G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Președintele Iohannis anunță un nou sprijin masiv pentru Republica Moldova:…

ULTIMA ORĂ Președintele Iohannis anunță un nou sprijin masiv pentru Republica Moldova: 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, ajutoare financiare nerambursabile, echipamente și medicamente, plus 6.000 de tone de motorină pentru agricultori

Președintele Klaus Iohannis a anunțat marți la Chișinău un nou sprijin masiv pentru Republica Moldova: 200.000 de doze de vaccin anti-Covid, ajutoare financiare nerabursabile, echipamente și medicamente, plus 6.000 de tone de motorină pentru agricultori. Președintele Iohannis a făcut anunțul într-o declarație comună de presă cu Maia Sandu, noul președinte al Republicii Moldova.

Cei doi șefi de stat au semnat și o declarație comună prin care România își firmă sprijinul pentru reformele din Moldova. Citește textul integral Declarației Comune la finalul articolului.

Maia Sandu a mulțumit României pentru sprijin și a anunțat reforme în justiție, necesare pentru ca Republica Moldova să își continue parcursul european.

Președintele Iohannis a calificat drept ”istorică” victoriei Maiei Sandu în alegerile prezidențiale din 15 noiembrie și a spus că ”acest vot clar în favoarea reformelor reprezintă un semnal în privința direcției în care cetățenii doresc ca Republica Moldova să se îndrepte. Eu sper ca toate forțele politice din Republica Moldova să înțeleagă acest semnal limpede și să nu acționeze în sens contrar”.

Iohannis este primul șef de stat sau de guvern care merge în vizită oficială la Chișinău după ce Maia Sandu și-a preluat atribuțiile de președinte. Președintele Iohannis a refuzat anterior orice întâlnire oficială cu fostul președinte pro-rus Igor Dodon, învins de Maia Sandu în alegerile din noiembrie.

Declarația integrală a președintelui Iohannis:

Mă bucur să mă aflu astăzi aici, la Chișinău, alături de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, pe care doresc să o felicit, și cu acest prilej să subliniez cât de importantă este victoria pe care a obținut-o la alegerile prezidențiale din 15 noiembrie 2020. Îmi permit chiar să spun că este o victorie de o importanță istorică.

Am plăcerea de a fi primul oaspete primit de doamna Președinte Maia Sandu, după preluarea mandatului său. Este, fără îndoială, o confirmare a relației speciale dintre România și Republica Moldova, bazată pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentată pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare am aniversat zece ani, în aprilie 2020.

Mă bucur că această vizită la Chișinău se realizează pe fundalul unui vot masiv al cetățenilor Republicii Moldova în favoarea implementării reformelor democratice, în conformitate cu valorile integrării europene.

Acest vot clar în favoarea reformelor reprezintă un semnal în privința direcției în care cetățenii doresc ca Republica Moldova să se îndrepte. Eu sper ca toate forțele politice din Republica Moldova să înțeleagă acest semnal limpede și să nu acționeze în sens contrar. Numai prin implementarea completă a reformelor la care s-a angajat prin Acordul de Asociere încheiat cu Uniunea Europeană, Republica Moldova poate să devină un stat cu adevărat european, prosper, stabil și rezilient.

Respectarea principiilor și a valorilor democratice, un stat de drept consolidat, o justiție independentă, lupta eficientă împotriva corupției sunt elementele pe care este construită prosperitatea și stabilitatea statelor din Uniunea Europeană. Fără însușirea acestor elemente la nivelul statului, prin reforme, Moldova nu va putea avea o dezvoltare armonioasă și durabilă.

România își dorește ca Republica Moldova să prospere, iar cetățenii săi să se bucure de instituții democratice și puternice, capabile să le asigure securitatea și bunăstarea. Cu aceeași forță și convingere ca și până acum, vom urmări menținerea și promovarea Republicii Moldova ca temă prioritară pe agenda Uniunii Europene și a Statelor Membre ale Uniunii Europene, precum și consolidarea sprijinului Uniunii Europene pentru Republica Moldova.

Doresc să subliniez în mod special că România este și va rămâne prietenul sincer și principalul partener al cetățenilor Republicii Moldova. Prezența mea astăzi aici, investițiile realizate dezinteresat de România și asistența semnificativă pe care România a oferit-o în ultimul an pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 dovedesc acest lucru.

