G4Media.ro

ULTIMA ORĂ: OMS declară epidemia de mpox, cunoscută ca „variola maimuței”, urgență…

Sursa foto: Fabrice COFFRINI / AFP

ULTIMA ORĂ: OMS declară epidemia de mpox, cunoscută ca „variola maimuței”, urgență de sănătate globală

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri epidemia de mpox în curs de desfășurare în Africa o urgență de sănătate globală. OMS și-a convocat comitetul de urgență pentru mpox pe fondul îngrijorărilor legate de faptul că o tulpină mai mortală a virusului, clada Ib, a ajuns în patru provincii africane neafectate anterior. Această tulpină fusese limitată anterior la Republica Democrată Congo, transmite CNN.

Experții independenți din cadrul comitetului s-au întâlnit miercuri pentru a-l consilia pe directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, cu privire la gravitatea epidemiei. După această consultare, acesta a anunțat că a declarat o urgență de sănătate publică de interes internațional – cel mai înalt nivel de alarmă în conformitate cu legislația internațională în domeniul sănătății.

Cunoscut și ca PHEIC, acesta este un statut acordat de OMS „evenimentelor extraordinare” care prezintă un risc pentru sănătatea publică a altor țări prin răspândirea internațională a bolii. Aceste focare pot necesita un răspuns internațional coordonat, potrivit organizației.

Centrele Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor au declarat cu o zi înainte epidemia o urgență de sănătate publică de securitate continentală – prima astfel de declarație a agenției de la înființarea sa în 2017.

De la începutul acestui an, peste 17.000 de cazuri și peste 500 de decese au fost raportate în 13 țări din Africa, potrivit Centrelor Africane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, care clasifică epidemia drept un „eveniment cu risc foarte ridicat”. Cel mai mare număr de cazuri – peste 14 000 – este în RDC, care a raportat 96% din cazurile confirmate în această lună.

Mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței, este o boală virală care se poate răspândi cu ușurință între oameni și de la animalele infectate. Se poate răspândi prin contact apropiat, cum ar fi atingerea, sărutul sau sexul, precum și prin materiale contaminate, cum ar fi așternuturi, haine și ace, potrivit OMS. Simptomele includ febră, o erupție cutanată dureroasă, dureri de cap, dureri musculare și de spate, energie scăzută și ganglioni limfatici măriți.

Timp de decenii, boala a fost întâlnită în mare parte în Africa Centrală și de Vest, dar a început să se răspândească și în Europa și America de Nord în 2022. OMS a declarat anterior răspândirea mpox o urgență de sănătate globală în iulie 2022 și a pus capăt acesteia în mai 2023.

Mpox este caracterizat de două clade genetice, I și II. O cladă este o grupare largă de virusuri care a evoluat de-a lungul deceniilor și este un grup genetic și clinic distinct. Clasa Ib este mai transmisibilă și provoacă boli mai grave.

Oficialii OMS au declarat anterior că virusul ar putea fi stăpânit „destul de simplu, dacă facem lucrurile potrivite la momentul potrivit”. Aceștia fac în continuare apel la cooperarea internațională în ceea ce privește finanțarea și organizarea eforturilor de înăbușire a epidemiei.

Organizația a aprobat deja procesul de întocmire a listei de utilizare de urgență pentru ambele vaccinuri mpox și a elaborat un plan de răspuns regional care necesită 15 milioane de dolari, din care 1,45 milioane de dolari au fost deja deblocați din Fondul de contingență al OMS pentru urgențe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Opriți planeta, vreau sa cobor, dar singur.

  2. Asul din maneca ursului.