G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea să scutească de impozit firmele din sectorul…

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ULTIMA ORĂ Ministerul Finanțelor vrea să scutească de impozit firmele din sectorul Horeca timp de 90 de zile / Păcănelele, scutite de taxe pe perioada stării de alertă

Ministerul Finanțelor vrea să scutească firmele din domeniul Horeca (turism, restaurante) de plata impozitului pentru o perioadă de 90 de zile din acest an, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență pus marți în dezbatere publică și care va fi discutat în ședința de guvern de astăzi.

De asemenea, firmele care organizează jocuri de noroc (păcănele) sunt scutite de plata taxelor specifice pe perioada stării de alertă, dat fiind că activitatea lor este suspendată.

În plus, Ministerul Finanțelor vrea să scutească de plata TVA livrările, importurile și achizițiile intracomunitare de măști de protecție individuale și de ventilatoare mecanice pentru contituirea rezervei strategice a UE – ambele fiind echipamente necesare în lupta împotriva pandemiei de coronavirus.

O altă măsură propusă de Finanțe este prelungirea până pe 25 octombrie a următoarelor măsuri:
– nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități de întârziere, conform Codului de procedură fiscală, pentru obligațiile fiscale care au devenit scadente după data de 21 martie 2020, reglementată de art. VII din OUG nr. 29/2020;
– nu se calculează și nu se datorează dobânzi și penalități, conform Codului de procedură fiscală, pentru plata cu întârziere a ratelor din graficele de eșalonare, reglementată de art. XII din OUG nr. 48/2020;
– măsurile referitoare la suspendarea executării silite, reducerea semnificativă a perioadei de soluționare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opțiune de rambursare, suspendarea termenului de prescriere, suspendarea condițiilor de menținerea eșalonărilor la plată etc.

Citește mai jos proiectul integral de OUG privind unele măsuri fiscale, modificarea unor acte normative și prorogarea unor termene

ART. I

(1) Contribuabilii obligați la plata impozitului specific unor activități, potrivit Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru anul 2020, nu datorează impozit specific pentru o perioadă de 90 zile.

(2) Pentru aplicarea alin. (1), contribuabilii recalculează, în mod corespunzător, impozitul specific stabilit potrivit Legii nr.170/2016, aferent anului 2020, prin împărțirea impozitului specific anual la 365 de zile calendaristice și înmulțirea valorii rezultate cu diferența dintre numărul de 365 de zile calendaristice și numărul de 90 zile.

(3) Contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. IX din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, pentru recalcularea impozitului specific anual potrivit alin.(2), scad și perioada în care au întrerupt activitatea total sau parțial din cauza stării de urgență.

(4) Impozitul specific unor activități determinat potrivit alin. (1) – (3) se declară și se plătește potrivit art. 8 din Legea nr. 170/2016.

ART. II

(1) Sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de măști de protecție individuale și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, necesare pentru constituirea rescEU – rezerva de capacități a Uniunii Europene, efectuate către instituțiile publice responsabile cu constituirea acestei rezerve, până la data de 1 octombrie 2020. Furnizorul justifică scutirea de TVA cu declarația pe propria răspundere cu privire la destinația bunurilor, pusă la dispoziția sa de instituția beneficiară, cel târziu la momentul livrării.

(2) Sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată importurile și achizițiile intracomunitare de măști de protecție individuale și ventilatoare medicale pentru terapie intensivă, efectuate de către instituțiile publice responsabile, pentru constituirea rescEU – rezerva de capacități a Uniunii Europene, până la data de 1 octombrie 2020. Scutirea de TVA pentru importul de bunuri se aplică pe baza declarației pe propria răspundere a instituției beneficiare, care se depune la organul vamal competent la momentul importului.

 

ART.III

(1) Taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, cu completările și modificările ulterioare, nu sunt datorate de către operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale pe perioada stării de alertă în care activitatea desfășurată de aceștia este suspendată, conform prevederilor legale în vigoare.

(2) Pentru anul 2020, prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009, taxele aferente autorizațiilor de exploatare a jocurilor de noroc pentru care se prevăd termene de plată trimestriale, respectiv cele prevăzute pentru 25 iunie și 25 septembrie, se modifică, iar operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale care se încadrează în categoriile respective, sunt obligați să declare și să plătească obligațiile aferente care le revin din taxele anuale pentru perioada de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la 31 decembrie 2020, lunar, până cel mai târziu pe data de 25 a lunii în curs pentru luna următoare. Taxele lunare datorate pentru anul 2020 se calculează prin raportare la obligația anuală fracționată la nivel de lună. Pentru data de 25 decembrie 2020, operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale pentru care Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 prevede termene de plată trimestriale și care dețin autorizații de exploatare a jocurilor de noroc în vigoare, sunt obligați să declare și să plătească integral obligațiile trimestriale aferente primului trimestru al anului 2021.

(3) În anul 2020, pentru autorizațiile de exploatare a jocurilor de noroc tradiționale în vigoare la data în care activitatea desfășurată de aceștia a fost suspendată pe perioada stării de urgență/alertă și pentru care nu a fost dispusă măsura suspendării, revocării sau anulării autorizațiilor de exploatare, după caz, valoarea taxelor anuale aferente prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009 se recalculează prin diminuarea valorii acesteia cu valoarea corespunzătoare numărului de zile în care activitatea a fost suspendată ca rezultat al aplicării măsurilor privind evitarea răspândirii virusului SARS-CoV-2 și pentru care legislația în vigoare a stabilit că nu se datorează taxe de exploatare a jocurilor de noroc. La calculul actualizat al taxei datorate se va avea în vedere 360 de zile/an. Operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale sunt obligați să recalculeze, să declare și să plătească valoarea actualizată, după caz, a taxelor anuale datorate. La primul termen de plată operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale sunt obligați să regularizeze obligațiile declarate și să plătească obligațiile care le revin prin depunerea unei declarații rectificative sau a unei declarații care să cuprindă obligațiile actualizate, după caz. În situația în care, pentru autorizațiile de exploatare a jocurilor de noroc tradiționale în vigoare operatorii care exploatează jocuri de noroc tradiționale au declarat și plătit obligațiile reprezentând taxe de exploatare a jocurilor de noroc integral, la termenele prevăzute în Ordonanța de urgență a Guvernului nr.77/2009, la următorul/următoarele termen/termene de plată se va proceda la regularizarea obligațiilor datorate. Sumele rezultate din regularizare pot fi doar pozitive sau cel mult pot avea valoarea zero. În situația în care regularizarea nu este posibilă la primul termen de plată, se va proceda în mod corespunzător la fiecare termen de plată ulterior, până la momentul în care, ca rezultat al regularizării, obligațiile datorate sunt diferite de zero.

(4) Neîndeplinirea obligațiilor prevăzute la alin. (2) și (3) atrage revocarea autorizațiilor de organizare a jocurilor de noroc deținute de operatorii în cauză și plata integrală a obligațiilor care le revin conform prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.77/2009.

 

ART.IV

Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33/2020 privind unele măsuri fiscale şi modificarea unor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 260 din 30 martie 2020, aprobată cu completări prin Legea nr. 54/2020, se modifică după cum urmează:

  1. Alineatele (11), (2) și (3) ale articolului 1 se modifică și vor avea următorul cuprins:

„(11) Contribuabilii plătitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare şi plată prevăzut la art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, precum și contribuabilii plătitori de impozit pe venitul microîntreprinderilor, care achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenele scadente, 25 iulie 2020 inclusiv, pentru trimestrul II, respectiv 25 octombrie 2020 inclusiv, pentru trimestrul III, beneficiază de o bonificație de 10% calculată asupra impozitului datorat trimestrial/plății anticipate trimestriale.

(2) Prevederile alin. (1) și alin. (11) se aplică în mod corespunzător și pentru contribuabilii care intră sub incidența prevederilor art. 16 alin. (5) din Legea nr. 227/2015, cu modificările și completările ulterioare. Acești contribuabili beneficiază de bonificația prevăzută de alin. (1) dacă achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins în perioada 25 aprilie – 25 iunie 2020 inclusiv și respectiv de alin. (11) dacă achită impozitul datorat trimestrial/plata anticipată trimestrială până la termenul scadent cuprins, după caz, în perioada 26 iunie – 25 septembrie inclusiv, și în perioada 26 septembrie – 25 decembrie 2020 inclusiv.

(3) Prevederile alin. (1) și alin. (11) se aplică în mod corespunzător și de către contribuabilii care intră sub incidența Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activități, pentru impozitul pe profit/plata anticipată trimestrială aferente trimestrelor I, respectiv pentru trimestrele II și III ale anului 2020, determinat pentru activitățile desfășurate, altele decât cele corespunzătoare codurilor CAEN prevăzute de lege.”

 

ART.V

Art. III din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 90/2020 pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr. 6/2019 privind instituirea unor facilități fiscale, precum și pentru modificarea altor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 459 din 29 mai 2020, se modifică după cum urmează:

„Art. III – (1) Termenul prevăzut la art. VII alin. (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 29/2020 privind unele măsuri economice și fiscal-bugetare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 din 21 martie 2020, se prorogă până la data de 25 octombrie 2020 inclusiv.

(2) Termenul prevăzut la art. XIII alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 48/2020 privind unele măsuri financiar-fiscale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 319 din 16 aprilie 2020, se prorogă până la data de 25 octombrie 2020 inclusiv.”

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Spui Citu, spui PNL, spui LOBBY si comision! Citule, unde sunt banii mei pe concediile medicale din 2018 si 2019?!

    • @ion din balon:
      Exact acolo unde sunt si indexarile anuale ale pensiilor din ultimii trei ani ! 🙂

      PS. Spui Dragnea, spui PSD, spui taiat indexari pensii !

    • Întreabă-l pe PSD, geniule, ca PSD a guvernat in perioada respectiva…. Lol

  2. nu putea sa fie o scutire de impozit pentru cercetari in biotehnologie, sau robotica, ci pentru… pacanele, vai de economia noastra si de tara noastra si de poporul care tot cu hoti voteaza

  3. Să plouă cu păcănele! Chiar aveau nevoie băieții de această scutire, până își vor reface profitul va trece multă vreme. Exact păcănelele trebuiau scutite de dări… vai de capul nostru! O fi vreun interes la mijloc, altfel nu se explică de nicio culoare, știe Căcâțu despre ce e vorba!…

    • Pai e normal sa nu datorezi taxe, cât timp ai activitatea suspendata, indiferent de domeniu, nu numai pacanele

    • Consilierul personal al prim-ministrului Orban, Sorin Constantinescu: carieră de aproape trei decenii în sectorul jocurilor de noroc, în funcții de antreprenor, manager, lider de asociație, cu specializări în combaterea spălării banilor, a fraudelor de acest tip și în studierea și prevenirea dependenței de jocuri de noroc. El a activat foarte intens de-a lungul acestor trei decenii, nu numai ca om de afaceri, ci mai ales ca expert în domeniu.

      atat de simplu…

  4. Fratilor, imi explica si mie cineva: de unde obsesia asta cu PACANELE???

    Care e faza, frate? Are careva din guvern businessul asta pe tara? Nu inteleg, pe bune. Si nu-s ironic. Chiar nu inteleg de unde obsesia asta. Chiar nu reusim sa ne mai facem bine in tara asta? Pacanelele sunt de importanta strategica? Vai de noi.

    Nu astept nimic de la guvern; ca antreprenori, ne ridicam noi cumva. Dar macar bataia asta de joc sa inceteze. M-as astepta ca pacanelele (care produc dependenta si saracesc zeci de mii de familii) sa fie impozitate super mult. Sa mai faca rost de bani pentru acele proiecte „nu avem bani”.

    • Corect.
      Culmea este ca acele pacanele au continuat online, deci de ce scutire de impozite?

    • Tipul care are maxbet e de la PNl …de aici obsesia cu pacanelele….

      Practic omul nu mai face bani ptnca nu are voiensa primeasca oamenii la ruleta si sloturi.

  5. Am stat inchis 2 luni de zile in care am pierdut cu indulgenta 1 miliarde jumate, 2 miliarde profit. In astea 2 luni, eu si cu inca 3 rude am prmit 80 de milioane, din care aproape 40 de milioane trebuie sa le dam la anul inapoi. Nu 80 de milioane de persoana, ci toti 4 la un loc. Efectiv, am primit un pic peste 500 de RON de persoana pe luna. Si asta e singurul ajutor pe care o sa-l primim. Nu suntem scutiti de taxe, impozite sau de plata utilitatilor. Astea tot trebuie sa le platesc. Am de platit aproape un miliard impozt pe profit. Eu nu ma plang. O sa-mi platesc toate datoriile. Dar totusi, nu pot sa stau si sa nu observ ce domenii sunt ajutate. Pacanele, pe bune?

    • @Nepriceputeanu, No comment! Ai vorbit ca un adevarat comunist!! Nea Nelu si Lenin ar fi mandri de tine. Mama lor de capitalisti care muncesc o viata ca sa aibe o afacere si sa plateasca dari la stat!!!!

  6. Buna ziua!Daca ai suspendat activitatea si incasarile sunt ZERO,ce impozit calculezi?Asta isi bate joc si se face că dă ordonante pentru ceva foarte clar:nu ai încasări,nu ai nici impozit,indiferent cum se numeste;pe venituri microintreprinderi,specific sau pe profit!!!Orice procent(1-3%,10%)înmulțit cu ZERO…..Cat poate să rezulte????