Suntem alături de Președintele Republicii Moldova, doamna Maia Sandu, și suntem pregătiți să furnizăm întreaga asistență de care este nevoie pentru implementarea cu succes a programului său reformator și pentru gestionarea multiplelor crize cu care Republica Moldova se confruntă.

În acest sens, îmi face plăcere să anunț un nou pachet de sprijin din partea României pentru cetățenii Republicii Moldova. Prin acest pachet de sprijin, România are în vedere următoarele:

– Încheierea cât mai rapidă a celui de-al șaselea Protocol adițional la Acordul bilateral privind grantul nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro, vizând prelungirea valabilității Acordului și extinderea domeniilor de cooperare; astfel, vom putea continua și extinde programele bilaterale de asistență de succes de până acum;
– Susținerea procesului de vaccinare anti-COVID-19 a cetățenilor Republicii Moldova, prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin și trimiterea, la Chișinău, în etapa imediat următoare, a unei echipe de experți români, care să împărtășească din experiența României și să ajute la pregătirea Strategiei de vaccinare; este însă necesară o cooperare strânsă cu autoritățile de specialitate ale Republicii Moldova și implicarea acestora;
– România va furniza – așa cum a mai făcut-o – medicamente, echipamente medicale și de protecție pentru îngrijirea pacienților COVID-19;
– Totodată, știu cât de afectați au fost agricultorii. De aceea, România are în vedere sprijinirea agricultorilor din Republica Moldova prin acordarea ca ajutor extern a unei cantități de motorină de aproximativ 6.000 de tone.
– Vom continua sprijinul pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din Republica Moldova, prin realizarea, în 2021, a unei noi contribuții financiare, cel puțin echivalentă cu cea efectuată în noiembrie 2020, respectiv de 250.000 de euro;
– Vom iniția o cooperare aprofundată pe linia justiției şi a luptei anti-corupție;
– De asemenea, avem în vedere semnarea cât mai rapidă a Protocolului de colaborare în domeniul educației pentru perioada 2021 – 2025, care ne va permite să susținem, în continuare, procesul de reformă a sistemului de învățământ din Republica Moldova, precum și acordarea de locuri de studii, cu bursă și fără bursă, în învățământul preuniversitar și superior de stat;
– Totodată, am luat notă de faptul că, la 22 decembrie, s-a aprobat în Republica Moldova inițierea negocierilor pentru Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor și titlurilor științifice și științifico-didactice. Sperăm că semnarea Acordului să se realizeze cât mai repede pentru ca cetățenii Republicii Moldova să poată beneficia de prevederile sale.

De asemenea, Ministerul Apărării Naționale din România va realiza transferul către Republica Moldova a unei donații separate de medicamente și echipamente destinate combaterii pandemiei de COVID-19.

Am convenit cu Președintele Maia Sandu că este importantă continuarea proiectelor comune de interconectare strategică, mai ales în domenii precum energie, infrastructură rutieră și feroviară, comunicații.

Am discutat despre necesitatea continuării, în siguranță, a investițiilor românești în Republica Moldova și am asigurat-o pe doamna Președinte că avem întreaga disponibilitate pentru a realiza investiții în beneficiul tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, confesiunea sau orientarea politică, așa cum am făcut și până acum.

Am fost de acord să depunem împreună eforturi pentru consolidarea comunității de limbă, cultură și istorie dintre România și Republica Moldova și pentru promovarea patrimoniului cultural comun, care este parte integrantă a patrimoniului european.

Totodată, în cadrul discuțiilor, am subliniat relevanța majoră acordată de România reglementării conflictului din regiunea transnistreană cu respectarea integrității teritoriale şi a suveranității Republicii Moldova și, mai ales, fără afectarea viitorului său pro-european.

Pentru a continua dialogul nostru, am adresat doamnei Președinte Maia Sandu invitația de a efectua o vizită oficială la București.

