai auzit s-a returnat.

  13. Românii iubesc bancile sau le sunt indiferente până în momentul în care românii accesează un credit (sau mai multe). Chiar și în prima lună după ce accesează creditul, românii încă mai vorbesc de bine banca.

    Începând cu prima rată, însă… vine greul. Hai că prima rată trece cum trece. Dar trec așa vreo 3-5 ani și atunci apare momentul când românul începe să înjure sistemul bancar.

    În care, apropo, nu l-a băgat nimeni cu sila. Putea sta liniștit cu rabla lui, în chiria lui sau in casa părinților – dacă nu-și permitea o mașina noua, o casa cu etaj etc. Dacă nu și le permitea, dar le voia neaparat, păi a trebuit să acceseze un credit. Or creditul costă…

    Nu am vrea ca banca să ne dea credite cu dobânda zero?

    • in 2020 se dadeau credite/imprumuturi cu dobanda negativa, dar nu la populatie. asa ca da, de ce sa nu doreasca si populatia credite cu dobanda macar zero?

    • Daca banca ar da bani fara sa ii mai ceara inapoi….eee, ce multumiti ar fi atunci romanasii fara creier care se indatoreaza desi ei sunt rupti in fund.

  14. Dar cu chiriastii nu faceti nimic? Incurajati indatorarea la banci, nu economisirea..
    E un fel de favor acordat celor care n-au avut rabdare si au luat credit. Prin asta vreti sa le confirmati alegerea si sa ii indemnati in continuare sa se inregimenteze la banci.

  15. Fara pomeni si fara nicio amanare!
    Intai sa se taie pensiile speciale, sa fie concediati bugetarii de lux si apoi toate sinecurile din sistem. Nu sa plateasca toata lumea pentru ca unii sa o frece pe bani multi sau altii sa se indatoreze fara cap, desi ei sunt rupti in fund. Sunt de acord cu amanarea ratelor doar pentru cei care in situatia in care raman fara job isi mai pot plati ratele pentru inca 5-6 luni. Asta inseamna ca au gandit si au avut o rezerva pentru situatii de urgenta. Pentru ceilalati prosti, nicio amanare.

  16. Jos cu USL-ul. Penelistii au zis 3 luni, au venit ieri pesedistii si au zi 6 luni, acum vin iar penelistii si zic 9 luni, maine vin pesedistii si zic 12 luni iar cererea se va face prin telepatie….

    Priviti javrele cum se intrec in propuneri care nu se vor realiza niciodata! De eliminarea Pensiilor Speciale Democrate ce se mai aude? Si cu astea tot asa v-ati laudat, cand unul cand altul si pana la urma doar s-au mai marit putin!

  17. Da, mi-a trebuit mult sa înțeleg cum poți sa fentezi băncile! Iei un credit maxim pe cea mai mare perioada posibila, pentru ca din 10 în 10 ani „se întâmplă” ceva neprevazut și scapi….

  18. Buna seara!Sunt păreri pro și contra!!Economic vorbind,nu este convenabil pentru nimeni,nici pentru cei cu credite nici pentru bănci dar,trebuie să ne asumăm toți niște riscuri create de epidemie.Nu este o situație care se întâmplă luna de luna sau an de an,s-a întâmplat acum!!!Iar dacă cei din horeca au fost puși în fața faptului și li s-a inchis activitatea fără să îi întrebe nimeni ce părere au ,pot și alții să fie puși în fața faptului că la rândul lor vor încasa mai târziu. Dacă se poate în restul tarilor din toată lumea ca băncile să suporte și niște pierderi pentru un anumit timp,atunci și băncile din România vor trebui să se alinieze!!!!Cum o țară și majoritatea firmelor vor funcționa pe deficit,vor funcționa și băncile în acest sistem!Si atâta compasiune pentru bănci!!!In Ungaria a fost prima măsură economică după achiziționarea materialelor sanitare pentru epidemie!!!Dar acolo este premier Victor Orban nu Ludovic!!!