ULTIMA ORĂ Niculae Bădălău scapă de arestul preventiv / Instanța a decis plasarea acestuia sub control judiciar / Decizia este definitivă
Curtea de Apel București a decis, vineri, eliberarea din arestul preventiv a fostului baron PSD Niculae Bădălău și plasarea acestuia sub control judiciar. Decizia este definitivă.
Fostul senator PSD Niculae Bădălău, vicepreşedinte al Autorităţii de Audit a Curţii de Conturi, a fost arestat preventiv, în 28 noiembrie 2022. Procurorii anticorupție îl acuză pe Bădălău că i-ar fi promis unui primar din Giurgiu remiterea a 7% din valoarea unor contracte pentru a atribui lucrările firmei ginerelui său.
Parlamentul l-a revocat pe Niculae Bădălău din funcţia de consilier al Curţii de Conturi şi vicepreşedinte al Autorităţii de audit.
Minuta instanței:
„În baza art. art. 425′ alin. 7 pet. 2 lit. a C.p.p. rap. la art. 205 alin 10 C.p.p. admite contestațiile formulate de inculpații Bădălău Niculae și Matache Elena, împotriva încheierii din data de 28.02.2023, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în dosarul nr. 1977/122/2022/a1.4.
Desființează încheierea din data de 28.02.2023, pronunțată de Tribunalul Giurgiu în dosarul 1977/122/2022/a1.4 și, rejudecând, dispune:
În baza art. 242 alin. 2 C.p.p. și art. 211 și urm. C.p.p., înlocuiește măsura arestării preventive a inculpatului Bădălău Niculae cu măsura controlului judiciar.
Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpatul Bădălău Niculae trebuie să respecte obligațile prevăzute de art. 215 alin. 1 C.p.p, și anume:
a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată, ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție competent – cel în circumscripția căruia se află domiciliul inculpatului, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
in temeiul art. 215 alin. 2 lit. a și d C.p.p., impune inculpatului ca, pe durata controlului judiciar, să nu părăsească limita teritorială a României fără încuviințarea prealabilă judecătorului de cameră preliminară/instanței de judecată și să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan și inculpata Matache Elena.
în temeiul art. 215 alin. 3 C.p.p., atrage atenția inculpatului Bădălău Niculae că, în caz de încalcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Dispune punerea în libertate a inculpatului Bădălău Niculae, dacă nu este arestat în altă cauză.
În baza art. 242 alin. 2 C.p.p. înlocuiește măsura arestului la domiciliu dispusă față de
inculpata Matache Elena cu măsura controlului judiciar
Pe durata măsurii preventive a controlului judiciar, inculpata Matache Elena trebuie să respecte obligațiile prevăzute de art. 215 alin. 1 Cp, și anume:
* să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată, ori de câte ori este chemat;
* să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
* să se prezinte la organul de poliție competent – cel în circumscripția căruia se află domiciliul inculpatei, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemată.
În temeiul art. 215 alin. 2 lit. a și d Cpp, impune inculpatei ca, pe durata controlului judiciar, să nu părăsească limita teritorială a României fără încuviințarea prealabilă judecătorului de cameră preliminară/instanței de judecată și să nu comunice, direct sau indirect, cu martorul Păsat Dan și inculpatul Bădălău Niculae.
În temeiul art. 215 alin. 3 Cpp, atrage atenția inculpatei Matache Elena că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Cheltuielile judiciare rămân in sarcina statului.
Definitivă.
Pronunțată în camera de consiliu, astăzi, 10.03.2023.”
Ce susține DNA
Procurorii DNA îl acuză pe Niculae Bădălău că, în zilele de 9 august 2022 și 19 noiembrie 2022, i-ar fi pretins unui primar de comună să atribuie un contract de peste 7 milioane de lei unei societăți administrate de o rudă a sa. În schimbul acestui “serviciu”, inculpatul ar fi promis că va determina o persoană din conducerea Companiei Naționale de Investiții, asupra căreia a lăsat să se înțeleagă că are influență, să asigure finanțarea a două proiecte depuse la această instituție de primăria respectivă.
Pe de altă parte, în perioada 2021-2022, în contextul derulării unui contract pe care aceeași primărie îl avea încheiat cu aceeași societate comercială, Bădălău, prin intermediul altei persoane cercetate în dosar, i-ar fi oferit primarului mai multe sume de bani pentru ca, în schimb, acesta să efectueze în continuare plățile către firma respectivă, chiar și pentru lucrări neconforme.
În același context, la data de 19 noiembrie 2022, inculpatul Bădălău i-ar fi promis primarului remiterea unui procent de 7% (170.000 euro) din valoarea contractului menționat mai sus, dar și dintr-un viitor contract a cărui atribuire urmărea să o obțină pentru aceeași firmă, de la primăria respectivă.
Ulterior, în data de 25 noiembrie 2022, prin intermediul aceluiași om de afaceri, Bădălău i-ar fi remis edilului 35.000 lei, reprezentând o parte din suma de bani promisă în legătură cu contractul în derulare. În prezent, Bădălău se află în continuare în arest preventive și a demisionat din funcția de la Curtea de Conturi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu