G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Senatul a adoptat inițiativa PNL – USR privind abrogarea pensionării…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

ULTIMA ORĂ Senatul a adoptat inițiativa PNL – USR privind abrogarea pensionării anticipate a magistraților / Prevederea fusese introdusă în lege în 2018 de PSD

Senatul a adoptat luni, cu 72 de voturi ”pentru” și 50 de voturi ”împotrivă” inițiativa legislativă privind abrogarea pensionării anticipate a magistraților.

Inițiativa a fost depusă de mai mulți parlamentari PNL și USR.

Proiectul prin care se abrogă pensionarea anticipată a magistraţilor, „o greşeală făcută în legislatura trecută”, este „bine-venit” pentru sistem, a declarat vicepreşedinta Senatului Alina Gorghiu.

„Sper ca acest proiect să fie bine-venit pentru sistem, CSM-ul l-a încurajat, a fost de acord cu toate punctele pe care noi le-am propus, nu-mi rămâne decât să sper că vom repara în continuare toate greşelile făcute în legislatura trecută, astfel încât să finalizăm anul cu un MCV care nu mai e de actualitate pentru România. Senatul este Cameră decizională, un proiect prin care se abrogă practic această pensionare anticipată, care nu a intrat până acum în vigoare. Ştiţi că de doi ani de zile reuşim să prorogăm termenul intrării în vigoare. La 1 ianuarie 2022, ar fi expirat această prorogare, de aceea am găsit formula împreună cu CSM, care ne-a dat aviz favorabil pe acest proiect de lege, ca, la 1 ianuarie 2022, această prevedere să fie considerată abrogată”, a precizat Gorghiu.

Propunerea vizează modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92 din 15 octombrie 2018 pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei.

Comisia juridică din Senat a hotărât, cu majoritate de voturi, adoptarea unui raport de respingere a propunerii legislative prin care se reglementa posibilitatea pensionării anticipate a personalului de specialitate juridică din sistemul judiciar.

Potrivit expunerii de motive, potrivit propunerii legislative, de pensia de serviciu ar fi beneficiat, la cerere, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, judecătorii, procurorii şi magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, precum şi judecătorii şi magistraţii-asistenţi de la Curtea Constituţională, cu o vechime între 20-25 de ani numai în aceste funcţii.

„Această dispoziţie va avea ca efect, pe termen scurt, pensionarea unui număr însemnat de judecători şi procurori, situaţie cu un impact major asupra bunei funcţionări a instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor. De asemenea, din cauza insuficienţei numărului magistraţilor, vor fi puse in primejdie şi eficienţa şi calitatea actului de justiţie, precum şi respectarea principiului soluţionării cauzelor într-un termen rezonabil”, se arăta în document.

„Pensionarea anticipată a magistraților, după doar 20 de ani vechime, va fi abrogată de Senat, în calitate de cameră decizională. Vom scăpa, astfel, de o modificare nocivă pe care fosta guvernare a PSD a introdus-o în Legile Justiției și care le permitea judecătorilor și procurorilor să iasă la pensie la 45 de ani. Această sfidare la adresa românilor, care ar fi creat încă o categorie privilegiată de pensionari într-o țară în care majoritatea oamenilor iese la pensie la 65 de ani, nu a intrat în vigoare, deși fusese adoptată în 2018, fiind doar amânată succesiv. Prin votul senatorilor și adoptarea legii, revenim, astfel, la pensionarea judecătorilor și a procurorilor la 60 de ani și cu o vechime de 25 de ani în magistratură, într-un cadru legislativ clar și predictibil. Se înlătură, astfel, riscul unui mare dezastru”, a transmis și președinta Comisiei juridice a Senatului, Iuliana Scântei (PNL), înainte de ședința de plen.

Camera Deputaților a adoptat tacit inițiativa, Senatul fiind forul decizional în acest caz.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. inca un pas inainte

  2. O corecție de bun simț, dar constat că 50 de senatori sunt în continuare nesimțiți!
    Apropo de pensionare, în general, ce credeți, noua lege a pensiilor publice care se pritoceste în prezent în minister, pentru a îndeplini și obiectivul „sustenabilitstii” sistemului de pensii publice, nu cumva va prevede și anularea dreptului de pensionare anticipată parțial?! Sunt tare curios!!

  3. In grafic, cu termen limita 15 apilie:

    „desființarea Secției speciale pentru investigarea magistraților, eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraților”. [Program Guvernare pag.228]

  4. Praf in ochi! Magistratii se pensioneaza dupa 25 de ani vechime indiferent de varsta, nu sunt tinuti pana la 60!!! Ce s-a abrogat acum nu s-a aplicat de fapt niciodata si anume pensionarea cu cevhime 20-25 ani, astfel nu se schimba nimic… Inca se pot pensiona la 45 de ani, cand sunt sanatosi, experimentati si buni de munca!!!

    • Catre @Maria. Cred ca minti !. Da un exemplu de procuror sau judecator pensionat inainte de 60 de ani.
      Legea mi se pare ca zice ca indiferent de vechime nu poti sa iesi la pensie ca judecator inainte de 60 de ani.

    • Rahan5 mia-ar placea si mie sa nu fie adevarat si sa munceasca si ei pana la 60 de ani, dar nu e asa. Citeste te rog statutul lor si te vei convinge, se pensioneaza cu 25 de ani vechime fara limita de varsta. Cum ti se pare sa fii pensionar la 48 ani cu peste 12000 lei pentru doar 25 de ani de munca? Lucrez cu ei, dar nu pot sa fiu de partea lor, daca eu pot lucra pana la 60 de ani (iar altii pana la 65), cred ca o pot face si ei. Fie vorba intre noi, nici nu se omoara cu munca, tot cei mici le fac treaba 😉 Asa ca domnilor, doamnelor ce s-a abrogat nici nu a fost in vigoare. Trebuie schimbata legislatia din prezent, cea cu pensionare dupa 25 ani vechime fara limita de varsta si toata lumeabtrecuta pe sistemul contributivitatii!!!!

    • E in favoarea lor,se vor putea angaja si cei de 40 ani,care vor iesi la pensie la 65. De exemplu,in unele sectoare „speciale”,nu te puteai angaja la 41 de ani,ca nu apucai sa faci 10 ani vechime necesare pentru a iesi la pensie la 50 de ani( cind te scotea ” calculatorul ” „automat” din sistem)

    • La 45 sigur nu, ca nu s politisti, jandarmi, militari. Magistratii se pensioneaza dupa 50 de ani.

  5. Nu inteleg de ce se abroga pe 1 ianuarie 2022, erau niste prieteni care trebuie sa se pensioneze in aceste 9 luni ramase ?
    De ce nu a intrat in vigoare imediat ?
    E ceva ce imi scapa ?

    • Legea era prorogată până la 1 ianuarie 2022, de aceea abrogarea este tot de atunci. Scrie și în text daca citești cu atenție.

    • Deci nu mai pot iesi magistratii la pensie la 45 de ani ! Minunat, o inechitate mai putin.
      Hai si cu desfiintarea pensiilor speciale.

  6. Nu inteleg de ce se abroga pe 1 ianuarie 2022, erau niste prieteni care trebuie sa se pensioneze in aceste 9 luni ramase ?
    De ce nu a intrat in vigoare imediat ?
    E ceva ce imi scapa ?

    • Catre @mario 3. Nu iti scapa !.
      Niste ,,somitati” in Drept din Romania nu au reusit sa implementeze in 31 de ani de dupa Revolutie o Procedura Simpla prin care o Lege care este ,,in stare de Prorogare” sa fie Abrogata cu totul in Parlament. Pentru asta e nevoie de o ,,logica elementara” si juristii astia nu o au !.
      Seamana cu un Calculator Financiar din anii ’80 care tot trimitea automat scrisori la un cetatean, client al bancii, ca sa mai plateasca o Taxa de 0$ catre o banca. Calculatorul s-a potolit cu scrisorile numai cand cetateanul a trimis o scrisoare Calculatorului in care a scris ca a pus in plic 0$ pentru Taxa. :-)))))

  7. Un pas mic da bun .

  8. Un pas mic da’ bun!!!! PE CÂND ELIMINAREA PENSIILOR DE SERVICIU SI A PENSIILOR SPECIALE?????? CAND ROMÂNIA VA PLATI NUMAI PENSII BAZATE PE CONTRIBUTIVITATE????? CAND VEȚI REUȘI SA PLĂTIȚI NUMAI PENSII BAZATE PE CONTRIBUTIVITATE, ATUNCI VEȚI CREȘTE IN OCHII ROMANILOR. ELIMINATI ACEASTĂ DISCRIMINARE.

  9. Pensionarea anticipata este unul din mijloacele cu care PSD a subminat puterea judecatoreasca,alaturi de deciziile CCR,de momeala pensilor speciale mai mari decat ultimul salariu si a.m.d..Din cauza lacunelor din C.pen.,aceste fapte grave nu pot fi pedepsite,desi ele au generat abuzuri la nivelul intregii societati.Statul de drept a fost pus in paranteze.

  10. Bun, acum cu militienii ce facem in continuare la 42-48 de ani? Sunt muncitori care la 58 de ani nu mai gasesc de munca si nu pot iesi la pensie decat poate cu pensie sociala de 600 lei squ cat mai e acum si voi scoateti putorile astea la 40.