Astăzi, am adoptat împreună o Declarație comună care își propune să consolideze parteneriatul nostru strategic.  Declarația reconfirmă relația bilaterală specială la aniversarea a zece ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, precum și angajamentul Republicii Moldova de a urma parcursul european și de a implementa reformele democratice necesare în acest sens. Am convingerea că preluarea mandatului prezidențial de către doamna Sandu va reprezenta punctul de plecare pentru aprofundarea cooperării bilaterale, în spiritul aspirațiilor europene ale Republicii Moldova, care să ducă la afirmarea sa ca stat modern, european și democratic, în conformitate cu așteptările legitime ale cetățenilor săi.  Vă rog să contați, doamnă Președinte, pe ajutorul meu și al României!

Declarațiile președintelui Maia Sandu:

România a fost o susținătoare a Republicii Moldova și la bine și la greu. Vă mulțumesc pentru rolul jucat de România în dezvoltarea Republicii Moldova. România a renovat grădinițe, școli, chiar sate întregi. Zecii de mii de elevi moldoveni au învățat în școli din România, pot merge la școală cu autobuze puse la dispoziție de România

România a oferit un ajutor foarte generos pentru gestionarea pandemiei Covid, medicii români au lucrat câteva săptămâni cot la cot cu medicii noștri. Vă mulțumesc frumos. România a venit și cu investiții strategice, precum conducta Iași – Ungheni – Chișinău, precum și cu deschiderea pieței românești pentru produsele din Moldova

Accentuez deschiderea noastră față de investițiile românești, dar și necesitatea ca noi să fim mai deschiși față de protejarea investițiilor străine. E cu atât mai important să reformăm justiția și să ducem o luptă eficace împotriva corupției, presiunile abuzive împotriva cetățenilor trebuie să înceteze

Ne bucurăm de deschiderea României de a oferi vaccinuri Republicii Moldova, în primă fază lucrătorilor din domeniul medical. Contăm pe sprijinul României pentru depășirea crizei economice, și contăm pe sprijinul bilateral, dar și pe vocea importantă a României în UE

Îmi doresc să dezvoltăm relația cu România în următorii ani, Moldova să fie ancorată și mai ferm în spațiul european. Vreau să construim poduri rutiere și feroviare peste Prut. Vreau să organizăm și un forum de afaceri RM – România

Aceste deziderate sunt conținute și în declarația comună semnată azi

Declarația comună a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Moldova, doamna Maia Sandu (Chișinău, 29 decembrie 2020)

România și Republica Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.
România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Republica Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media.

Recunoscând contribuția proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în Republica Moldova.

Reiterând importanța deosebită a promovării respectului pentru limba, cultura și istoria comune, părțile reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre România și Republica Moldova.

Având în vedere cele de mai sus, părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

36 comentarii

  1. Foarte bine! Romania trebuie sa sprijine Rep. Moldova, mai ales cand aceasta din urma are o conducere pro-europeana!

    • De unde vine axel „trebuie”?
      In raport cu ce scop asertezi necesitatea?

    • Sa-l trimita pe Arafat 3 ani in schimb de experienta, poate scapam de el.

    • Teoretic e ok, practic insa nu. Hai sa ii intrebam pe fratii nostrii moldoveni, ce parere au de o unire cu Romania, sa vedem cati sunt de acord 🙂

      Si acum imi amintesc un interviu din 1992 unde ne explicau ei ca limba moldoveneasca e limba moldoveneasca, si limba romaneasca e limba romaneasca, si asa mai departe.

      I-a apucat dragostea de Romania dupa 2007 pe majoritatea, si multi sunt romani doar cu buletinul ca n-ai nevoie de viza prin UE.

      Fratilor, daca simteau romaneste, dupa revolutie faceau circ sa se uneasca, da vedeti voi asa ceva? Eu vad ca ei fac circ sa intre in UE, nu in Romania, asa ca mai incet cu pianul pe scari!

    • George, ai fost in Md macar sa iei pulsul sa vz cum stau lucrurile? Daca isi dau seama ca esti roman nu stiu cum sa se bage in seama cu tine, sa vorbeasca. Si asta de la ospatari la vanzatorii din piata, te coplesesc pana si cu privirea. In nici o tara din lumea asta nu m-am simtit mai bine primit ca in Md. Treburile sunt mult mai complicate si zic sa nu arunci cu pietre pana nu stii exact. Pana una alta mi-e rusine cu voi astia care se revolta ca tara isi ajuta fratii la nevoie.

    • In atenția celor care spun ca suntem prea săraci pentru a-i ajuta pe românii basarabeni: bunicii multora dintre voi au luptat pe front pentru România, iar cei care au scăpat vii au trăit cu România Mare în suflet. Ar fi mândri dacă generația noastră ar reuși re-aducerea Basarabiei în hotarele românești!

  2. Noi murim in tara de foame…nu avem spitale, nu avem autostrazi…..nu am făcut nimic timp de 30 de ani și de unde dai tu ma…..din banii tai? De la mata? Sau din alea 6 case care le ai cu chirie? O sa ne mănânci zilele în astia 4 ani care ii mai avem cu tine.

  3. Foarte bine.

  4. Foarte bine spun si eu.

  5. Sa-l trimita pe Simion sa le livreze cu fast

    • Află , drăguțule GLADIATOR, că SIMION și AUR vor avea multe de spus în…PROBLEMĂ . Prezența ”media ” de la BUKALE a fost invizibilă la primirea de la CHISINĂU . Cine știe ce e cu …AUR ar fi putut vedea destule despre subiect . VLAD BILEȚKI , un băiet de 30 de ani din BASARABIA este chiar dublura lui SIMION si AUR . ONG-ul lui se numește UNIREA-ODIP și s-a adresat direct lui JOHANNIS la CHIȘINĂU . Ca și manifestanții basarabeni cărora RO le-a acordat 6000 t motorină după 10 zile de demonstrații cu tractoarele în fața Parlamentului de acolo .

  6. Eu sunt platitor de taxe si impozite… de ce sa muncesc eu si altii sa ia pe gratis?
    Intreb si eu…
    Nu, nu sunt rusofil, bananofil, sau orice alta denominatiune… ca sa contracaram carnatzii postaci din prima…
    Daca incepe criza si se scumpeste tot, de ce dam ‘ajutoare’? Si pe banii cui?

  7. Hm, R. Moldova ar trebui sa dovedeasca mai intai ca isi doreste intr-adevar sa se apropie de EU si de Romania.
    Dizolvarea parlamentului, alegeri, o coalitie de guvernare pro EU

    Altfel banii astia ajung tot la Dodon si alti corupti si suntem luati de fraieri la fel cum s-a intamplat si cu alte ajutoare trimise.

  8. Nu am nici o indoiala ca vaccinul oferit de Romania va fi unul aprobat, nu de tipul sputnikv care este o arma biologico-hibrida si nici nu a trecut faza 3 de testare. Rusii au comandat 2 milioane de doze Pfizer pentru deputati si ministri iar pentru populime sputnikv-noviciok. Chestia cu motorina este binevenita, si un trolling dupa ce cu 2 luni in urma in campania electorala Putin personal a promis moldovenilor niste motorina, ce-i drept nimeni niciodata asa si nu a vazut acea motorina, tipic rusesc: sa promiti dar sa nu indeplinesti.

  9. De ce foarte bine? Noi nu avem spitale, autostrazi, scoli……de unde dam daca noi suntem săraci si murim de foame? Dar na, numai ca nu da de la masa de acasa, da tot de la noi, poate din sutele de milioane împrumutați.

  10. si foarte bine face

  11. Da din banii imprumutati de catu! Doar nu din banii pensionarilor militari speciali, sau salariile imense ale trantorilor bugetari!

  12. Noi ce primim în schimb?

  13. Se vede ca nu ati dat de pomana nici unui caine amarat. Vai de voi! Va numiti oameni???

  14. O, pașă, dar ce darnic ești !

  15. Iohannis: „investițiile realizate dezinteresat de România„.

    Una din trei, fie sunt investitii si atunci scopul este profitul, ori sunt donatii si atunci scopul este filantropia, ori sunt cedari si atunci scopul este obtinerea unor avantaje la schimb (coruptie).

    Cine i-a scris textul asta cu „investitii dezinteresate”, e mare comic! O fi consilierul ala hazliu, nu_stiu_cum Marinescu?! 😆

    • Nu asa, nu te preface ca nu intelegi ce inseamna ,,investitii” in acest cadru, nu minimaliza.As lua-o de la inceput, dar ma obosesti.

  16. Află , drăguțule GLADIATOR, că SIMION și AUR vor avea multe de spus în…PROBLEMĂ . Prezența ”media ” de la BUKALE a fost invizibilă la primirea de la CHISINĂU . Cine știe ce e cu …AUR ar fi putut vedea destule despre subiect . VLAD BILEȚKI , un băiet de 30 de ani din BASARABIA este chiar dublura lui SIMION si AUR . ONG-ul lui se numește UNIREA-ODIP și s-a adresat direct lui JOHANNIS la CHIȘINĂU . Ca și manifestanții basarabeni cărora RO le-a acordat 6000 t motorină după 10 zile de demonstrații cu tractoarele în fața Parlamentului de acolo .

  17. Pe romani i-a intrebat cineva daca sunt de acord?

    • Tu te consideri roman daca pui intrebarea asta? Intrebarea adevarata este ce a-ti facut voi astia care nu sunteti de acord pentru tara de considerati ca parerea voastra conteaza. Pana una alta cica peste 70% din romani vor unirea deci a vut pe ce sa se bazeze cand a luat hotararea asta.

  18. Firea a dat sute de milioane pe beculete, cantari, vacante si muuuulta apa calda scursa in pamant, dar n-a chitatit nici un vodkar sovietic, dimpotriva au sustinut mafia P$D.
    Republica Moldova e o bucata rupta din Romania de sovietici prin invazia militara din 28 iunie 1940.
    E un gest mai mult decat onorabil sa-i sustinem!

  19. Prima data ne vaccinam noi, și după dam pomana. Nu este normal ca noi sa așteptăm vaccinul, iar ei sa primească din portia noastră. Cu tot respectul, acesta este cel mai prost președinte ever.

    • Nu ia nimeni dozele de vaccin nimanui! In Romania vin doze de vaccin de la UE, nu sunt direct achizitionate de Guvernul Ro/ori MS.
      Este bine sa fii generos, pe timp de criza/pandemie. Chiar daca in tara ai putin, trebuie sa dai si la altii care mor de foame. Altfel tari subdezvoltate ar suferi si mai mult. Fiecare tara are un fond de rezerva pentru « vremuri grele », si Johannis il utilizeaza. Este strategic acum sa « investeasca » in Rep Moldova si sa o sustina pe d-na Sandu, altfel rusofilii o vor face praf cu fraze de genul: uite cum Putin ne da, si europeenii in frunte cu Romania (« fratii de peste Prut ») nu au facut nimic.
      Si avand in vedere ca Moldova e si mai saraca si mai corupta decat Romania, procesul va fi lung.
      Daca in Romania, dupa atata chin si stat in strada la proteste, plus masacrarea legilor de catre derbedeii PSD, romanii ori si-au bagat picioarele in vot, ori au votat tot cu PSD-ul mincinos, mai grav… cu AUR-olacii, ce sa le ceri moldovenilor?!?!

  20. @columnul vin vietnamezi pentru ca noi exportam forta de munca. Lasa Bucureștiul si poate Clujul care se mai descurca, dute in tara sa vezi sărăcie. În statistici in jur de 50 60 % din populație este in pragul sărăciei, vreo 20-30 % sa spunem mediu și restul care au bani. Daca tu îmi spui mie ca dacă ai ce sa mănânci și iti plătești darile si ramai fără bani la sfârșitul lunii nu este pragul sărăciei.. …atunci nu am ce sa spun. Ce vrei sa citesc în ziarele economice ca in ultimii ani avem creșteri economice dar nu avem bani sa plecam 1 saptamana in vacanta? Sau putem continua exemplele…….. Daca ai norocul sa muncești la stat și sa câștigi vreo 5000 7500 lei sau mai mult, asta este alta discuție. Dar cati au norocul asta? Eu in privat am 2 joburi, sau aveam si tot îmi era dificil….doamne ferește sa mai ai și credit…….daca vrei stam la masa și discutam pe cifre, ca ma mai pricep si eu asa un piculeț, sa spunem…..dupa 4 ani de studii…..Sa trăiți bine!!!
    @anonim……întrebarea este, in baza la ce da el sau ce beneficii are? Ca noi ca stat nu avem nimic. Pe noi daca ne a ajutat cineva a avut numai beneficii, sa ne uitam în urma. Nimeni si absolut nimeni nu ne a dat ceva moca…..

  21. Werner, nu fii chitros! Mai pune 200.000 de doze de vaccin!